ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

In België is de CD&V volgens peilingen de kleinste partij geworden

Ruim 4 op de 10 Vlamingen kiezen voor N-VA of Vlaams Belang.
door Tsenne Kikke - zaterdag 7 mei 2022 7:18

Uit ‘De Stemming’, een onderzoek van de VUB en de Universiteit Antwerpen in opdracht van VRT NWS en De Standaard, waarbij ruim 2.000 Vlamingen naar hun politieke voorkeuren werden gepeild, bleek dat de CD&V de kleinste partij van Vlaanderen is geworden.

Voor Joachim Coens, voorzitter van de CD&V, was die peiling het signaal om zijn vervroegd vertrek aan te kondigen. "Die peiling is voor ons dramatisch", erkende hij. "Vooral voor onze militanten, die zich dagdagelijks voor de christendemocratie inzetten op het terrein, is dit bijzonder pijnlijk. Ik had geen goede peiling verwacht, ze zijn al een tijdje niet goed, maar nu is het wel heel uitgesproken. Ik zal aan de partijraad van donderdag voorstellen om vervroegde voorzittersverkiezingen te houden, en ik denk dat het niet aan mij is om daarvoor kandidaat te zijn."

Hij speelde naar eigen zeggen al langer met dat idee, maar de resultaten van 'De Stemming' vormden een katalysator. "Ik had geen goede peiling verwacht, ze zijn al een tijdje niet goed, maar nu is het wel heel uitgesproken", zei Coens in 'Terzake'.

"Ik hoor dat hij een slechte communicator is en dat hij zijn boodschap niet verkocht krijgt", vertelde Wetstraatjournalist Johny Vansevenant vorige maand. Daarnaast werd ook verwezen naar een incident met Wouter Beke.

Wie zal Coens opvolgen?... Veel opties zijn er niet, bijna geen zelfs. Eerder circuleerden er wel geruchten over Koen Geens als nieuwe partijvoorzitter, maar die piste bleek niet vruchtbaar. Ook de naam van Vlaams minister Benjamin Dalle viel, maar een insider deed dat af als onzin. Er staat eigenlijk maar één iemand op het lijstje, namelijk: Sammy Mahdi. Volgens mij een vriendelijke persoon, maar de charisma, die van een echte leider wordt verwacht, ontbreekt in hem. Anderzijds moet de CD&V-plaats door iemand worden ingevuld...

CD&V, de afkorting van Christen-Democratisch en Vlaams, zakte dus door de bodem en verloor 6,7 procentpunt tegenover de Vlaamse verkiezingen van 2019. Ze werd met 8,7 procent nipt kleiner dan PVDA en Groen, al viel het verschil in beide gevallen binnen de foutenmarge.

Vlaams Belang bleef de grootste partij (22,9 procent). N-VA belandde met een piepkleine achterstand op de tweede plaats met 22,4 procent. Eigenlijk is dat kleine verschil te verwaarlozen. Feiten zijn, dat ze samen 45,3% sterk zijn, en dat ruim 4 op de 10 Vlamingen N-VA en Vlaams Belang aanhangen.

Wie zijn momenteel de populairste politici?

1) Bart De Wever (N-VA) -11,5 %    
2) Alexander De Croo (Open VLD) - 8,5 %    
3) Conner Rousseau (Vooruit) - 8,3 %    
4) Tom Van Grieken (VB) - 6,4 %    
5) Raoul Hedebouw (PVDA) - 2,4 %    
6) Frank Vandenbroucke (Vooruit) - 2,4 %    
7) Zuhal Demir (N-VA) - 2,4 %    
8) Theo Francken (N-VA) - 2,3 %    
9) Petra De Sutter (Groen) - 1,2 %    
10) Peter Mertens (PVDA) - 1,1 %

Bart De Wever blijft de ongekroonde koning van Vlaanderen. Bijna een derde van de mensen, die op hem hadden gestemd, zou De Wever zelfs volgen indien hij zou aansluiten bij een andere partij.

Nabericht: Sammy Mahdi is kandidaat om Joachim Coens op te volgen als voorzitter van CD&V. "We moeten er alles aan doen om Vlaanderen te overtuigen van wat de christendemocratie te bieden heeft,” zei hij.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Betalende teksten...

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht