ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier zelfmoord: zelfmoordenares Christine D. C. was tevens een gevaar voor anderen

Dat mensen uit hun eigen leven willen stappen, is één ding. Maar, er anderen bij betrekken, is nog minder verantwoord, vind ik.
door Tsenne Kikke - dinsdag 12 juni 2012 15:47

Van zodra je aan Zelfkennis doet, bestudeer je ook alles wat Leven, Dood en het eventuele Hiernamaals aangaat. Door anderen te bestuderen, kom soms je veel meer over jezelf aan de weet. Het brein, bijvoorbeeld, bestuurt het gehele lichaam, automatisch, en wat daarin wordt gestoken, komt er vroeg of laat weer uit.

Wat zelfdoding betreft: waarom zijn de gedachten om uit het leven te stappen soms veel sterker dan de heilzamere gedachten om van het leven tot ter dood te blijven genieten? En, waarom luisteren mensen naar die innerlijke stemmen? Waarom heeft een mens geen enkele controle daarover? Probeer maar eens vijf minutenlang aan iets te denken zonder dat er een andere gedachte in je hoofd binnensluipt.

De mens is in staat om met telescopen en ruimtevaartuigen het universum te verkennen, maar geen enkel toestel is bekwaam genoeg om ons meer dan 10% over de werkzaamheden van ons eigen brein te vertellen. Dus zijn we verplicht om ons met de resultaten van die werkzaamheden bezig te houden. Het thema 'zelfmoord', of noem het 'zelfdoding', is er één van.

Weinig aandacht wordt besteed aan de oorzakelijke redenen, noch aan de 'medeplichtigen' - want, elk gevolg kent talrijke oorzaken, nietwaar?

De manieren, waarop mensen uit het leven stappen; kunnen drastisch van elkaar verschillen, maar in elk zelfmoorddossier vinden we ook talrijke overeenkomsten. Bijvoorbeeld: 'niemand zag het aankomen', 'niemand voelde zich medeverantwoordelijk', enzovoorts.

Ook in dit voorbeeldje weet niemand waarom een Christine D.C. uit Hamme, moeder van drie kinderen, zomaar opeens zelfmoord pleegde. En hoe dan nog... Krankjorum moet dat mens zijn geweest.

Ook hier zag niemand het aankomen. Zo druk zijn mensen met zichzelf bezig. Of, zend een potentiële zelfdoder geen signalen uit?

Weet, dat men geen brand blust door gewoonweg het alarm uit te schakelen. Antidepressiva doen dat, bijvoorbeeld. Stervelingen, die de andere kant opkijken, creëren misschien hetzelfde effect. Maar laten we geen verwijten sturen naar de nabestaanden en met veel begrip en medeleven naar de dader kijken.

"We begrijpen er niets van," zeiden haar familieleden. De 54-jarige Christine leek zich de voorbije dagen normaal te gedragen. Maar gistermorgen parkeerde ze haar auto op de pechstrook van de E17 in Waasmunster en gooide ze zich voor een aanstormende truck. De verkeerschaos, die daarop volgde, kostte bovendien het leven van een 50-jarige trucker en richtte zeer veel schade aan.

Het drama gebeurde gisterenmorgen in volle ochtendspits. De Christine D.C. uit Hamme draaide omstreeks 8 uur haar grijze Volkswagen Polo de pechstrook van de E17 in Waasmunster op, en opende het portier. Getuigen zagen hoe ze vrijwel meteen de drukke snelweg opstapte. Een eerste trucker kon de vrouw nog op het nippertje ontwijken door bruusk naar links te sturen. Maar een tweede vrachtwagen kon een aanrijding met de vrouw niet voorkomen. Bijsturen kon niet meer, en om te remmen was het te laat. De moeder van drie was op slag dood.

Christine D.C., een lerares van een middelbare school in Lokeren, zou al geruime tijd ernstig depressief zijn geweest. Haar specialiteiten waren, onder andere: Fysica en Chemie.

"Voor ons is het heel moeilijk om dit te begrijpen," zei haar schoonbroer. "We weten zelf niet goed wat er gebeurd is. Ook wij hebben gehoord dat ze uit haar wagen is gestapt. Ik heb Christine gisteren nog in de vlucht gezien. Niets deed vermoeden dat er zoiets zou gebeuren."

De vraag is dus: 'Op welke tekenen moeten we letten om aan de weet te komen dat iemand zich daags daarna geheel spontaan onder een vrachtwagen zal werpen'?'...

Och, schreef ik reeds eerder: als je ziet wat er in de wereld gebeurt, hoe er oorlogen worden gevoerd, hoe mensen zichzelf laten ontploffen, roken, drinken, in een ongezonde omgeving leven, elkaar gebruiken en misbruiken, ruziën met buren, kennissen, familieleden, et cetera, is het misschien duidelijk, dat sommige mensen een zelfvernietigend bestaan leiden - of, het besluit nemen er een einde aan te maken.

Erg, hé!?

Wel is het een groot geluk dat er Zelfmoordlijnen bestaan teneinde mensen op andere gedachten te brengen. Het spijtige ervan is dat velen bellen om een babbeltje te slaan...

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht