ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Eerste gevallen van apenpokkenvirus vastgesteld in België

Maar de meeste mensen herstellen binnen enkele weken van de ziekte.
door Tsenne Kikke - vrijdag 20 mei 2022 1:56

In verschillende landen duikt het apenpokkenvirus op. Zowel in Spanje, Portugal, het Verenigd Koninkrijk als in de Verenigde Staten zijn al meerdere gevallen gemeld. Deze meest besmettelijke ziekte, waaraan 1 tot 4 procent van de patiënten overlijdt, komt uit Afrika.

Engeland telt intussen negen apenpokkenpatiënten, Portugal veertien, Canada tien, Spanje zeven en in Zweden alsook in de VS is er één vastgesteld. Deze laatste is een inwoner uit de staat Massachusetts die onlangs naar Canada was gereisd.

Ook in Belgë is er al een eerste geval van vastgesteld. Dat meldde Isabel Brosius, onderzoekerster van het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Volgens Joris Moonens van het agentschap Zorg & Gezondheid heeft ook de partner symptomen, dus mogelijk is er ook een tweede geval.

“Het gaat om iemand die zich bij ons in Antwerpen met klachten heeft gemeld. Er zijn stalen afgenomen, die zijn verstuurd naar een referentielabo in Nederland en laat vandaag hebben we de finale bevestiging gekregen dat het gaat om het apenpokkenvirus. De persoon is kwestie is niet heel ziek”, zei onderzoeker Isabel Brosius. De patiënt moet wel in quarantaine.

Morgen komen de Belgische experten bij elkaar om een gezamenlijk plan van aanpak te bespreken. Volgens Joris Moonens is het nog niet nodig om ons zorgen te maken over verspreiding bij de brede bevolking: “De ziekte wordt enkel overgedragen bij nauw contact, dus niet bij vluchtige contacten.”

Ergens anders konden we lezen dat een besmetting met het apenpokkenvirus in het algemeen via de lucht plaatsvindt. Het wordt vooral van de ene persoon op de andere overgedragen door nauw contact met verwondingen, lichaamsvloeistoffen, ademhalingsdruppels en besmette materialen, zoals beddengoed.

Overdracht via druppelvormige ademhalingsdeeltjes vereist meestal langdurig persoonlijk contact, waardoor gezondheidswerkers, leden van het huishouden en andere nauwe contacten een groter risico lopen. Indien mogelijk moeten eerder personen die tegen pokken zijn ingeënt, worden geselecteerd om voor de patiënt te zorgen. Maar een groot deel van de nieuwe infecties lijkt te hebben plaatsgevonden via seksueel contact. In de meeste gevallen ging het om seks tussen mannen.

In oorsprong ontstonden apenpokken vanwege mensen die contact hadden met dieren. Apenpokken werden voor het eerst in 1958 ontdekt toen zich twee uitbraken van een pokkenachtige ziekte voordeden in apenkolonies die voor onderzoek werden gehouden, vandaar de naam 'apenpokken'. Het eerste menselijke geval van apenpokken werd geregistreerd in 1970 in de Democratische Republiek Congo tijdens een periode van intensievere inspanningen om de pokken uit te roeien. Sindsdien werd apenpokken gemeld bij mensen in andere Centraal- en West-Afrikaanse landen.

Onbeschermd contact met wilde dieren, vooral zieke of dode dieren, inclusief hun vlees, bloed en andere delen, moet er dan worden vermeden. Bovendien moeten alle voedingsmiddelen die dierlijk vlees of delen bevatten, grondig worden gekookt voordat ze worden gegeten.

De Nederlandse internist-infectioloog Chantal Bleeker-Rovers gaf een beetje extra uitleg.

Er is momenteel een uitbraak van monkey pox. Ik gebruik de Engelse naam, om verwarring te voorkomen. In Suriname gebruiken ze het woord apenpokken namelijk voor de aandoening die wij in Nederland krentenbaard noemen."

"De eerste gevallen van de huidige uitbraak zijn beschreven in Engeland. Deze ziekte wordt veroorzaakt door het monkey pox virus. Dat komt voor in Afrika en een enkele keer buiten Afrika als importinfectie. Het gaat in deze uitbraak niet om één geval met verspreiding naar enkele nauwe contacten, maar meerdere gevallen tegelijk in verschillende landen. Dat is opvallend, want dat is niet wat we normaal gesproken bij dit virus zien. Voor zover we nu weten zijn er geen gevallen in Nederland gevonden, maar we houden er rekening mee dat dit snel kan veranderen."

Hoe verloopt de ziekte monkey pox?

"Nadat mensen besmet zijn geraakt duurt het 5 tot 21 dagen voordat klinische verschijnselen ontstaan. Dat begint vaak met koorts, hoofdpijn, algehele malaise, spierpijn en vergrote lymfeklieren, dus: algemene klachten. Een paar dagen later ontstaan huidafwijkingen. Die beginnen vaak in het gezicht en spreiden zich uit over de rest van het lichaam, waaronder de handen en voeten. Dat kunnen vlekjes zijn, die veranderen in bultjes, daarna in blaasjes, vervolgens in pusblaasjes en uiteindelijk in korstjes. Meestal verdwijnen die huidafwijkingen weer na twee tot vijf weken. De meeste mensen herstellen daar gewoon van. Maar een deel krijgt complicaties, zoals een longontsteking of een hersenontsteking, en kan daar aan overlijden. Bij de uitbraak nu is opvallend dat de huiduitslag meer lokaal aanwezig is."

"Er zijn twee soorten van het virus, het West-Afrikaanse monkey pox virus en de Centraal-Afrikaanse variant. In Engeland is de West-Afrikaanse variant gevonden. Daarvan ligt het overlijdenspercentage op 1%. Bij de variant uit Centraal Afrika is dat 10%."

Hoe loopt de verspreiding van het virus?

"Dit virus verspreidt zich door direct contact met een persoon die besmet is, vooral als er contact is met de huidblaasjes. Maar ook via druppels, wat we kennen van corona. In deze uitbraak lijkt ook seksueel contact bij een deel van de besmettingen mogelijk een rol te spelen. Dat is nauw contact en valt daarmee onder het directe contact waarmee je het virus over kunt dragen."

Heeft monkey pox een link met gewone pokken?

"Het virus lijkt op het gewone pokkenvirus en gelukkig beschermt het ouderwetse pokkenvaccin ook voor een heel groot deel tegen een infectie met het monkey pox virus. Maar het is niet hetzelfde virus, ze behoren alleen tot dezelfde groep. Het pokkenvirus is in principe helemaal uitgeroeid en wordt in de wereld alleen op enkele plaatsen nog in het laboratorium bewaard. Sinds de jaren ’70 krijgen mensen daarom geen vaccin meer tegen pokken, omdat het sindsdien niet meer voorkwam. Om die reden zijn heel veel mensen niet meer beschermd tegen dit virus."

Moeten we ons zorgen maken over een grote verspreiding van het virus?

"Mensen moeten weten dat deze uitbraak nu gaande is en hoe die blaasjes er uitzien, zodat je ze snel kunt herkennen. Dan kun je de juiste isolatiemaatregelen nemen. We denken niet dat dit een grote uitbraak zoals met corona of griep zal geven, maar we zien wel dat het zich vrij snel verspreidt. Overdracht naar zorgpersoneel is vaak beschreven, dus daarom moeten we het ziektebeeld zo snel mogelijk herkennen. Dan kunnen we op tijd de juiste maatregelen nemen. Dat betekent bij ziekenhuisopname strikte isolatie, zoals we dat kennen bij MRSA, met daarbij een FFP2-masker en een faceshield. Zo kunnen we ons beschermen en zorgen dat de patiënt de juiste behandeling krijgt."

Nabericht: Een tweede geval van het apenpokkenvirus werd vannacht gediagnosticeerd in een labo in Leuven in een staal van een man uit Vlaams-Brabant. Het gaat niet om de partner van de eerste patiënt, die intussen ook onderzocht wordt. Maar de besmette man uit Vlaams-Brabant heeft wellicht ook een link met dat eerste geval: ze zijn op hetzelfde feestje geweest. Hoe de besmetting daar is kunnen gebeuren, moet wel nog nader worden onderzocht.

Nabericht #2: Er zijn in Vlaanderen tot nu toe drie gevallen vastgesteld met het apenpokkenvirus. Het gaat om twee gevallen die klinisch zijn vastgesteld en een partner van een van die twee patiënten die ook symptomen vertoont.

Wie besmet is moet 21 dagen in isolatie, aangezien het virus een lange incubatieperiode heeft. Hoogrisicocontacten hoeven niet in isolatie, maar moeten zelf monitoren of ze symptomen krijgen. Hoogrisicocontacten zijn onder meer huisgenoten, seksuele partners, mensen met wie er nauw contact is geweest en gezondheidswerkers die de patiënt verzorgd hebben. Verder raadt de RAG hoogrisicocontacten ook aan om extra voorzichtig te zijn met mensen met een verminderde immuniteit, zwangere vrouwen en kinderen.

Wie symptomen vertoont, moet naar de spoeddienst van het ziekenhuis gaan, waar de triage zal gebeuren.

Er zal verder gesensibiliseerd worden, in het bijzonder bij mannen die seks hebben met mannen aangezien het virus in die groep circuleert. Daarvoor zal Zorg en Gezondheid samenwerken met het expertisecentrum Sensoa. Verder wordt ook aan mensen die verschillende seksuele contacten hebben gevraagd om waakzaam te zijn.

Nabericht: De drie bevestigde gevallen zijn gelinkt aan het Antwerpse fetisjfestival 'Darklands'. Het vond plaats van woensdag 4 mei tot maandag 9 mei aan de Waagnatie. De organisatie veronderstelt dat het virus was meegereisd met buitenlandse festivalgangers. Jaarlijks komen er meer dan 10.000 bezoekers uit binnen- en buitenland op af, hoofdzakelijk mannen

Mensen, die bij zichzelf letsels zoals op deze foto's herkennen, kunnen best contact opnemen met hun arts. Ook viroloog Marc Van Ranst benadrukte dat het belangrijk is om zo veel mogelijk foto’s te tonen. “Niet om mensen angst aan te jagen, maar wel om hen te informeren. Als ze die dingen bij zichzelf of anderen herkennen kunnen ze ingrijpen. Dat is de sleutel tot de oplossing.”

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Betalende teksten...

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht