ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Heb jij vandaag ook al de heiligen herdacht?

En morgen is het Allerzielen, zijnde: de dag waarop we de zielen van de doden herdenken.
door Tsenne Kikke - woensdag 1 november 2023 7:27

Allerheiligen en Allerzielen...

Vandaag is het Allerheiligen - en, zoals de naam het ook zegt, is die dag gewijd aan 'alle heiligen'. De meeste kalenderdagen worden aan een heilige gewijd. Maar, onze kalender telt slechts 365 dagen daar waar er iets meer dan 6.500 heiligen zijn. Om die reden herdenkt men op 1 november 'Al die Heiligen'.

Maar, indien je een afspraak wil maken met de zielen van de overledenen, moet je morgen, 2 november, het kerkhof gaan bezoeken - want Allerzielen is, zoals de naam het ook zegt: gewijd aan Alle Zielen. Volgens westerse rooms-katholieke overlevering is Allerzielen een dag om speciaal te bidden voor alle zielen die nog niet in de hemel zijn beland, maar nog in het vagevuur vertoeven. Waarschijnlijk doen kerken vandaag gouden zaken en morgen de bloemisten. Doch, voor zover ik weet, is er geen dag waarop zij die in de hel verblijven, worden herdacht. Niet fair, hé!

Maar, indien je vandaag naar het kerkhof bent geweest, was je wel één dag te vroeg, en heb je de ziel van de overledene niet kunnen ontmoeten. Morgen beter, misschien. Of, denk eens aan de dierbare overledene(n) in de loop van het jaar, want op die kerkhoven is er - echt waar - niets meer te vinden, behalve de herinneringen in je eigen verbeelding. Maar, die kan je elke dag en elke nacht oproepen, nietwaar?

In Mexico, bijvoorbeeld, maakten ze van hun Allerheiligen een echt feest. Ook daar hebben ze de 'Dia de los Muertos' op 1 november: 'All Saints Day' - en, 'All Souls Day', daags daarop. Dan worden de altaren prachtig gedecoreerd met de foto's van de overledenen, aangevuld met hun lievelingsdranken en -eten, bloemen en massa's snoep. Aldaar ziet het er alleszins veel plezanter uit dan hier...José Guadalupe Posada, die leefde van 1852 tot 1913, creëerde indertijd het fameuze geraamte 'uit de hogere klasse', namelijk: 'La Catrina', die ondertussen erkend wordt als de regerende koningin over de 'Dia de los Muertos'. Het feestelijke gebeuren zelf gaat duizenden jaren terug, tot in de cultuur der Azteken.

Elk volk heeft zo zijn eigen ideeën over wat de waarheid is en wat niet, afhankelijk van de overleveringen uit de Oudheid. De Mexicaanse verbeeldingswereld is gewoonweg een beetje anders dan die van uit onze gewesten.

Volgens hen is er tussen onze wereld en de andere zijde een heel dikke muur, die op die dagen veel dunner is dan gewoonlijk. De geur van de Goudsbloem - Calendula in het Latijn - trekt de zielen naar onze wereld, naar het schijnt. Jij en ik weten misschien dat dit niet de waarheid is, maar als we onderzoeken waar mensen in onze gewesten zoal geloof in stellen, dan is dat goudsbloem-fantasietje maar een onschuldig iets, nietwaar?

Toch mooi, dat men in sommige landen niet enkel en alleen aandacht schenkt aan onze voorgangers, maar er dan ook nog eens een soort van heilig feest van maakt.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht