ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Man stierf aan overdosis zwarte dropjes

De zuivere vorm heet 'blokdrop'.
door Tsenne Kikke - vrijdag 2 oktober 2020 20:10

De Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit FDA waarschuwde om op te letten met het eten van grote hoeveelheden dropjes omdat ze bloeddruk- en hartproblemen kunnen veroorzaken. In Massachusetts is een 54-jarige bouwvakker eraan overleden. Hij at dagelijks anderhalve zak zwarte drop...

Toen hij op een dag in elkaar zakte in een fastfoodsrestaurant en stierf, dacht men aan hartfalen. Een autopsie bracht aan het licht waarom zijn hart het had begeven. Hij was nochtans geen hartpatiënt en verkeerde in prima gezondheid.

“Glycyrrhizinezuur voorkomt dat het lichaam kalium op de juiste manier opneemt, dus als je te veel glycyrrhizine binnenkrijgt, kan de kaliumspiegel onder het normale niveau dalen. Het evenwicht tussen kalium- en natriumspiegels is de sleutel tot een gezonde werking van het hart. Jouw bloeddruk raakt verstoort en je krijgt hartproblemen. Met de dood tot gevolg in extreme omstandigheden”, zei dr. Neel Butala, cardioloog in het Massachusetts General Hospital, die de zaak beschreef in de 'New England Journal of Medicine'.

Hij legde er wel de nadruk op dat drop niet dodelijk is. “Maar overdrijf er niet mee”, klonk het.

Hoe ongezond is drop?

Drop is een snoepgoed vervaardigd uit het wortelsap van de zoethoutplant. Vooral Nederland wordt weleens 'dropland' genoemd. De dropconsumptie is er zelfs de hoogste in Europa.  

Zoethout wordt al erg lang gebruikt in de Oosterse en Westerse geneeskunde. De werkzame stof in zoethout, glycyrrhizine, is terug te vinden in de wortel van de plant. Zoethout, dat een kenmerkende smaak heeft, is 50 keer zoeter dan suiker, het wordt vaak gebruikt om gastro-intestinale problemen, zoals brandend maagzuur, spijsverteringsproblemen, maagzweren, chronische gastritis en gastro-oesofageale reflux te behandelen. Het wordt ook gebruikt om keelpijn te verzachten en bij de behandeling van aften. Sommige alternatieve genezers gebruiken het ook om gewicht te helpen verliezen of om een verkoudheid te behandelen

Oorspronkelijk werd drop gemaakt van die zoethoutplant. De zuivere vorm ervan werd 'blokdrop' genoemd. Voor de smaak wordt er salmiak (ammoniumchloride) en suiker of een andere zoetstof toegevoegd. Vroeger werd dit gebonden met Arabische gom, maar tegenwoordig vaak met gelatine of zetmeel. Echter, in kwaliteitsdrop komen we de Arabische gom nog wel tegen. Het is dan ook vaak wel flink duurder.

Een groot deel van de zwarte drop, die in onze gewesten verkocht wordt, is niet gevaarlijk, buiten het feit dat het aan jouw tanden kleeft en ze zwart maakt. Dat komt omdat een groot deel van de verkochte drop geen echte drop uit de dropplant bevat. In plaats daarvan kiezen steeds meer fabrikanten voor het toevoegen van anijs om het een dropachtige smaak te geven. De kleur die we dan vaak op onze tanden is slechts kleurstof.

Werkingen

Échte zwarte drop kan echter gevaarlijk zijn als we het in grote hoeveelheden opeten. Af en toe een dropje zal jou echter geen kwaad doen, tenzij je bepaalde problemen hebt met de gezondheid.

Grote hoeveelheden drop kunnen ervoor zorgen dat het hormoon aldosteron niet in balans is binnen ons lichaam. Het wordt vrijgegeven door de bijnieren. Aldosteron helpt de vochtbalans in het lichaam op peil te houden door de hoeveelheid natrium die wordt vastgehouden in de nieren te verhogen. Natrium houdt vocht vast, dus als je meer natrium vasthoudt in het lichaam zorg je er ook gelijk voor dat je extra vocht vasthoudt. De hoeveelheid kalium in het lichaam daalt wanneer de productie van aldosteron omhoog gaat, dit komt omdat het hormoon ook de uitscheiding van kalium in de urine regelt.

Uit een RIVM-rapport bleek dat teveel drop kan resulteren in het vasthouden van vocht en een te hoge bloeddruk. We hebben het dan niet over slechts één dropje, maar wel over een flinke puntzak. Zelfs als je dat een keer doet is het niet erg, het moet vele dagen, zelfs weken achtereen gebeuren. Maar toch: sommige mensen zijn er gevoelig voor.

In de meeste drop zit redelijk wat suiker. Soms komen we dit tegen in de vorm van glucosestroop. Een gemiddeld dropje zal maar een beperkt aantal calorieën bevatten. Maar hoeveel mensen eten slechts één of twee dropjes? De meesten eten drop snel weg: een dropje wanneer ze in de auto stappen, een dropje bij het rijden, een dropje wanneer ze uit de auto stappen en ga zo maar door. Vooraleer ze het weten hebben ze honderden calorieën binnen aan drop.

Naast suiker en glucosestroop zitten er ook niet-functionele vulstoffen en gelatine in. En natuurlijk: wortelextract van zoethout. Dit zorgt bij veel van de drop die we tegenkomen voor de specifieke dropsmaak. In dit extract zit glycyrrhizine zoals al eerder besproken. Natuurlijk is overmatig drop eten voor iedereen slecht, maar vooral voor mensen die al last hebben of genetisch aanleg hebben voor problemen met hart- en vaatziekten. Er zijn verschillende gevallen bekend van mensen die veel drop aten en problemen hadden met oedeem (extreem vocht vasthouden) of een veel te hoge bloeddruk. Ze kwamen uiteindelijk in het ziekenhuis terecht.

En hoe zit het met alle toevoegingen?

Vaak wordt gelatine als bindmiddel in snoepgoed gebruikt. Dit wordt gemaakt van pezen, huiden, en botten van dieren. In plaats daarvan is het misschien een goed idee te kiezen voor producten waarin agar agar wordt verwerkt. Het is een plantaardig geleermiddel dat afkomstig is van rood zeewier en verkrijgbaar in een natuurwinkel.

Daarnaast wordt er in veel snoepgoed gebruik gemaakt van genetisch gemanipuleerde grondstoffen. Voor een optimale gezondheid is het aan te raden de inname van deze stoffen niet te hoog te laten worden. Het is vaak beter om voor de ietwat duurdere biologische producten te kiezen. Daar zitten geen genetisch gemanipuleerde grondstoffen in verwerkt.

Daarnaast kun je erop letten dat er geen geur-, kleur- en smaakstoffen zijn toegevoegd aan jouw dropkeuze. Deze ingrediënten kunnen bij bepaalde mensen voor allergieën zorgen. Het is dus een goed idee om drop (en al het andere snoep) met allerlei toevoegingen gewoon links te laten liggen. Even zoeken in de reformzaak en je hebt al snel genoeg ‘gezonder’ snoep zonder al die toevoegingen.

De vormen van suiker in drop

De zoetstof die in ‘gewone’ drop wordt gebruikt is vaak maïsstroop en melasse. Onderzoekers denken steeds meer dat melasse en maïsstroop ervoor zorgen dat mensen erdoor verdikken. Maïsstroop is een restproduct bij de raffinage van maïs tot fructose, en melasse is een restproduct dat vrijkomt bij de raffinage van rietsuiker.

Conclusie

Zoals bij alles in het leven geldt het ook voor drop: teveel is nooit goed voor de gezondheid.

Bronnen:

https://www.optimalegezondheid.com/hoe-ongezond-is-drop/
http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/licorice
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/natural/881.html
http://nccam.nih.gov/health/licoriceroot

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Stoppen we ermee op 31/12/2020 ???

Of, voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren, opdat we tóch online blijven?

Dit kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

En.., voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht