Zwaarlijvigheid is momenteel een groot probleem in Amerika. Vooral onder kinderen. Na een grondige studie is men aan de weet gekomen dat de minst gezonde ontbijtgranen zich op een meest agressieve manier tot kinderen richten. Een studie, die men - volgens mij - ook hier in België en Nederland zou moeten verrichten en de resultaten ervan publiceren. Momenteel leven we van geruchten en van verkeerde informatie. Wie spreekt er nu de waarheid en in wie of wat mogen we nu nog ons vertrouwen stellen? Een voorbeeldje ...
Vorige week werd in een uitzending van het televisieprogramma 'Keuringsdienst van Waarde' de indruk gewekt dat er gemalen ijzervijlsel, of spijkers, aan ontbijtgranen van Kellogg's zijn toegevoegd.De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) zegt dat dit niet juist is. Het ijzerpoeder dat gebruikt wordt als toevoeging in levensmiddelen is geschikt voor menselijke consumptie.
"Wij willen uitdrukkelijk aangeven dat het ijzer dat in onze ontbijtgranen wordt gebruikt om ze te verrijken, specifiek en alleen is geproduceerd voor het gebruik van levensmiddelen", stelde Kellogg's. Het ijzer zou gebruikt worden in een specifieke fijne poedervorm die van de hoogste kwaliteit is en afkomstig is van de meest zuivere grondstoffen. "Dit ijzer is in geen geval afkomstig van auto's, fietsen of spijkers," klonk het.
Het ijzer is volgens Kellogg's dan ook 100 % voedselveilig. "Het is de meest geschikte vorm voor ontbijtgranen. Dit product is volledig veilig en dat wordt gegarandeerd door voedselautoriteiten en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Wij voldoen aan alle wettelijke voorwaarden", zegt 's werelds grootste ontbijtgranenfabrikant. De verrijking met ijzer stoppen, is volgens Kellogg's geen optie. "IJzer is een essentiële voedingsstof die ervoor zorgt dat voldoende zuurstof via onze bloedbanen kan getransporteerd worden. Bovendien kampt zo'n 40 % van de vrouwen met een ijzertekort. Ook bij andere bevolkingsgroepen is de ijzerinname ondermaats."
Volgens Kellogg's is de verrijking met elementair ijzer de beste keuze indien er rekening wordt gehouden met de technische haalbaarheid, kwaliteit en smaak van het product. "Ontbijtgranen zorgen voor 5,7 % van de ijzerinname."
Er is weliswaar een wettelijk vastgesteld limiet toegestaan voor het toevoegen van ijzer aan ontbijtgranen. De VWA heeft geen reden aan te nemen dat de producten van Kellogg's op de Nederlandse markt deze limiet overschrijden. In de uitzending werd ook de suggestie gewekt dat ontbijtgranen met toegevoegd ijzer in Denemarken verboden zijn. Volgens de VWA is dat ook onjuist. In Denemarken is het toegestaan ijzer aan ontbijtgranen toe te voegen, mits er toestemming van de autoriteiten is verkregen.
Prof. Tiny van Boekel, levensmiddelentechnoloog van Wageningen Universiteit, spreekt op de website Foodlog zijn twijfels uit of elementaire ijzer in de vorm van poeder door ons lichaam kan worden opgenomen. Voor opname moet het namelijk eerst overgaan in de zoutvorm, in chemische termen ook wel ionen genoemd. Net zoals natrium en chloor niet in elementaire vorm in het lichaam kunnen worden opgenomen, maar wel in ionvorm (natriumchloride, oftewel keukenzout). Volgens Van Boekel kan elementair ijzer onder zure omstandigheden in de maag deels worden omgezet in ionvorm. Maar de melk, waar ontbijtgranen samen mee worden gegeten, remt dat proces. En ook calcium uit melk remt de ijzeropname.
Het feit dat deze vorm van ijzer veel minder makkelijk wordt opgenomen door het lichaam dan het mineraal ijzerzout, is volgens de ontbijtgranenfabrikant geen afdoend argument. "Het ijzer dat wij gebruiken is uitzonderlijk fijn en wordt opgenomen door het lichaam. Wanneer wij op de verpakking melden dat "x % van de ADH" (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) in het product terug te vinden is, dan is er al rekening gehouden met het feit dat slechts een deel van het totale ijzergehalte wordt opgenomen door het lichaam," besloot Kellogg's.