ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfkennis: Een metafoor waar je misschien iets aan hebt…

Neem even de tijd om over dit korte verhaal na te denken ~ er zit een mooie symboliek in…
door Tsenne Kikke - donderdag 6 april 2023 13:39

Beste eclecticus,

In Thailand werd er in 1957 de gehele inboedel van een klooster naar andere plaatsen overgebracht. Een groep monniken werd eveneens belast om een reusachtig grote boeddha van klei te verplaatsen. Maar tijdens de verhuizing merkte één van de monniken een scheur in het beeld. Dit maakte hen een beetje bezorgd, dus besloten ze een dag te wachten voordat ze verder gingen met hun taak.  

Later kwam een andere monnik het reusachtig grote standbeeld controleren. Hij scheen met zijn zaklamp over de hele Boeddha om het te inspecteren. Maar toen hij bij die scheur kwam, zag hij iets glimmends terugkaatsen. Dit wekte duidelijk zijn nieuwsgierigheid. Dus pakte hij een hamer en beitel en begon heel voorzichtig op de klei in te hakken. En inderdaad: terwijl hij stukje na stukje afbrak, werd het beeld steeds helderder - en, na uren werk keek de monnik verbaasd op: hij staarde op een solide gouden boeddha!

Wat was er dan gebeurd?

Nou, historici geloven dat de monniken eeuwen geleden hoorden dat het Birmese leger op het punt stond hun land binnen te vallen. Deze Birmese kerels waren geen engeltjes, en zouden zeker het klooster hebben geplunderd en dus al de kostbaarheden hebben leeggeroofd. Dus dachten de monniken dat als ze de enorme gouden boeddha konden laten lijken op een stenen beeld, de Birmezen er geen waarde in zouden zien. En inderdaad: het leger kwam de plaats binnenvallen, maar gaf niets om dit enorme stuk - wat slechts op steen leek. Hun beschermingsplan werkte!  

Helaas werden bij de aanval alle monniken gedood, samen met de kennis van de gouden boeddha. Dus werd pas eeuwen later deze grote schat bij toeval ontdekt: men was gewoon vergeten dat onder de oppervlakkige klei puur, massief goud zat.

Dus wat heeft dit met jou te maken...?

Nou, net als het kleien omhulsel van de boeddha, bouwen de meesten van ons onbewust een 'buitenste schil' om ons heen, bedoeld om ons te beschermen tegen de buitenwereld...  

Meestal ontstond het door iets verontrustends dat ons overkwam, of dat iemand iets tegen ons zei of aandeed: meestal op jonge leeftijd, maar mogelijk op elk moment in ons leven.

(Tussen haakjes: de huidige epigenetische wetenschap toont aan dat je dit 'beschermend omhulsel' zelfs van vorige generaties in jouw DNA hebt geërfd. Iets instinctiefs dus.)

Dus, vanwege het belang dat ons brein aan dat beschermende omhulsel geeft, beginnen we uiteindelijk te geloven dat we de 'stenen boeddha' ZIJN... - en, vergeten we het 'pure goud' dat te allen tijde in ons omhulsel aanwezig is.  

Maar dan kan er iets  in jouw leven gebeuren... Bijvoorbeeld: een ongemakkelijke ervaring die jou een 'schok' toedient, en een scheur in jouw beschermende omhulsel achterlaat.   

Het hoeft niet altijd tijdens een Zelfkennis-sessie te geschieden. Het kan een blessure zijn..., een scheiding..., een financiële tegenslag..., de dood van een geliefde..., een verandering in de regering..., je baan verliezen..., een gezondheidsrisico..,. dat je huis in beslag wordt genomen..., en zo meer.

Het beschermende 'schild' kon de ervaring niet op afstand houden, dus onderging je precies het soort ongemak waartegen het je moest beschermen. En door de emotionele onrust die daarmee gepaard ging, was de kans groot dat je het doel van de ervaring miste... Want, op dat moment dat een klein stukje van jouw pantser werd weggeslagen, verkreeg je een opening.

Tracht dus naar binnen te kijken om het lang vergeten 'goud' te aanschouwen - de schat, die sinds jouw geboorte in jezelf verborgen was.

Je wordt eigenlijk opgeroepen om jouw kleien omhulsel af te breken..., het verborgen, innerlijke goud bloot te leggen..., teneinde eindelijk jouw aangeboren rijkdom te onthullen dat altijd al op jou heeft gewacht.

Het is niet voor iedereen weggelegd, maar voor sommigen onder ons is het soms in deze momenten van uitdaging dat men de kans krijgt om uit de schulp te breken, gehoor te geven aan een innerlijke roeping, en te schitteren als nooit tevoren.

Kortom: zonder te sterven, kan een mens nooit herboren worden.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht