ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Neurologie vormde indertijd één geheel met psychiatrie

Neurologie houdt zich voornamelijk bezig met de diagnostiek en behandeling van ziekten van de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen.
door Tsenne Kikke - vrijdag 25 januari 2013 2:53

Neurologie is een medisch specialisme dat zich met name bezighoudt met de diagnostiek en behandeling van ziekten van de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen. Daarnaast worden spierziekten ook vaak behandeld door een neuroloog. Een neuroloog heeft hierdoor te maken met uiteenlopende klachten, zoals hoofdpijn, dubbelzien, tintelingen, uitstralende pijn in het been of de arm, duizeligheid, slaapstoornissen, (aanvallen van) bewustzijnsdaling, geheugen-, taal- en spraakstoornissen, loop- en bewegingsstoornissen, spierzwakte of verlammingsverschijnselen.

Ziekten die behandeld worden door een neuroloog zijn, onder andere: epilepsie, ziekte van Parkinson, dementie, multiple sclerose (M.S.), carpaletunnelsyndroom (CTS), nek- of rughernia (hernia nuclei pulposi), polyneuropathie, spierdystrofie en hersentumoren.

In het ziekenhuis zorgt de neuroloog verder voor mensen met een beroerte (herseninfarct, of hersenbloeding), meningitis (hersenvliesontsteking), coma, of een hersenschudding, of hersenkneuzing.

Tot in de jaren zeventig van de twintigste eeuw vormden neurologie en psychiatrie samen één specialisme - uitgeoefend door de 'zenuwarts' - maar, vanwege de grote verschillen tussen beide specialismen zijn beide zelfstandig geworden.

Hersenen, ruggenmerg en zenuwen vormen tezamen het zenuwstelsel. Dit is op meerdere manieren onder te verdelen in ...:

  • het centraal zenuwstelsel (C.Z.S.): hersenen en ruggenmerg, en
  • het perifeer zenuwstelsel (P.Z.S.): de zenuwen.

De hersenen bestaan uit de grote hersenen, in medisch jargon 'cerebrum', de kleine hersenen cerebellum, de hersenstam en het ruggenmerg, de myelum.

Het autonoom zenuwstelsel dat alle onbewuste functies zoals bloeddrukregeling, zweetsecretie, beweging van de ingewanden enzovoort regelt, wordt onderverdeeld in:

  • het orthosympathisch systeem (bereidt lichaam voor op vecht/vlucht-reacties, en
  • het parasympathisch systeem (brengt lichaam naar een situatie van rust/herstel.

Bron: Wikipedia

Nota: We zijn volop onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je ooit zélf op de één of andere manier persoonlijke ervaringen opgedaan met het thema 'neurologie'? Of, weet je er iets meer over te vertellen? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een encyclopedische inhoud, en bijgevolg: een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Eender wat op reclame lijkt, wordt automatisch verwijderd. Hopelijk kun je hier enig begrip voor opbrengen. Want, indien jij het doet, zullen de duizenden anderen het ook doen, nietwaar?

Stel je interesse in doelgerichte reclame, en/of streef je naar meer naambekendheid? Klik dan even op deze Zoek&Vind link.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht