ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Gelezen op het internet: "Is eten uit de microgolfoven ongezond?"

Op het internet lezen we zoveel dat we het op de duur niet meer weten, nietwaar? A propos: gebruik jij nog regelmatig jouw microgolfoven?
door Tsenne Kikke - zondag 19 september 2010 4:46

De microgolfoven is goed ingeburgerd in onze keuken. Toch twijfelen mensen soms of eten uit de microgolfoven wel gezond is. Die twijfel is nergens voor nodig: eten uit de microgolf is wel degelijk gezond.

Waar, of onwaar?... We lezen verder, tot aan het bittere einde, hoe bitter dat einde ook mag zijn:

In onze jachtige maatschappij kan je de microgolfoven zonder meer een superuitvinding noemen. In een handomdraai bereid je er allerlei gerechten mee. En die elektromagnetische golven die je maaltijd opwarmen, zijn absoluut onschadelijk. Over het algemeen is eten uit de microgolfoven gezonder dan eten dat op de 'gewone' manier is klaargemaakt. Broccoli bijvoorbeeld verliest heel wat van zijn vitamine C als je hem kookt in water. Als je broccoli echter in de microgolfoven klaarmaakt, komt er helemaal geen water aan te pas. Alle vitamines die normaal in het water oplossen, blijven dus behouden.

Een ander voordeel aan de microgolfoven is dat je er niet veel zout voor nodig hebt. Gerechten die je in de microgolfoven klaarmaakt, hebben namelijk meer smaak dan wanneer je ze kookt. En als je minder zout nodig hebt, komt dat je gezondheid ten goede. In de microgolfoven gebruik je overigens ook heel wat minder vet, en dat is natuurlijk ook veel gezonder.

Je kan heel veel verschillende dingen klaarmaken in de microgolfoven. Eigenlijk kan je alles wat je normaal kookt, stoomt of pocheert ook in de microgolfoven bereiden. Kip, gehakt, vis en allerlei soorten groenten gaan zonder problemen in de microgolf.

Daarnaast is de microgolfoven geschikt om eerder gemaakte gerechten op te warmen of eten uit de diepvries te ontdooien. Wat je beter niet kan klaarmaken in de microgolfoven is ei. Eieren kunnen knallen als je ze in de microgolfoven opwarmt. Traditioneel koken of bakken is de boodschap.

Als je eten klaarmaakt in de microgolfoven moet je je eten goed afdekken. Daar bestaan speciale microgolfovenschalen voor. Als je je eten niet afdekt, droogt het snel uit, en dat maakt het eten minder lekker.

Vergeet ook niet dat je af en toe moet roeren. Alleen zo raakt al het eten gelijkmatig opgewarmd.

De microgolfoven wordt ook vaak gebruikt voor kant-en-klaarmaaltijden. Die zijn een geval apart, want zij zijn lang niet zo gezond als zelfgemaakte microgolfovenmaaltijden.

Meestal is er namelijk erg veel zout aan toegevoegd, veel meer dan je zelf zou doen. Bovendien bevatten veel kant-en-klaarmaaltijden veel verzadigde vetten, en die zijn ongezond.

Voorts zitten er in de meeste kant-en-klaarmaaltijden weinig groenten. Dagelijks zou je minstens tweehonderd gram groenten moeten eten, maar dat red je niet met de gemiddelde kant-en-klaar.

Een keertje een lasagna of bami goreng opwarmen kan natuurlijk geen kwaad. Maar let toch maar op het etiket. Pas als het gerecht minder dan drie gram zout, minder dan twintig gram verzadigde vetten en meer dan tweehonderd gram groenten bevat, kan je zeker zijn dat je een gezonde maaltijd koopt.

Onze opinie: Als je van' genetische manipulatie' houdt, mag je van mij gerust een microgolfoven blijven gebruiken. Vergeet niet wat er in wezen met het voedsel gebeurt: je verhoogt het trillingsgetal van de atomen waaruit dat voedsel bestaat, iets dat natuurlijk ook geschiedt via bakken of koken, maar bij die laatsten is het dan minder agressief en de warmte gaat van buiten naar binnen, niet omgekeerd. Bij vlees bakken hebben atomen namelijk meer de tijd zich aan de omgeving 'aan te passen'. Bovendien zitten bacteriën eerder op de buitenzijde dan binnenin.

Waarom werden magnetrons in 1976 in geheel Rusland geweerd? Dit verbod werd wel opgeheven na Perestrojka. Maar de volgende effecten werden waargenomen door de Russische wetenschappelijke teams:

Opgewarmd vlees in magnetrons, geschikt voor menselijke consumptie veroorzaakte:

- d-Nitrosodiethanolamine (een bekende kankerverwekker);

- Destabilisatie van actieve biologische eiwit verbindingen.

-Creatie van een bindend effect met de radioactiviteit in de atmosfeer.

- Creatie van kankerveroorzakende stoffen binnen eiwit-hydrolisaatverbindingen in melk en granen.

- Microgolfstraling veroorzaakte ook een wijziging in het afbraakproces van glucoside en galactoside; elementen binnen bevroren fruit, als ze op deze manier worden ontdooid.

- Microgolven veranderden het verteringsgedrag van plant-alkaloïden als ze rauw, gekookt of bevroren hieraan werden blootgesteld voor een hele korte tijd.

- Kankerveroorzakende vrije radicalen werden gevormd in bepaalde mineraal-moleculaire formaties in plant substanties, vooral in rauwe groenten uit plantenwortels.

- Innemen van magnetron voedsel veroorzaakte een hoger percentage kankerachtige cellen in het bloed.

- Door de chemische veranderingen binnen het voedsel, gaan storingen ontstaan in het lymfesysteem, een aftakeling van de capaciteit van het immuunsysteem om zichzelf te beschermen tegen kankergroei.

- De onstabiele vertering van magnetron voedsel wijzigt het elementaire voedsel, wat leidt tot storingen in het verteringssysteem.

- Degenen die magnetron voedsel aten lieten statistisch gezien een hogere maat van maag en ingewandskanker zien, inclusief een algemene aftakeling van celwandweefsel met een geleidelijke afbraak van de vertering en darm functie.

Microgolf straling veroorzaakte significante vermindering in de voedingswaarde van alle voedsel waarover de studie ging, in het bijzonder:

- Een vermindering in de biologische beschikbaarheid van vitamine B-complex, C en E, essentiële mineralen en lipotrophics, zijnde: substanties die van vet houden.

- Verwoesting of de voedingswaarde van nucleïnezurenproteïnen in vlees.

- Verminderen van de stofwisselingsactiviteit van alkaloïden, glucosiden, galactosiden en nitrilosiden (basisingrediënten in fruit en groenten).

Merkbare versnelling van structurele ontbinding in al het voedsel (Perceptions, 1996; May/June: 30-3.)

Schuim het internet af en je vindt veel, veel meer.

Besluit: Wat is hier nu van waar, of onwaar? De ene zegt dit, de andere beweert dat, en een derde zweert bij hoog en laag dat hij het veel beter weet. Praat met je eigen lichaam: met het redelijke deel van je hart, niet met het luie deel van je hersenen.

En nogmaals: Als je van' genetische manipulatie' houdt, hoef je er niet al te lang over na te denken en mag je van mij gerust een microgolfoven blijven gebruiken.

Warmte wordt daarin geproduceerd door de aanmerkelijke hoeveelheid intermoleculaire wrijving, waarbij alle moleculen rondom hun as oscilleren. Die beweging zorgt voor wrijving, en die wrijving zorgt dan weer voor de warmte binnenin, die zich langzaam naar buiten toe verspreid.

Laat me het kort houden: indien slechts 10% van alles wat hierboven beschreven staat de waarheid zou kunnen zijn, dan gebruik ik mijn microgolfoven enkel en alleen 'in tijden van hoogste nood'. Als ik zonder stroom zit, bijvoorbeeld, en dus mijn braadpan op het elektrisch vuur niet kan gebruiken...


Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2020 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht