ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Over Valse Profeten, oftewel: Mirakelen te koop !

Zeer veel mensen maken zichzelf het slachtoffer van de zogenaamde 'valse profeten', mensen die zich als healer uitgeven in de naam van God. Derren Brown bracht, op zijn manier, een Goddelijke Boodschap.
door Tsenne Kikke - donderdag 26 mei 2011 2:31

Ik houd me al jaren met de zogenaamde spirituele wereld bezig en ik ben een fervente - noem het: 'zoeker naar de waarheid'. Maar, wat is de definitie van het woordje 'Waarheid'? Och, ik vermoed dat elke persoon een antwoord daarop weet0 Vraag het maar aan een miljoen mensen en je verkrijgt een miljoen verschillende antwoorden...

In mijn persoonlijke zoektocht naar datgene wat voor mij 'De Waarheid' is, respecteer ik mensen die mij hierbij behulpzaam kunnen zijn. Zo denk ik, bijvoorbeeld, aan een James Randi en aan een Derren Brown: zij ontmaskeren zeer veel bedriegers en alternaïevelingen, die zich de rol van Eenoog hebben toegeëigend.

Anderen, die mij in mijn zoektocht ondersteunden, zijn onder andere, G.I. Gurdjieff en Maharaj, maar beiden zijn inmiddels overleden. Jezus' woorden, en die van Boeddha, gaven me ook zeer veel inspiratie. Ik ga jou hier nu niet met een langere lijst opsolferen.

In de wereld van het zogenaamde 'spirituele' bestaan er zeer vele genezers, mensen die aan healing doen. Zo las ik enkele dagen geleden dat zelfs de acteur David Hasselhoff beweert dat hij over 'helende krachten' beschikt en daar al duizend mensen mee gered heeft. David is maar al te blij met zijn baantje in de showbizz. "Hierdoor krijg ik de kans om met zieke mensen in aanraking te komen en ze mijn helende handen toe te steken," zei hij.

Aan BBC Radio vertelde de 58-jarige man dat hij zelfs een keer een kind uit coma heeft doen ontwaken. Hoe hij dat heeft gedaan? De acteur zette zijn Knight Rider karakter in om het kind toe te spreken. Hij nam een bandje op en zei: "Hey maatje, dit is Michael Knight, Michael Knight. Kom op, wakker worden, wakker worden".

In wezen kan iedereen 'genezen' in de naam van de een of andere godheid. Zolang je maar de kunst verstaat hoe je mensen moet beïnvloeden, en hoe je de adrenaline in hun lichamen kunt laten stromen.

In een maatschappij, waarin Eenogen over de Blinden regeren, kunnen miljarden mensen worden bedot. Derren Brown nam de proef op de som en dook in de wereld van Valse Profeten; charlatans, die zich verrijken dankzij de lichtgelovigheden van de hedendaagse mens.

Derren richtte een fictieve firma op met de ludieke naam 'Gifts of the Spirit Ministry', plaatste een advertentie - omdat hij op zoek was naar een persoon, die hij tot 'genezer' zou kunnen opleiden, huurde een zaal, en het hoopvolle volk kwam er automatisch op af. Sommige mensen vulden de zaal en als motten vlogen ze naar het licht; een licht, dat op het podium stond. Geen echt licht. Pure namaak dus: een persoon, die door Derren Brown op een professionele manier werd opgeleid.

Derren Brown zorgde ervoor dat een doodgewone diepzeeduiker zich ontpopte tot een Mirakelwerker, die aan blinden ogen kan geven die terug kunnen zien en die lammen terug doet lopen.

Neem je de tijd om het gehele filmpje te bekijken. Het is écht waar de moeite waard. Derren Brown, en al zijn medewerkers, hebben in deze reportage weken tijd gestoken. Weken? Zes maanden! Gewoonweg om jou te laten zien hoe valse profeten te werk gaan en hoe eenvoudige mensen in de luren worden gelegd. Als motten vliegen ze naar het licht om met verbrande vleugels al spartelend ten gronde te vallen. Letterlijk dus.

Soms moet een mens een hypocriete rol aannemen om anderen aan te tonen hoe de werkelijkheid precies in elkaar zit. Mensen moeten dus met de leugen worden geconfronteerd, vooraleer ze de Waarheid kunnen aanschouwen.

Het hoofdprobleem is dat waarheid kwetst, en dat niemand wil gekwetst worden. Anders gezegd: niemand wil de waarheid kennen. Welke Waarheid?...

Ik heb alle respect voor hetgeen Derren Brown trachtte klaar te spelen. Toch voel ik mee met de mensen die er werden 'ingeluisd'. Hoe moeten ze zich daarna hebben gevoeld? En, denk je dat ze 'de Boodschap' hebben begrepen? Ik betwijfel het. De kans is groot dat dezelfde mensen de week daarop, of iets later, een 'echte genezer hebben geraadpleegd ...

Nogmaals: waarheid kwetst. Welke mens wil de leugen in zichzelf ontdekken om tot de vaststelling te komen dat hij/zij in wezen niet is die hij, of zij, denkt te zijn? Doe de proef op jezelf.

Los van jouw naam, jouw beroep, jouw ego, jouw talrijke persoonlijkheden, ikjes en sub-ikjes... Los van jouw tijdelijk, stoffelijk en dus vergankelijke lichaam ... Wie Ben Jij, diep in jezelf? Ben je meer dan dat lichaam?

- Zo ja: wie of wat? ...

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht