ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Banki: de Russische vorm van de Chinese cupping

Banki, een traditionele Russische geneeswijze, waarbij vacuüm gezogen potjes op de huid worden aangebracht.
door Tsenne Kikke - woensdag 9 mei 2012 17:56

Banki, het meervoud van 'banka' dat 'potje', of 'blikje' betekent, is een traditionele Russische geneeswijze toegepast bij klachten als spierpijn, rugpijn, verkoudheid, et cetera.

Een banka is een glazen object dat doet denken aan een elektriciteitslampje maar dan veel dikker glas heeft. Met een vlam, bijvoorbeeld afkomstig van een aansteker - maar liefst groter - wordt de zuurstof uit de banka verwijderd waarna ze direct op de huid wordt geplaatst. In de kracht die de banka dan op de huid uitoefent, zit de kern van de behandeling. Het is zeer ontspannend. Er worden zo'n 10-15 banki per keer gebruikt. Ze worden meestal op de rug of de borst gezet. De patiënt moet zo'n 15 à 20 minuten blijven liggen.

De behandeling is pijnloos indien het op de juiste manier wordt uitgevoerd. De banki laten vaak donkere kringen achter die vanzelf weer weggaan. Als je de banki te lang laat zitten, kunnen er wel degelijk lichte brandwonden en blaren ontstaan. Daarom is het meer dan verstandig dat de tijd in de gaten wordt gehouden.

In wezen is banki dus gelijk aan cupping uit de Traditionele Chinese geneeskunde.

Nota: Heb je zélf ervaringen gehad met banki, of met cupping? Of, weet je er iets meer over te schrijven? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan. Interessante, reclameloze bijdragen, met een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht