ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Innerlijk kind verwijst naar een kindaspect in de psyche van de mens

'Innerlijk kind' is een term dat door zeer veel verschillende disciplines wordt aangewend en meestal verwijst naar het kindaspect in de psyche van de mens.
door Tsenne Kikke - vrijdag 26 oktober 2012 3:05

Innerlijk kind, in het Engels ‘Inner child’, is een concept dat gebruikt wordt in de populaire psychologie en dat uitgaat van de aanwezigheid van een kindaspect in de psyche van de mens, als een onafhankelijk werkend systeem. De term wordt meestal gebruikt om te verwijzen naar de subjectieve ervaringen en overgebleven affecten van de kindertijd, die naar de nodige aandacht vragen.

De oorspronkelijke theorie is beschreven in het prachtige boek ‘Ik ben o.k., jij bent o.k.’ van Thomas Anthony Harris en is gebaseerd op de Transactionele Analyse van psycholoog Eric Berne, die het Ouder-, Volwassene- en Kind-Ego gebruikte als metaforen van wisselwerking tussen mensen. In het geval van Berne beschrijft het dus een metafoor en niet een systeem in onze hersenen.

Er zijn veel theorieën die het populair psychologische ‘inner child’ benaderen. Zo beschreef Carl Jung een vergelijkbaar concept dat hij ‘Goddelijke Kind’ noemde. Charles Whitfield bedacht de theorie het ‘Kind van Binnen’ en verder wordt de term ‘Ware Zelf’ vaak gebruikt. Emmet Fox noemde het: ‘Wonderkind’. De Amerikaanse leider in de zelfhulpbeweging John Bradshaw beschreef zijn concept van het ‘Verwonde Innerlijke Kind’.

Het ‘Innerlijk kind' valt binnen het concept van werken met delen, omdat het een sub-persoonlijkheid is en in sommige gevallen onvolgroeid, omdat de aangekweekte persoonlijkheden meestal in zijn/haar licht staan. Dit betekent dan ook, dat het innerlijk kind op zeer jonge leeftijd is blijven hangen en behoefte heeft om, bijvoorbeeld, bepaalde zaken uit het verleden te verwerken.

Ook in het systeem van Brandon Bays - die aan een tumor leed en daarna beweerde dat het om een kankergezwel ging; een 'kanker', zo groot als een basketbal nog wel - een systeem, beter gekend onder de naam ‘Helende reis’ wordt in een bepaald stadium van die ‘Helende Reis’ het innerlijk kind bij een kampvuur uitgenodigd. In dat aspect gaat het eerder over het thema ‘vergeving’, waarbij het innerlijk kind vergiffenis schenkt aan personen door wie het ooit in het verleden werd gekwetst.

Bron: Wikipedia - Et cetera

-------------------------------------------------------------------------

Nota: We zijn volop onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je ooit zélf op de één of andere manier ervaringen opgedaan met het 'Innerlijke kind in jezelf'? Of, weet je er iets meer over te vertellen? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een encyclopedische inhoud, en bijgevolg: een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Eender wat op reclame lijkt, wordt automatisch verwijderd. Hopelijk kun je hier enig begrip voor opbrengen. Want, indien jij het doet, zullen de duizenden anderen het ook doen, nietwaar?

Stel je interesse in reclame en naar meer naambekendheid? Klik dan even op deze Zoek&Vind link.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht