ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Oekraïne: dag 108

"Bring back… bring back… bring back Big Mac to me!"
door Tsenne Kikke - zondag 12 juni 2022 17:35

- Het is moeilijk te begrijpen dat wat moet gebeuren, zal gebeuren, en wel op een manier waarop het niet anders kon gebeuren. Zo zei Biden over zijn herhaalde waarschuwingen in de weken voor de Russische inval: "Zoiets als dit is niet gebeurd sinds de Tweede Wereldoorlog. Ik weet dat veel mensen dachten dat ik overdreef. Maar ik wist dat we de gegevens hadden om vol te houden dat Poetin binnen zou vallen. Er was geen twijfel, en Zelenski wilde het niet horen."

- De chemiefabriek Azot, producent van producten zoals kunstmest in de zwaar bevochten stad Severodonetsk, is volgens pro-Russische separatisten volledig omsingeld. Een kleine groep van Oekraïense formaties op het terrein van de Azot-chemiefabriek kan de fabriek niet meer verlaten. Alle vluchtwegen zijn afgesneden. Het zou gaan om zo'n 300 à 400 soldaten, maar ook om honderden (500 tot 800, afhankelijk van de bron) burgers die er in schuilkelders zitten. Die situatie doet ietwat denken aan die van de Azov-staalfabriek in Marioepol.

- De Russische troepen die Severodonetsk omsingelen, hebben geen opmars gemaakt. Er zijn rond de stad wel zware straatgevechten aan de gang. Zowel Russische als Oekraïense troepen leden waarschijnlijk grote verliezen onder hun manschappen, beweerde het Britse ministerie van Defensie. Severodonetsk is een van de laatste steden die Moskou in de weg staat om de volledige Donbas, in het oosten van Oekraïne, te beheersen.

Het Britse defensieministerie meldde ook dat Rusland met zijn artillerie en luchtmacht massaal vuurt in een poging om de Oekraïense verdediging te overweldigen. Volgens Londen zet de Russische luchtmacht sinds april, bij gebrek aan modernere wapens, tientallen oude en onnauwkeurige anti-scheepsraketten in tegen landdoelen. De raketten van het type KH-22 dateren uit de jaren 1960 en dienen eigenlijk om vliegdekschepen met kernkop te vernietigen. Bij grondaanvallen kunnen ze veel nevenschade en burgerslachtoffers veroorzaken.

- Volodimir Zelenski zei anderzijds dat de Oekraïense troepen geleidelijk aan het gebied rond Cherson aan het bevrijden zijn. “Vandaag is het dorp Tavriis’ke toegevoegd aan de lijst van herwonnen grondgebieden. Ook in Zaporizja zijn er successen geboekt.”

- Russische troepen delen inmiddels Russische paspoorten uit in delen van Zaporizja, een regio in het zuidoosten van Oekraïne. Vladimir Poetin had het proces om een Russisch paspoort aan te vragen en te ontvangen in mei vereenvoudigd. Wie een Russisch paspoort ontvangt, wordt beschouwd als een volwaardige Russische burger. Volgens Vladimir Rogov van de bezettingsautoriteit hebben meer dan 70.000 mensen in de regio een paspoortaanvraag ingediend.

Oekraïense autoriteiten beschuldigden de Russische bezetter ervan mensen te dwingen Russisch staatsburgerschap aan te nemen en vreesden dat een annexatie van de bezette gebieden op de hand is. Anderzijds zei Volodymyr Zelenski dat mensen in de rij staan om een paspoort te krijgen teneinde een ticket te kunnen verkrijgen om uit die gebieden te kunnen wegvluchten.

- Sinds de Russische inval op 24 februari begon zijn - volgens adviseur Oleksij Arestovitsj van de Oekraïense president Volodimir Zelenski - ongeveer 10.000 soldaten van het Oekraïense leger omgekomen. Het aantal kwam vrijdag ter sprake tijdens een YouTube-interview met Arestovitsj. Eigenlijk valt dat aantal nog mee, wetende dat het om een oorlog gaat en niet enkel om een 'speciale militaire operatie'.

- De Russische staatstelevisie, die tot nu toe steeds sprak over “een speciale militaire operatie tegen de nazi’s in Oekraïne”, heeft plots de retoriek van Poetin overgenomen. Die sprak onlangs over de politiek van Peter De Grote en hoe Rusland de verloren gebieden moest heroveren. “Poetin spreekt over een expansie”, zei de presentator Vladimir Solovyov. “Land terugwinnen betekent een uitbreiding. En wat we verloren zijn in het verleden moeten we nu terugwinnen. Het is een compleet andere formulering dan het oorspronkelijke doel. Het zal interessant worden.”

Die uitspraak werd ook bevestigd door Andrey Kartapolov, hoofd van het defensiecomité: “De wereld is veranderd. De tijd van het Amerikaans kolonialisme is voorbij en zal nooit terugkeren. In deze nieuwe wereld zal Rusland de sterke macht zijn, het morele kompas, baken van zuiverheid, waarheid en correctheid, waar verstandige mensen van over de hele planeet zich op zullen richten”.

- Polen heeft tot dusver 140 kilometer van zijn grens met Wit-Rusland versterkt met een hoge omheining. De komende dagen wordt begonnen met de installatie van een elektronische barrière...

- Het eerste filiaal van de vernieuwde Russische McDonald’s ging vandaag open. Vijftien vestigingen zullen in Moskou en omgeving openen onder de nieuwe naam en nieuw logo, maar wel op dezelfde locaties, met hetzelfde personeel en vrijwel identieke menu’s.

McDonald’s heeft een historische betekenis in Rusland. De opening van het eerste filiaal in de jaren negentig was een teken van verandering. Er stonden tot 500 meter lange rijen klanten. De nieuwe eigenaar is Alexander Govor, die sinds 2015 als licentiehouder 25 McDonald’s-restaurants in Siberië exploiteerde. De vervanger van McDonald's heet nu 'Vkusno & tochka' (Smaakvol & dat is 't).

Sergei, een 15-jarige klant, bemerkte weinig verschil. "De smaak is hetzelfde gebleven," zei hij terwijl hij zich tegoed deed aan een kipburger en frietjes. "De cola is anders, maar er is echt niets veranderd aan de hamburger."

Ceo Oleg Paroyev voegde eraan toe dat het bedrijf op zoek is naar nieuwe frisdrankleveranciers nu het enkele voorraden van Coca Cola, dat de verkoop in Rusland opschort, aan het opmaken is. Hij zei dat op 2% na alle ingrediënten van de keten in Rusland worden aangekocht.

"Bring back Big Mac!"

Een meezinger: Gewoonweg 'Bonnie' door 'Big Mac' vervangen...

Wist je, beste lezer...,

...dat van al de duizenden maandelijkse bezoekers praktisch niemand de blogs met anderen - via Facebook of Twitter, bijvoorbeeld - deelt?... Kan jij daar iets aan doen??? Al bij voorbaat bedankt!

- Indien je een (bak)steentje bijdraagt - of, ooit hebt bijgedragen: mogen we jouw naam hieronder publiceren? -

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht