ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Ellyke's blog

Creativiteit en persoonlijke groei


1. Creëren is 50% van het helingsproces.
2. Creëren in verbinding met jouw leven en jouw emoties is 25%
3. En de andere 25% is het proces. Erover in gesprek gaan, het aanschouwen, reflecteren. Zo kan je patronen herkennen, onderliggende boodschappen waarnemen en kan je richting geven aan je leven.

 

Liefs EllyGepost door Ellyke op dinsdag 16 januari 2024 0 reactie(s)


Morningpages

Een zonnige ochtend is een tijd van stille vreugde. Wanneer de glinsterende dauw op het onkruid

zit, bevat elk blad een juweel dat prachtig is, zo niet waardevol. Dit is niet de tijd voor gehaast of

drukte. Gedachtes zijn in de ochtend langzaam en diep en glanzen als goud.

 

John Steinbeck

 

Graag neem ik je even mee naar de Morningpages, zoals bedacht door Julia

Cameron. De wereld is nog stil. Je gedachten zijn rustig, de stemmetjes die soms de kop op steken die slapen nog. Ik denk bijvoorbeeld aan de innerlijke criticus. Moest die toch al wakker zijn, dan kan het helpen om hem/haar een naam te geven en vriendelijk te bedanken voor zijn inbreng, maar je geeft er verder geen aandacht aan.

 

Je start elke dag met het schrijven van drie pagina’s in een boekje. Dit wordt ook weleens longhand writing of stream of consciousness genoemd.

Je zet alle gedachten die opkomen op papier. Dat kan gaan over wat je gisteren hebt gedaan, vandaag gaat doen, to-do lijstje... Het kan zijn dat je zelfs begint met ‘ik weet niet waar ik over schrijven moet’. De bedoeling is dat je na die drie pagina’s je hoofd hebt leeg geschreven. Dit doe je best vooraleer je wordt blootgesteld aan allerlei prikkels van buitenaf zoals het nieuws, sociale media, je kinderen die rondlopen… 

 

Je zal merken dat je na een tijdje in een flow komt. Kijk maar eens naar je handschrift, vaak verandert dit na een tijdje. Dat is het moment dat je in je flow bent gekomen. 

Lukt het niet om de Morningpages een keer te schrijven voor de rush van de dag. Dan is dat ook helemaal niet erg. De bedoeling is dat het schrijven je kan helpen en net niet voor meer druk zorgt. Misschien vind je iets later op de dag wel een moment om te schrijven, dat is helemaal ok.

 

Het is niet de bedoeling om je tekst terug te lezen. Door het neerschrijven maak je ruimte in je hoofd en meer plaats voor creativiteit. Je creëert meer helderheid en rust in je hoofd.

 

Morningpages schrijf je met de hand, zo kan je dichter bij je gevoel komen. Je zal zien dat het na een tijdje makkelijker wordt. Je kan het ook vergelijken met het afpellen van een ui, in het begin is het misschien wat oppervlakkiger, maar steeds ga je een laagje dieper. 

 

Ik wens je heel veel schrijfplezier.

 

Liefs Elly

 


Gepost door Ellyke op zondag 14 januari 2024 0 reactie(s)
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht