ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Kleur is de goedkoopste remedie tegen het sombere grijs, dat ons soms omringt

Even voorstellen: 'Stop-motion animation'...
door Tsenne Kikke - zaterdag 26 januari 2013 12:03

Nog op zoek naar een hobby?... 'Stop-motion animation', ook wel 'stop-frameanimatie' genoemd, is een techniek die al bijna even oud is als filmen zelf en was voor de komst van digitale animatie één van de primaire speciaal effecten-technieken in de filmindustrie. Stop-motionanimatie met kleifiguurtjes wordt 'claymation' genoemd.

Voor stop-motion is een (digitale) camera nodig, die in staat is om opnames frame per frame te maken. Eerst wordt het voorwerp dat op film moet bewegen in een bepaalde houding neergezet en met de camera wordt hiervan een frame geschoten. Vervolgens wordt de houding van de figuur een fractie veranderd en wordt er opnieuw één frame geschoten met dezelfde achtergrond. Dit wordt herhaaldelijk gedaan. Door vervolgens alle plaatjes achter elkaar (snel) af te spelen lijkt het alsof het voorwerp uit zichzelf beweegt. Dezelfde techniek past men ook toe bij tekenfilms. 

Om een goed vloeiend beeld te krijgen, heeft men 25 frames per seconde nodig en is het essentieel dat de camera stilstaat. Maar het kan ook dat men de camera een heel klein beetje verschuift zodat het lijkt alsof de camera meebeweegt. Veel amateurs, maar inmiddels ook veel professionelen, gebruiken 12 frames per seconde omdat dat minder tijd kost. Het resultaat ziet er daardoor vaak wel schokkeriger uit.

Om een recent voorbeeld hiervan te geven, stel ik voor om even met Katarzyna Kijek en Przemyslaw Adamski uit Polen kennis te maken. Indien je hen wil nadoen, heb je in dit geval niet meer nodig dan een beetje PVC, karton, een schaar, of een computerbestuurd snijmachine, een camera, zeer veel creativiteit én tijd, zeer veel tijd, maar het eindresultaat kan dan ook tijdloos zijn...


Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht