ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Paus Franciscus: Behandeling inheemse kinderen op katholieke internaten in Canada was genocide

De paus vroeg vergiffenis voor de behandeling van de inheemse volkeren.
door Tsenne Kikke - zaterdag 30 juli 2022 17:16

Paus Franciscus heeft op zijn terugvlucht van een reis door Canada erkend dat de tragedie van de katholieke internaten voor de inheemse kinderen in het Noord-Amerikaanse land neerkomt op ‘genocide’. Op zijn zesdaagse reis had hij de inheemse bevolking al verschillende keren om vergiffenis gevraagd. Hij drukte daardoor zijn verontwaardiging en schaamte uit; dit, vanwege het feit dat een flink aantal leden van de katholieke kerk meewerkten aan een beleid van ‘culturele vernietiging’.

"Ik heb het woord genocide niet gebruikt tijdens de reis omdat het niet in me opkwam, maar ik heb de genocide beschreven. En ik heb mijn verontschuldigingen aangeboden, ik heb vergiffenis gevraagd," zei de paus op een persconferentie in het vliegtuig terug naar Rome.

Naar schatting verbleven 150.000 inheemse kinderen, vaak gedwongen, in katholieke internaten. De scholen werkten als heropvoedingsgestichten, met als doel de inheemse kinderen te assimileren aan de witte, christelijke waarden. De inheemse kinderen mochten hun moedertaal niet meer spreken, leefden volledig geïsoleerd van hun familie en hun cultuur en werden het slachtoffer van fysieke mishandeling en seksueel misbruik.

"Kinderen weghalen, de cultuur veranderen, de mentaliteit veranderen, de tradities veranderen, een ras veranderen, laten we het zo zeggen, een hele cultuur," zo verwees de Argentijnse kerkvorst naar de internaten voor inheemse kinderen, zijnde: First Nations, Métis en Inuit, die tussen het einde van de 19e eeuw en de jaren 90 in Canada werden opgetrokken.

Afscheid?

Eerder op de dag had hij het ook over zijn eigen toekomst. De Argentijn sluit nog steeds niet uit dat hij aftreedt als hoofd van de katholieke kerk. "De deur staat open. Het is een heel normale optie," zei de 85-jarige zaterdagavond tegen journalisten. Hij denkt er niet aan om zijn ambt nu neer te leggen, maar dat betekent niet dat hij daar overmorgen niet aan kan beginnen, voegde hij eraan toe.

Jorge Mario Bergoglio, de echte naam van Franciscus, sprak ook over zijn gezondheidstoestand. De afgelopen zes dagen kon hij nauwelijks een paar stappen zetten en zat hij het grootste deel van de tijd in een rolstoel. De paus wordt al een tijdje geplaagd door een knieblessure. "Ik denk niet dat ik kan doorgaan met hetzelfde reisritme als voorheen. Gezien mijn leeftijd en mijn beperkingen, moet ik het rustig aan doen," zei hij.

Zijn knieprobleem zou met een operatie kunnen worden opgelost, maar Franciscus wil niet opnieuw onder het mes na de vorige ingreep aan zijn dikke darm iets meer dan een jaar geleden. "Het hele probleem is de anesthesie," zo legde hij uit. De vorige keer heeft die sporen nagelaten bij de kerkvader. "Je speelt niet met verdoving," klonk het.

Bron: Knack

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je een (bak)steentje bijdraagt, mogen we jouw naam hieronder publiceren? -

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht