ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Europa is - wat Oekraïne betreft - in twee kampen verdeeld

Met Moskou communiceren? Of, gewoonweg tot ter dood voortdoen?…
door Tsenne Kikke - zaterdag 18 juni 2022 6:02

Voor het eerst sinds het Russische leger Oekraïne is binnengevallen, hadden de leiders van Frankrijk, Italië en Duitsland de nachttrein naar Kyiv genomen. Ze gingen er praten met president Zelenski.

Een bezoek van de drie aan Oekraïne kon eigenlijk niet langer uitblijven. De roep vanuit Kyiv om snellere wapenleveringen en hardere economische sancties tegen Rusland werd alsmaar luider en Zelenski vond dat de Europese leiders te weinig deden. Vooral zijn relatie met Scholz en Macron is gespannen. Zelenski verweet de Duitser de voorbije weken te lang te talmen met wapenleveringen. De Franse president bleef tot ergernis van Zelenski dan weer volhouden dat er met Moskou moet worden gecommuniceerd en dat de oorlog alleen op diplomatieke wijze kan worden beëindigd.

“De leiders die de voorbije weken wel al naar Kyiv zijn getrokken, waren vooral leiders uit landen die van in het begin duidelijk pro-Oekraïne waren en altijd kritisch geweest zijn tegenover Rusland”, zei Hendrik Vos, professor Europese politiek aan de UGent. “Maar deze drie hebben van in het begin opgeroepen tot voorzichtigheid. Ze hebben de inval wel veroordeeld, maar zijn toch blijven zeggen dat we moeten blijven praten met Rusland. Tot ergernis van Zelenski: die wil natuurlijk de totale overwinning en Rusland buiten de Oekraïense grenzen dringen. Maar, onder andere, Frankrijk is er niet van overtuigd dat dat realistisch is.”

Het toont aan dat de eensgezindheid in het Westen niet meer zo groot is zoals het in de eerste weken van de oorlog leek. “Dat wat Rusland gedaan heeft en doet, niet kan, daar is iedereen het wel over eens”, zei Vos. “Maar over hoe het verder moet, zijn twee kampen ontstaan.” Het ene kamp pleit - net als Zelensky - voor een totale Oekraïense overwinning, zelfs als dat betekent dat de oorlog nog veel langer duurt. Onder meer Polen en de Baltische staten zitten in dat kamp.

De andere strekking is ervan overtuigd dat er nog nodeloos veel doden gaan vallen. “Zij willen ook dat de instabiliteit in de wereld – de inflatie, de twijfels over voedselbevoorrading, de migratiegolven – zo snel mogelijk ten einde is,” zei Vos. “En dat er dus een diplomatieke overeenkomst gevonden moet worden waarin Oekraïne wat toegevingen doet. En je voelt dat er tussen die twee kampen een heel moeilijk op te lossen meningsverschil zit.”

- Tijdens zijn toespraak op een internationaal economisch forum in Sint-Petersburg zei Vladimir Poetin gisteren dat hij vastbesloten is om de speciale militaire operatie in Oekraïne verder te zetten.  Daarmee oogstte hij applaus in de zaal.

Hij zei dat het hoofddoel van de inval de verdediging van 'onze mensen' in de grotendeels Russisch sprekende Donbas-regio in Oost-Oekraïne was; een rechtvaardiging, die door Kiev en het Westen wordt afgedaan als een ongegrond voorwendsel voor een oorlog die reeds heeft geleid tot de bezetting van delen van Zuid-Oekraïne die veel verder reiken dan de Donbas.

“In de huidige situatie, tegen een achtergrond van toenemende risico’s en bedreigingen, was het besluit van Rusland om een speciale militaire operatie uit te voeren gedwongen - moeilijk, natuurlijk - maar gedwongen en noodzakelijk.”

Poetin haalde ook uit naar het westen en noemde de sancties krankzinnig en niet doordacht. Hij zei dat de strafmaatregelen ook de Europese Unie hard treffen en schatte de schade voor Europa op 400 miljard dollar (ruim 380 miljard euro).

Aan de politieke en economische elite van Rusland vertelde hij: “Wij zijn sterke mensen en kunnen elke uitdaging aan. Net als onze voorouders zullen wij elk probleem oplossen, de hele duizendjarige geschiedenis van ons land spreekt daarvan.”

Hij bekritiseerde het westen ook op andere vlakken. Zo zei hij dat de Verenigde Staten zichzelf beschouwden als “Gods afgezant op aarde”, en dat de westerse sancties gebaseerd waren op de onjuiste veronderstelling dat Rusland geen economische soevereiniteit had. Washington en zijn bondgenoten probeerden “de loop van de geschiedenis te veranderen”, zei hij, om een soeverein, onafhankelijk Rusland te verzwakken. Ook stelde hij dat het Westen andere delen van de wereld wil koloniseren.

Poetin drong er bij de Russische bedrijven eveneens op aan om in zijn land actief te blijven. “Investeer hier”, zei hij en benadrukte dat er in Rusland “een enorm potentieel” is. “Het is veiliger in je eigen huis,” voegde hij eraan toe. “Degenen die hier niet naar wilden luisteren, hebben miljoenen verloren in het buitenland.”

Nog volgens Poetin blokkeert Rusland de uitvoer van Oekraïens graan niet. “Wij hebben niet de mijnen geplaatst in de havens”, klonk het. "Indien Kiev de mijnen opruimt, zal Rusland de veiligheid van de uitvoer garanderen."

Als afsluiting van een 73 minuten durende toespraak zei hij dat Rusland een “krachtig en modern land” is en dat het “duidelijk” was dat de regels van de nieuwe wereldorde zouden worden bepaald door “sterke en soevereine staten”. Ter onderstreping daarvan herhaalde hij de claim dat Rusland over hypersonische raketten beschikt die niemand anders heeft.

- In de buurt van Charkiv zouden Alexander Drueke en Andy Tai Huyn, twee Amerikaanse vrijwilligers, door de Russen zijn gevat. De gewezen militairen streden daar in dienst van het Oekraïense leger en hadden net een voltreffer gescoord. Maar hun rake schot verraadde hen, waardoor ze nu de doodstraf riskeren en het gedroomde middel worden voor Moskou om de VS onder druk te zetten; omdat ze als criminelen kunnen worden berecht.

- Sinds het begin van de invasie op 24 februari zouden er 14 Belgen naar Oekraïne getrokken zijn om mee te strijden tegen de Russen, waarvan 9 al zijn teruggekeerd en 2 gestorven. Er zouden dan nog 3 ter plaatse overblijven.

- Nog een bericht waaruit zou moeten blijken dat Oekraïne 'aan de winnende hand is'.  Zo claimde het dat er een Russisch schip werd gebombardeerd. De reddingssleepboot zou met manschappen, wapens en artillerie aan boord op weg zijn geweest naar Slangeneiland. De informatie werd nog niet bevestigd langs Russische zijde.

- Een deel van het grootste gasveld van Rusland, Oerengoj, stond donderdag in brand. Op dat veld wordt vooral gas dat bestemd is voor Europa, geproduceerd. Volgens Gazprom is de brand intussen onder controle, maar experts vrezen voor een dramatisch effect op de Europese gasprijzen. Sommigen zien er sabotage in, maar die piste is noch door Gazprom noch door andere bronnen bevestigd.

- Het Verenigd Koninkrijk heeft sancties opgelegd aan patriarch Kirill, hoofd van de Russisch-orthodoxe kerk. De 75-jarige religieuze leider, die de Europese Unie onlangs niet op haar zwarte lijst wilde zetten, ‘wordt bestraft voor zijn steun aan de oorlog van Poetin’.

De maatregelen omvatten een inreisverbod voor het Verenigd Koninkrijk, en een bevriezing van tegoeden in het land, aldus de verklaring van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken. Kirill, patriarch sinds 2009, is een trouwe medestander van president Poetin. Hij heeft zijn kerk ten dienste gesteld van Poetin, door hem een ‘wonder’ te noemen, zijn ambitie voor een conservatief, regerend Rusland te delen en het offensief in Oekraïne te steunen.

- Op 5/5/200 plaatste ik een blog het standbeeld van Babushka Anya. Ter herhaling...

Begin april circuleerde er op het internet een filmpje waarop te zien was hoe Oekraïense soldaten een ouder koppel aanspraken. De vrouw verwarde hen verkeerdelijk met Russische soldaten en wapperde prompt met de rode Sovjet-vlag om de ‘bevrijders’ te verwelkomen. De Oekraïense militairen leken zich niet uit het lood te laten slaan en overhandigden de vrouw brood en een zakje met proviand. Vervolgens nam een van de militairen haar vlag af en ging erop staan. Daarop zei de verontwaardigde Anya dat haar ouders voor die vlag gestreden hadden en gaf ze prompt het voedselpakket terug. Ook wilde ze haar vlag terug, maar de soldaat weigerde...

Het filmpje werd gretig opgepikt door de Russische staatsmedia en babushka Anya groeide zo uit tot een waar symboolfiguur van de voorstanders van de oorlog. Grootmoeder Anya kreeg intussen ook al de bijnaam ‘Babushka Z’, en haar beeltenis prijkt onder meer op een flatgebouw in de omgeving van Moskou. Daarna schonk het Russische regime haar dus ook een eigen standbeeld in Marioepol.

“Babushka Anya staat symbool voor het moederland van het hele Russische volk”, zei vice-stafchef Sergei Kiriyenko in zijn speech bij de inhuldiging. “Helaas kennen we haar volledige naam niet, maar we komen er ongetwijfeld achter en zullen dan de kans hebben om haar te danken voor haar verzet en om voor haar te buigen.”

Een filmpje van de speech werd op Telegram gedeeld door het aanwezig Russisch parlementslid Andrey Turchak. “In Marioepol, op het Leninsky Komsomol-plein, staat nu een monument voor grootmoeder Anya. Degene die niet bang was voor de Oekrofascisten en de Rode Vlag verdedigde, waarvoor haar ouders vochten”, schreef het lid van de grootste Russische partij erbij. “Deze heldhaftige vrouw liet de hele wereld zien wat de herinnering aan de prestatie van ons volk tijdens de Grote Vaderlandse Oorlog voor ons volk betekent. Hoe heilig deze herinnering voor ons is en hoe we bereid zijn deze te verdedigen. Lang leven voor babushka Anya. Ze is een voorbeeld voor ons allemaal.”

Na dat standbeeld verschenen er elke dag muurschilderingen en afbeeldingen van de Oekraïense Baboesjka Z, letterlijk: 'De Grootmoeder van de Overwinning'. De 69-jarige vrouw met haar Sovjetvlag was het propagandawapen van Moskou geworden. Anna Ivanovna werd een heldin tegen wil en dank. Maar, ze voelt zich misbruikt en verraden door de Russen. Waarom?...

Zij en haar man voelen zich er niet meer veilig, omdat ze als een pro-Russische wordt afgeschilderd. Al haar buren mijden haar. Velyka Danylivka, nabij Kharkov, is nu eenmaal een klein dorp waar iedereen elkaar kent. "Ik ben niet blij dat ze me beroemd hebben gemaakt. Want in Oekraïne, beschouwen ze me nu als een verrader."

Wel doet ze de laatste tijd haar uiterste best om het ietwat goed te maken. Door Poetin uit te schelden, bijvoorbeeld...

Wist je, beste lezer...,

...dat van al de duizenden maandelijkse bezoekers praktisch niemand de blogs met anderen - via Facebook of Twitter, bijvoorbeeld - deelt?... Kan jij daar iets aan doen??? Al bij voorbaat bedankt!

- Indien je een (bak)steentje bijdraagt - of, ooit hebt bijgedragen: mogen we jouw naam hieronder publiceren? -

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht