ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Archeologen ontdekten het 'zustertje' van Stonehenge

Naast Stonehenge verkrijgen we Bluestonehenge ...
door Tsenne Kikke - maandag 26 oktober 2009 5:53

Engeland is een toeristische attractie rijker. Britse onderzoekers en archeologen van 5 universiteiten hebben deze zomer enkele ontdekkingen gedaan in verband met een mini-Stonehenge. De prehistorische plaats ligt slechts een tweetal kilometer van het reeds bekende megalitische monument en ook niet veraf van Woodhenge.

Experts van de universiteit van Sheffield spreken over 'Bluestonehenge', omdat de plek in 2.500 à 3.000 v.Chr. uit blauwe dolerietstenen is opgebouwd; een steen, harder dan graniet. Van zodra men de steen nat maakt, verkrijgt het die blauwachtige kleur. Vandaar de naam.

Een illustrator heeft een werk gemaakt waarop men kan zien hoe het er indertijd eventueel uitzag. Het zijn veronderstellingen natuurlijk. Van de kring zijn echter enkel de gaten overgebleven waarin de stenen ooit stonden. De voorlopige gevolgtrekkingen zijn afkomstig van de stukjes steen die hier en daar als overblijfselen werden gevonden. Bluestonehenge zou dus 4.500 à 5.000 jaar geleden gebouwd zijn. Net als die van Stonehenge komen de 25 à 30 Bluestonehenge-stenen uit Preseli Hills in Wales; en ze wogen rond de vier ton, elk.

Professor Mike Parker Pearson van de universiteit van Sheffield gaat ervan uit dat de plek samenhing met rituelen met betrekking tot leven en dood.

We moeten afwachten wat men er allemaal zal van gaan maken en de persoon met de meeste verbeelding zal hoogstwaarschijnlijk met de hoofdprijs gaan lopen. In elk geval werd Bluestonehenge reeds 'ingewijd' ..., zo snel was men er bij.


Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht