ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Hoge Raad Justitie overweegt onderzoek naar gevoel van klassenjustitie in Sanda Dia-proces

… dit, na aandringen van de Kamercommissie.
door Tsenne Kikke - woensdag 7 juni 2023 18:21

De Kamercommissie Justitie drong er bij de Hoge Raad voor de Justitie (HRJ) op aan een onderzoek te voeren naar het gevoel van ‘klassenjustitie’ dat is ontstaan naar aanleiding van het arrest in de zaak-Sanda Dia. De HRJ heeft de kwestie hoe dan ook al geagendeerd op 15 juni.

Het arrest in de zaak rond de dood van Sanda Dia, de 20-jarige student aan de KU Leuven die in 2018 stierf na een doopritueel van studentenclub Reuzegom, deed de afgelopen weken veel stof opwaaien. Nogal wat mensen vinden dat de achttien Reuzegommers die de bewuste doop organiseerden er gemakkelijk van af zijn gekomen met werkstraffen en een boete. Ook uit politieke hoek kwam er al kritiek, bij monde van onder meer partijvoorzitters Raoul Hedebouw (PVDA), Sammy Mahdi (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR).

Oppositiepartij PVDA vroeg in de Kamercommissie Justitie om een debat over het maatschappelijk gevoel van ‘klassenjustitie’ dat naar aanleiding van de zaak is ontstaan, maar een objectieve discussie is moeilijk, alleen al omdat er bijvoorbeeld heel weinig onderzoek naar gedaan is. De Hoge Raad voor Justitie om dergelijk onderzoek vragen is een optie, maar dat kan alleen door de minister van Justitie of door de voltallige Kamer.

De Commissie heeft de knoop vandaag doorgehakt: voorzitster Kristien Van Vaerenbergh zal in een brief aan de HRJ laten weten dat de Commissie voorstander is van een onderzoek naar de kwestie. Het orgaan had die vraag volgens haar hoe dan ook al geagendeerd op 15 juni. Indien nodig kunnen er nadien nog bijkomende hoorzittingen georganiseerd worden.

Onderzoek naar Julie Van Espen

Volgens Veerle Vertongen, administrateur van de HRJ, is zo’n onderzoek eerder uitzonderlijk. Er werd eerder al onderzoek gedaan naar de dood van de Slowaakse man Jozef Chovanec in een politiecel op de luchthaven van Charleroi. En naar de omstandigheden van de vrijlating van een man die nadien een agent doodde in Schaarbeek. Maar het bekendste onderzoek van de HRJ is ongetwijfeld dat naar de dood van Julie Van Espen. De 23-jarige jonge vrouw werd gedood door een man die vrij was in afwachting van zijn proces in beroep. Het zorgde voor een maatschappelijke ophef die vergelijkbaar is met die na het Sanda-Diaproces.

De HRJ toonde zich opvallend streng in het dossier-Van Espen en deed verschillende aanbevelingen om dergelijke drama’s in de toekomst te voorkomen. Ze blijft ook opvolgen wat er met die aanbevelingen gebeurt.

Volgens Groen-kamerlid Stefaan Van Hecke wacht de kamercommissie Justitie nu af wat de HRJ volgende weel zal beslissen. “Het is beter als ze zelf tot zo’n onderzoek beslissen. Maar als ze niet op eigen houtje een onderzoek starten, dan acht ik de kans heel groot dat de vraag alsnog door het parlement zal worden gesteld.” Voorzitter Kristien Van Vaerenbergh zal uit naam van de kamercommissie alvast een brief aan de HRJ schrijven om te laten weten dat zij voorstander zijn van een onderzoek.

Nog iets...

Het protest tegen het Reuzegom-arrest waaide over naar Nederland. Vandaag riepen enkele organisaties op tot een betoging aan de Belgische ambassade in Den Haag.

Opmerkelijk is dat de insteek daar anders is dan bij de Belgische betogingen. Waar het hier gaat over de 'te lichte' straffen wegens de elitaire kringen waarin de ouders van de Reuzegommers zitten, is men er in Nederland van overtuigd dat de huidskleur van Dia bij de fataal afgelopen studentendoop een grote rol speelde.

In de tekst waarin 'Zwart Manifest' de protestactie aankondigde stelde die burgerbeweging dat Dia “vermoord” is. “Wij staan solidair met de familie en geliefden van Sanda Dia, en alle Belgen die dit raakt. We verzetten ons tegen racisme en de giftige witte studentencultuur die geweld aanmoedigt, zowel in België als Nederland”, klonk het.

En, nog iets...

Vorige week vrijdag werden in Gent twintig personen in het graffitistraatje bij naam genoemd onder de hoofding ‘Reuzegom Killers’. De stad besloot de namen weg te halen. Maar de protestvoerders lieten het daar niet bij en brachten de namen opnieuw aan. De politie maakte telkens een PV op, en de namen werden eveneens telkenmale overschilderd.

Burgemeester Mathias De Clercq liet eerder begrip optekenen voor de verontwaardiging over de afloop van het proces. Maar hij “onderschreef de rechtsstaat” en “verwierp de schandpaalmaatschappij”. Vorige week waren de namen van Reuzegom-leden ook op de stadshal aangebracht. Ook toen liet de stad de namen verwijderen en werd er een klacht tegen onbekenden ingediend.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht