ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Wikipedia gaat in beroep tegen Russische boete voor desinformatie over Oekraïne

Over vrije meningsuiting en betrouwbare, geverifieerde kennis…
door Tsenne Kikke - dinsdag 14 juni 2022 23:41

De Wikimedia Foundation, de organisatie achter Wikipedia, gaat in beroep tegen een recente uitspraak van een Russische rechtbank omtrent 'verboden' materiaal. De online encyclopedie weigerde bepaalde pagina's te verwijderen en kreeg hiervoor een boete.

Het beroep is afgelopen week ingediend en vecht een recente boete van 5 miljoen roebel aan, omgerekend grofweg 83.600 euro. De boete werd aan de non-profitorganisatie opgelegd omdat het weigerde vermeende desinformatie op de website te verwijderen. De Russische rechtbank zou in de komende weken een reactie geven, al is er geen concrete deadline bekend.

De door Rusland bekritiseerde pagina's hebben allemaal betrekking op de invasie in Oekraïne en beschrijven veelal oorlogsmisdaden en andere gruwelijkheden jegens Oekraïense burgers. Onder meer pagina's als 'De Russische invasie van Oekraïne', 'Oorlogsmisdaden tijdens de Russische invasie van Oekraïne' en 'Massamoord in Bucha' moesten van de Russische overheid verwijderd worden van het platform, wat Wikipedia weigerde te doen.

Volgens de Wikimedia Foundation gaat het in alle gevallen om 'betrouwbare, geverifieerde kennis' met maatschappelijk belang: "De [Russische] overheid heeft zich gericht op informatie die essentieel is voor de levens van mensen in deze tijd van crisis. We vragen de rechtbank om zijn beslissing te heroverwegen ten gunste van eenieders recht op toegang tot kennis en vrijheid van meningsuiting." Verder beweert de organisatie dat Wikipedia überhaupt buiten de jurisdictie van Rusland valt gezien het om een internationaal platform gaat.

Wikipedia is een van de weinige overgebleven Russischtalige informatiebronnen met gecontroleerde feiten die nog overblijven na de harde aanpak van Moskou tegen de media. "De regering richt zich op informatie die van vitaal belang is voor het leven van mensen in een tijd van crisis’," zei Stephen LaPorte van Wikimedia Foundation.

Het is niet voor het eerst dat het Russische overheidsapparaat stappen onderneemt tegen Wikipedia. Eerder werd de online encyclopedie bijvoorbeeld al gedwongen om een artikel over een bepaald soort hasj aan te passen na druk vanuit de Russische autoriteit op het gebied van communicatie. Roskomnadzor, het betreffende orgaan, tekende ook in het recente geval omtrent Oekraïne protest aan.

Wist je, beste lezer...,

...dat van al de duizenden maandelijkse bezoekers praktisch niemand de blogs met anderen - via Facebook of Twitter, bijvoorbeeld - deelt?... Kan jij daar iets aan doen??? Al bij voorbaat bedankt!

- Indien je een (bak)steentje bijdraagt - of, ooit hebt bijgedragen: mogen we jouw naam hieronder publiceren? -

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht