ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Boekbespreking: De verborgen dimensie in het werk van Jung en Pauli

Een schets van de samenhang van psychologie en natuurwetenschap.
door Tsenne Kikke - zaterdag 18 maart 2023 17:14

'De verborgen dimensie' kan eventueel als begeleidend boek bij de vierdelige documentaire-serie 'Passions of the Soul', uitgezonden door de IKON, worden aangewend. Zowel het boek als de documentaire geven een overzicht van het levenswerk van (1) de psychiater, arts en chemicus Carl Gustav Jung (1875 - 1961), in zijn tijd veelal onbegrepen en verguisd - en (2) de natuurkundige Wolfgang Pauli (1900 - 1958) .

Als we de door Jung onderzochte en ook zelf ervaren onderstelling (onder andere: door middel van het mandalatekenen, de archetypen, de alchemie en het droommateriaal) volgen dat de uiterlijke wereld een weerspiegeling is van onze innerlijke toestand en naar het wereldgebeuren kijken, dan mogen we toch gerust aannemen dat de emotioneel/mentale toestand van de mensheid zeer chaotisch is en in groot gevaar verkeert. Zijn uitspraak: “De wereld hangt aan een zijden draad” loog er toentertijd al niet om en is vandaag de dag actueler dan ooit.

Feit is, dat Carl Gustav Jung geen al te hoge dunk van de mens had. Keer op keer benadrukte hij de noodzaak van bewustwording. "De mensen in onze tijd zijn zo hoogmoedig dat zij denken alles, het leven en de natuur te kunnen manipuleren, maar van zichzelf, van hun eigen geheimzinnige innerlijk begrijpen ze niets..."

Hij zag de mandala’s, symbolische weergaven van het Zelf (de Ziel), die hij zelf maakte en die hij zijn cliënten liet tekenen, als 'Een venster op de Eeuwigheid', en benadrukte keer op keer de noodzaak voor ieder individu om tot zelfkennis te komen, af te dalen in het onderbewustzijn, zich bewust te worden van de inhouden en ze te integreren in het bewustzijn om zo tot heelheid te komen. Er was bij Jung een diep innerlijk weten, maar hij wilde met feiten komen om zo een brug te slaan tussen psychologie en wetenschap.

Hij maakte zijn eigen innerlijke ontwikkelingsweg met alle onderzoekingen en praktische ervaringen dienstbaar om die waarheid aan het licht te brengen, die eenieder die aan het einde van het Proefpad staat, of die reeds het Pad van Discipelschap heeft betreden aan den lijve zal ervaren, het onontkoombare proces, door Jung genoemd: “De vereniging der tegendelen” en in de Esoterie bekend als het bewandelen van “Het smalle pad tussen de Paren van Tegenstellingen.”

In die zin heeft Jung baanbrekend werk verricht en raakte hij aan de Esoterie, de Wetenschap van de Ziel of Zelf, onder andere, weergegeven in de boeken van George Ivanovitch Gurdjieff, die in deze tijd steeds meer bestudeerd worden.

Het boek 'De verborgen dimensie' geeft eveneens veel aandacht aan het proces dat de fysicus Wolfgang Pauli doormaakte die, als wetenschapper uitgesproken mentaal ingesteld, zijn gevoelsleven totaal had verwaarloosd. Door persoonlijke gebeurtenissen kwam hij in psychische moeilijkheden, die uitmondden in een diepe crisis, en besloot hij bij Jung in analyse te gaan. Dit leidde tot een langdurig samenwerkingsverband omdat beiden overtuigd waren van, en zochten naar een Eenheid die ten grondslag moest liggen aan de tegenstelling geest (psychè) versus materie (wetenschap).

Pauli’s innerlijke strijd betrof vooral zijn verwaarloosde vrouwelijk aspect (anima), en hoewel er in zijn driehonderdvijftig door Jung geanalyseerde dromen veel vrouwen voorkwamen om hem de weg te wijzen én Pauli diep van binnen wist dat dit de waarheid was die hij nodig had, wilde hij er niet aan beginnen en was er zelfs bang voor.

Dan komt in zekere zin de voor hem beslissende droom over de vier eieren, die aan Pauli het geheim van heelheid toonde. Hij wist diep van binnen - zijn dromen vertelden het hem - dat het zijn taak was om aan de buitenwereld het grote belang van Jung’s werk kenbaar te maken, maar de angst om door de wetenschappelijke wereld niet langer voor volwaardige wetenschapper te worden aanzien en misschien zelfs te worden bespot, weerhield hem hiervan.

Kortom: dit boek is een aanrader!

Tweedehands aankopen via DIMschool?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht