ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Heksenkinderen worden uit huisgezinnen verwijderd, of gedood, in de naam van God

Sommige mensen geloven nog immer in het bestaan van heksen...
door Tsenne Kikke - maandag 2 november 2009 19:40

Heksenkinderen ... Met Halloween lopen de straten weer vol kleine heksjes en tovenaars. Een leuke verkleedpartij voor de kinderen. Maar in Nigeria is het bittere ernst. Sommige kinderen worden er tot heks bestempeld. In de ogen van iedereen die het wil geloven, zijn ze de oorzaak van ziekte, ongeluk en overlijdens. Ze worden zodanig gehersenspoeld dat ze het op den duur nog zelf gaan geloven. Het zijn corrupte priesters die hun parochianen laten geloven dat de heksenkinderen oorzaak zijn van alle kwaad. En dan begint de heksenjacht.

De gestigmatiseerde kinderen worden uit de samenleving verbannen, ze worden gefolterd en in het ergste geval zelfs gedood. De Brit Gary Foxcroft en zijn organisatie 'Stepping Stones' willen een einde maken aan alle gruwel, terwijl hij kinderen probeert te redden. De ouders en de rest van het dorp ervan te overtuigen dat hekserij niet bestaat, is onbegonnen werk. Het kind weghalen en naar een vluchthuis brengen is in vele gevallen de enige oplossing.

'End of the Wicked'- a witchcraft movie - by Helen Ukpabio

Gewonde en verminkte 'heksenkinderen' zijn in hospitalen niet toegelaten. Omdat geen enkele school 'behekste' kinderen wil inschrijven, bouwde een plaatselijke organisatie met de steun van Stepping Stones zelf een schooltje. Maar sommige heksenkinderen zijn té hard toegetakeld om ooit nog naar school te gaan. Voor de schoolpoort zit een meisje dat vreselijk gefolterd werd. Een spijker van 8 centimeter werd in haar hoofd geklopt om haar te doen bekennen dat ze behekst is. De hersenschade is onherstelbaar.

Voor 2000 waren er geïsoleerde gevallen van kinderen die van hekserij beticht werden. De recente stijging is gedeeltelijk toe te schrijven aan de film 'End of the Wicked', die geproduceerd werd door de Liberty Church van Helen Ukpabio, één van de rijkste en machtigste evangelische predikers van Nigeria. In de film is te zien hoe kinderen mensenvlees eten, vloeken uitspreken en zelfs door de lucht vliegen...Op de website van Liberty Church staat te lezen dat Liberty films een frisse kijk op de waarheid brengt en de bevrijding en redding van velen betekent. En dat ook hun boeken en publicaties een boodschap van hoop brengen aan al wie in de greep van Satan leeft. Canvas zond onlangs een reportage over dit onderwerp uit. De Nederlandse filmmaker, Joost van der Valk, won met deze reportage een Emmy-Award in de categorie 'Current Affairs'.

Bekijk de videoclips, en besef dat de grens tussen geloof en bijgeloof even moeilijk te trekken is als tussen krankzinnigheid en genialiteit. Zelfs in onze gewesten lopen er nog miljoenen bijgelovige mensen rond. Hun zuivere logica heeft vanaf hun eerste levensjaren plaats gemaakt voor verbeelding, geleende kennis, automatismen en verworven geconditioneerdheden. Maar, zolang hun 'geloof' geen gevaar oplevert voor de medemens, hoogstens voor zichZelf, mogen ze er van mij er eeuwig en voor altijd mee rondlopen.

Mens, ken jezelf. Wie zei nu alweer dat velen zijn geroepen, maar slechts weinigen zijn uitverkoren? En, wie kiest - buiten jijzelf, jezelf uit? Ik, alleszins niet. Sinterklaas ook niet.

Of geloof je nu nog echt, dat er 'daarboven' - ergens tussen de miljarden sterrenstelsels - een godheid woont met een eeuwenlange baard, die al de tijdelijke 6 1/2 miljard stervelingen één voor één met zijn straffende vinger aanwijs.,t en eventueel 'uitverkiest', of naar Hel en Vagevuur verwijst?...

Weet, dat alles slechts dié betekenis heeft die jij eraan geeft. Geef me een duidelijke beschrijving van jouw God; een beschrijving, gebaseerd op een weten en niet op 'geleende kennis' noch op verbeelding, en ik zal bepalen of ik er ja dan neen een waarde aan wil toekennen.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht