ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Feng shui gaat over de relatie tussen de mens en de leef- of werkomgeving

Feng Shui kijkt naar de werking van drie soorten qi, of chi: de hemelse, de aardse en de persoonlijke qi/chi.
door Tsenne Kikke - woensdag 29 augustus 2012 8:19

Feng shui betekent 'wind' en 'water', naar het Begrafenisboek Zang Shu dat zegt;: "Qi drijft op de wind (feng) en verspreidt, maar blijft waar het water (shui) tegenkomt". Het is een Chinese leer van ruim 3.000 jaar oud die zegt dat de omgeving je welzijn kan beïnvloeden. Feng Shui leert welke invloeden vormgeving en inrichting van gebouwen op het welzijn en geluk van de mens hebben, en ook hoe negatieve invloeden veranderd kunnen worden in positieve.

Feng Shui gaat dus over de relatie tussen de mens en de leef- of werkomgeving en is gericht op harmonie tussen natuurlijke en gecreëerde vormen. Alles wat de mens maakt, is naar het schijnt niet natuurlijk, maar kan wel met die natuur in harmonie gebracht worden.

Het doel is om tot een harmonieuze stroming van chi (levenskracht) te komen en om onze leef- of werkomgeving zo aan te passen dat een harmonieuze stroming van Qi (levenskracht) gestimuleerd wordt.

Qi wordt - hoe verwarrend ook - ook als Chi geschreven. Zo kennen we, bijvoorbeeld, de woordjes Tai Chi (en niet Tai Qi), en Qigong (en niet Chigong).

Feng Shui kijkt naar de werking van drie soorten qi: de hemelse, de aardse en de persoonlijke qi, en alles draait omheen harmonie en evenwicht tussen de elkaar aanvullende, complementaire krachten Yin en Yang, zoals licht en donker, mannelijk en vrouwelijk, enzovoorts.

Er zijn verschillende Feng shui stromingen, en sommige ervan werden over de jaren sterk gepopulariseerd.

- In het Oosten wordt onmiddellijk aan Feng Shui gedacht indien men een huiselijke ruimte wil bouwen of inrichten; dit, vooral op plaatsen waar er onderaardse aders lopen, die verbonden zijn met vulkanen.

- Ook wordt er naar het schijnt beroep gedaan op een Feng Shui-deskundige om het lot van een zaak, die dreigt failliet te gaan, te keren, door kantoren, en in het bijzonder die van de directeur, anders in te richten of elementen toe te voegen om energie te harmoniseren, enzovoorts.

- Feng Shui wordt ook gebruikt voor de inrichting van kamers in een privé woning en dat maakt naar het schijnt een verschil voor de gezondheid, de harmonie en de rust van de bewoners.

Bron: Wikipedia

Toepassingsmogelijkheden:
    
    * Het zoeken van een geschikte plaats voor het bouwen van een woning.
    * Het zoeken van een geschikte bestaande woning.
    * Een goede oriëntatie van de woning ten opzichte van het kompas.
    * Goede verhouding en gebruik van de ruimten.
    * Interieurinrichting, specifiek voor de verschillende ruimten, ingangen, living, hall, keuken, slaapkamers, werkruimten, enzovoorts.
    * Het plaatsen van het meubilair.
    * Selectie van de kleur en decoratieve objecten specifiek voor de lokaties, en zo meer.

Nota: We zijn volop onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je ooit zélf op de één of andere manier ervaringen opgedaan met Feng Shui? Of, weet je er iets meer over te schrijven? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht