ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Magnetisme: Hoe werken magneten - en, hoe worden ze gemaakt ?

Een magneet is een voorwerp van magnetisch of gemagnetiseerd materiaal, dat op grond van dit magnetisme voorwerpen van ferromagnetisch materiaal aantrekt en andere magneten aantrekt of afstoot.
door Tsenne Kikke - donderdag 3 oktober 2013 0:56

Een magnetisch veld wordt veroorzaakt door magneten, elektromagneten en elektrische stromen. De bekendste vorm van magnetisme is ferromagnetisme, dat - zoals de naam al aangeeft - kan worden opgewekt in ijzer, en daarnaast in een aantal andere metalen en in een groot aantal legeringen.

Er zijn vier ferromagnetische elementen, namelijk: ijzer, nikkel, kobalt en gadolinium. Ook neodymium en dysprosium zijn bij zeer lage temperaturen ferromagnetisch. Er zijn echter veel meer ferromagnetische legeringen, maar er bestaan ook gesinterde materialen die magnetisch zijn, zoals ferriet.

IJzer kan worden gemagnetiseerd door het materiaal in een magnetisch veld te plaatsen, bijvoorbeeld: opgewekt door een solenoïde, een spoel van geleidende draad waardoor een elektrische gelijkstroom loopt.

De ene kant van een magneet heet noordpool, de andere zuidpool. Noord- en zuidpolen trekken elkaar aan met een aantrekking die afneemt met het kwadraat van de afstand ertussen. Gelijknamige polen stoten elkaar echter af.

Veldlijnen zijn denkbeeldige lijnen die de richting van het magnetisch veld op een bepaald punt aangeven. Ze kunnen bij magneten worden zichtbaar gemaakt door een blad papier op een magneet te leggen en daar wat fijn ijzervijlsel op te strooien  Dit zal zich groeperen langs de veldlijnen en deze zo zichtbaar maken.

Ook de Aarde gedraagt zich als een grote magneet met veldlijnen die van de (magnetische) noordpool naar de zuidpool lopen. Men veronderstelt dat in het inwendige van de aarde grote elektrische stromen lopen die dit magnetisme veroorzaken. Op bepaalde tijden keert de richting van deze stromen en met deze wending poolt de Aarde om: de magnetische noord- en zuidpool verwisselen van plaats. De naam van dit proces is 'paleomagnetisme'. Dit proces heeft sinds het ontstaan van de Aarde al vele malen plaatsgevonden.
 
In onderstaande filmpjes wordt, onder andere, uitgelegd hoe magneten werken, hoe je een magneet kunt demagnetiseren door deze op te warmen, en zo meer.

In ferromagnetische materialen wordt het magnetisch effect opgewekt doordat elektronenbanen in de atomen zich parallel aan elkaar gaan richten waardoor het magnetisme van afzonderlijke atomen niet meer wordt uitgemiddeld maar zich versterkt. Bij verhitten van een magneet gaat deze oriëntatie weer verloren en wordt het voorwerp gedemagnetiseerd.

Bekijk de filmpjes, aanhoor wat er allemaal wordt gezegd en geniet ervan, ... alhoewel je er waarschijnlijk geen snars van zult begrijpen.



Met magneten kan men interessante experimenten uitvoeren, waaronder ...



Hoe worden magneten gemaakt en wat zijn de mogelijke gevaren indien jouw hand tussen twee supersterke magneten verzeild geraakt?


 

Commentaar


poisonivy Gepost op: 9/10/2013 16:53:25
poisonivy

Ik heb magnetiet gekregen , wat is er speciaal aan.

 


Tsenne Kikke Gepost op: 9/10/2013 23:47:08
Tsenne Kikke

Heb je een ruwe steen gekregen, of een stuk juweel in de vorm van een armband of hanger, bijvoorbeeld? Weet, dat alles dé betekenis verkrijgt die je er zélf aan geeft. Daarom is het goed om het internet af te schuimen en de dingen met een korrel zout op te nemen. In sommige gevallen met een gehele zoutmijn. Lees, bijvoorbeeld, wat Symbolic op haar website afdrukt en test daarna de dingen voor jezelf uit. Hier is wat er staat, inclusief de link:

Magnetiet lijkt veel op hematiet, met het verschil dat de magnetiet (de naam zegt het al) magnetisch is. Het is een zwartachtige erts en komt voor in structuurloze massa, maar ook in achtvlakkige kristalvormen. Bijna niemand zal een magnetiet om zijn uiterlijk kiezen omdat het geen aantrekkelijke steen is om te zien. Maar toch is het een steen die uitstekende toepassingen heeft en veel gebruikt wordt. De reden daarvan is dat het de beste steen is tegen hevige pijnen. Het is een echte pijnstiller, en het mooie daarvan is ook dat bij ernstige blokkade, zoals bij bijvoorbeeld een hernia of ischias, de magnetiet er voor zorgt dat er weer een energiedoorstroming ontstaat, waardoor de pijn weggaat. De magnetiet werkt het beste als hij op de plaats van de pijn gedragen wordt, eventueel bevestigd met een stukje leukoplost, een veiligheidsspeld in de onderkleren of aan een kettinkje.

Dagelijks hoor ik de prachtigste resultaten van deze steen. Mensen met versleten knieën kunnen weer fietsen. Tennisarmen worden weer beter en uitstralingspijnen vanuit de onderrug worden draaglijk, zodat mensen weer makkelijker lopen en zin krijgen om iets te ondernemen. De werking is echt fantastisch. Ook als versterker voor elke ander steen kan de magnetiet dienst doen. Maar dan wel liefst tijdelijk, omdat er al gauw een teveel aan energie kan ontstaan dat zelfs kan leiden tot misselijkheid en duizeligheid. Sommige mensen reageren erg snel op de magnetiet en het kan ook wel gebeuren dat de pijn eerst erger wordt. Dan moet er langzaam gewend worden aan de steen. Eerst een uurtje om en dan weer even af. Dan een dag om en weer af. Net zolang tot het goed voelt.
Een waarschuwing voor namaakmagnetiet is wel op z'n plaats. Omdat er niet zoveel magnetiet is als er vraag naar is, worden hematieten, die uiterlijk op de magnetiet lijken, onder stroom gezet, zodat ook zij magnetisch worden. Dat is gevaarlijk, omdat de energie van deze steen 'magnetieten' onnatuurlijk is. Een te hoge energiefrequentie kan niet goed gecontroleerd worden en verstorend werken. Er wordt ook synthetische magnetiet aangeboden, maar dat is gewoon een magneet. Een herkenningspunt van echte, natuurlijke magnetiet is de doffe structuur (magnetiet glimt niet) en het magnetisme mag niet te sterk zijn. Mensen met een pacemaker mogen beslist nooit een magnetiet gaan dragen. En ook als er stralen of zilveren pennen of platen in het lichaam aanwezige zijn, mag er geen magnetiet worden gebruikt.

http://www.symbolic.be/?CategoryID=184&ArticleID=694

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht