ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Vers nieuws uit Oekraïne: inpakken, of neem je het zo mee?…

Oekraïne blijft onze aandacht aantrekken.
door Tsenne Kikke - dinsdag 24 mei 2022 18:16

- Rusland heeft enkele lokale terreinwinsten geboekt bij het offensief in het oosten van Oekraïne. Moskou voerde de intensiteit van de operaties in de Donbas op en probeert er verschillende steden te omsingelen. Volgens de Oekraïense generale staf proberen de Russische troepen het gebied rond Loehansk volledig te veroveren, en de steden Severodonetsk en Lysytsjansk te omsingelen.

- Elke dag sterven 50 tot 100 soldaten op het front in het oosten van Oekraïne, zei Volodymir Zelensky tijdens zijn persconferentie met de Poolse president Andrzej Duda. "Zij beschermen onze vrijheid en onafhankelijkheid, waarover in heel de wereld gesproken wordt," zei Zelensky over de soldaten. "Die hoge dodentol rechtvaardigt ook het verbod voor Oekraïense mannen van dienstplichtige leeftijd om het land te verlaten." In april zei hij dat sinds het begin van de Russische inval in Oekraïne op 24 februari al zowat 3.000 Oekraïense soldaten gestorven waren. Exacte cijfers wil zijn kabinet niet geven, omdat die volgens zijn adviseur Oleksij Arestovitsj oorlogsgeheim zijn. Rusland houdt de kaken stijf op elkaar, maar Britse inlichtingendiensten berekenden dat de verliezen na drie maanden al even groot zijn als tijdens de hele negenjarige oorlog in Afghanistan in de jaren 80.

- In een woonblok in de Oekraïense stad Marioepol zouden in een kelder 200 lichamen gevonden zijn. “Doordat de plaatselijke bevolking weigerde de lichamen van de doden te verzamelen en in te pakken, hebben de Russen de plaats verlaten,” zei Petro Andriushenko, adviseur van de burgemeester. “De lichamen van de doden bleven daardoor op hun plaats. De stank is bijna in de hele wijk te ruiken door gedeeltelijk ontmanteld puin.”

- Twintig landen hebben zich gisteren tijdens een bijeenkomst van bondgenoten geëngageerd om extra wapens te leveren aan Oekraïne. Harpoon-raketten moeten voorkomen dat de Russische vloot Oekraïne blijft bestoken. Kiev vroeg al herhaaldelijk om geavanceerdere, zwaardere wapens tegen de Russische oorlogsschepen. Als de Russische marine uit de havens aan de Zwarte Zee wordt verdreven, kan ook de belangrijke uitvoer van graan en andere landbouwproducten worden hervat.

- Het beroep van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny tegen een negenjarige celstraf is zoals verwacht afgewezen. Tijdens de zitting haalde hij echter nog fel uit naar de 'waanzinnige dief' Poetin, die 'een dwaze oorlog begonnen is'. Navalny was zelf niet in de rechtbank aanwezig, maar sprak het hof toe via een videoverbinding vanuit de cel. 'Deze oorlog is gebouwd op leugens'. Poetin en zijn aanhangers noemde hij 'vijanden van het Russische volk', waarbij de rechter hem herhaaldelijk onderbrak. 'Wat willen jullie bereiken? Het nu voor het zeggen hebben, vechten tegen de toekomstige generatie Russen?', klonk het in zijn tirade. 'Jullie zullen een historische nederlaag lijden'.

- Boris Bondarev, Russisch diplomaat bij de Verenigde Naties in Genève, legde zijn functie neer. In een verklaring op zijn Linkedin-pagina schreef hij dat hij 'zich nog nooit zo hard voor zijn land heeft geschaamd'. In zijn afscheidsbrief maakte hij de vergelijking met Stalin door te schrijven dat de desinformatie en propaganda binnen het Russisch ministerie van Buitenlandse Zaken doen denken aan het Sovjettijdperk. Het ministerie gaat niet langer over diplomatie, zei hij, 'het gaat over oorlogszucht, leugens en haat'.

Het Kremlin heeft zich na die uitlating van de man gedistantieerd. "Men kan hier waarschijnlijk alleen zeggen dat mijnheer Bondarev niet meer bij ons hoort, en veel meer dat hij tegen ons is", zei Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov vandaag in Moskou. "Hij heeft de handelingen van de Russische leiding veroordeeld en de handelingen van de Russische leiding worden door bijna de hele bevolking van het land gesteund. Dat betekent dat deze heer zich tegen de algemene heersende mening heeft uitgesproken."

- In de zoektocht naar meer strijdkrachten zette het Russische parlement ondertussen een joker in. Er komt een aangepaste wet, om 'ervaren' manschappen aan te trekken. Concreet komt het eigenlijk neer op het schrappen van de maximumleeftijd voor wie voor het eerst onder de wapens komt. Ook Russische veertigplussers kunnen zich zo melden om de 'militaire operatie' te steunen. Momenteel kunnen enkel Russische staatsburgers tussen achttien en veertig jaar zo'n contract afsluiten, voor buitenlanders is dat zelfs enkel tussen achttien tot dertig jaar. De officiële motivatie is dat 'voor het gebruik van precisiewapens, het functioneren van wapens en militaire uitrusting professionelen nodig zijn' en dat zouden mannen van tussen de 40 en 45 zijn.

- Nikolaj Patroesjov, de chef van de nationale veiligheidsraad, beweerde dat Rusland wel degelijk zijn doelen zal halen, al wilde hij daarvoor geen termijn vooropstellen. Volgens hem is er 'geen deadline' voorzien.

- Sjisjimarin, de 21-jarige Russische soldaat die een ongewapende Oekraïense burger heeft doodgeschoten, kreeg levenslang in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Sjisjimarin had eerder bekend dat hij een 62-jarige man had doodgeschoten. Toch vroeg zijn advocaat om vrijspraak, omdat hij zogezegd een bevel van een andere militair had opgevolgd. Volgens de aanklager had Sjisjimarin het bevel niet hoeven opvolgen, omdat die andere militair niet hoger in rang stond. De rechter ging daarin mee. Sjisjimarin heeft ondertussen beroep aangetekend tegen het vonnis.  Oekraïne wil nog veel meer mensen vervolgen voor misdaden tijdens de oorlog. De Oekraïense hoofdaanklager Irina Venediktova onderzoekt meer dan 13.000 zaken en heeft 623 verdachten in beeld.

- Volodymyr Zelensky heeft gisteren het Wereld Economisch Forum in Davos toegesproken. Hij riep de wereldleiders in een videoboodschap op om ‘maximale sancties” op te leggen aan Rusland voor de inval in Oekraïne. ‘Enkel zo kan voorkomen worden dat Rusland of eender welk ander land een niet-uitgelokte oorlog tegen zijn buurland begint.’

- Volgens Vladimir Medinsk, een adviseur van Vladimir Poetin, is Rusland bereid de vredesgesprekken met Oekraïne te hervatten. De bal ligt in het kamp van Oekraïne, verklaarde hij. Medinski leidde tot nu de onderhandelingen aan Russische zijde. Hij sloot een ontmoeting tussen de Russische president Poetin en Volodymyr Zelensky niet uit. "Maar daarvoor is een ernstige voorbereiding nodig, zoals documenten die de presidenten dan moeten ondertekenen."

- De nieuwe pro-Russische autoriteiten in de Oekraïense regio Cherson, die in handen genomen is door het Russische leger, hebben gisteren de roebel ingevoerd als officiële munteenheid. Die zal er parallel gebruikt worden naast de Oekraïense grivna.

- De voorzitster van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, stelt voor om de heropbouw van Oekraïne na de oorlog te financieren met Russische vermogens. Von der Leyen lanceerde het voorstel vandaag in een toespraak op het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos. “We moeten de onderste steen bovenhalen, ook de Russische vermogens die we bevroren hebben, indien mogelijk”, zei Von der Leyen. Ze refereerde naar de Europese sancties tegen Russische individuen en entiteiten. “Dit gaat niet alleen over het herstellen van de schade van Poetins verwoestende razernij. Het gaat ook over het opbouwen van de toekomst die Oekraïners voor zichzelf hebben gekozen. Oekraïne hoort in de Europese familie.”

- De EU-landen hebben er vandaag mee ingestemd een vierde schijf van 500 miljoen euro uit de Europese Vredesfaciliteit vrij te maken voor militaire steun aan het Oekraïense leger. Daarmee heeft de Europese Unie sinds de start van de Russische oorlog in Oekraïne al twee miljard euro opzijgezet voor de levering van wapens en ander materieel.

- Sinds de start van de Russische aanval op Oekraïne drie maanden geleden, vaardigden de VS, de EU en andere westerse staten al tal van sancties tegen Rusland uit. De 'dictatoriale houding' van het Westen ten aanzien van Moskou doet de economische betrekkingen van Rusland met China alleen maar verder groeien, beweerde de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. Volgens hem ligt de toekomst in de Euraziatische regio. Hij noemde daarbij naast China ook India en Iran als belangrijke partners. Voorts stelde hij dat Rusland het best niet meer afhankelijk zou zijn van Westerse leveranciers. Zo zou Rusland eerst “ernstig moeten nadenken” of het wel gebaat is bij een hervatting van de betrekkingen, indien het Westen een normalisering zou voorstellen, dixit Lavrov.

- Om de impasse over de Navo-toetreding van Zweden en Finland te doorbreken, gaan beide landen woensdag onderhandelen met Turkije. President Erdogan zei een veto te willen stellen zolang beide landen 'terroristen' beschermen, en zo is een snelle toetreding voorlopig geblokkeerd. De Scandinavische landen willen dankzij gesprekken in Ankara alsnog een opening creëren.

Het is overduidelijk dat Rusland stilaan zijn doelstellingen aan het behalen is. Nu gaat het nog om de Slag om Donbas. Anders gezegd: 't wordt hoog tijd dat men er stopt met mensen te doden omwille van enkele lappen grond.

Wist je, beste lezer, dat van al de duizenden maandelijkse bezoekers praktisch niemand de blogs met anderen - via Facebook of Twitter, bijvoorbeeld - deelt?... Kan jij daar iets aan doen??? Al bij voorbaat bedankt!

- Indien je een (bak)steentje bijdraagt: mogen we jouw naam hieronder publiceren? -

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Betalende teksten...

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht