ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Een standbeeld van Babushka Anya staat nu in Marioepol op het Leninsky Komsomol-plein

… en staat symbool voor het moederland van het hele Russische volk.
door Tsenne Kikke - donderdag 5 mei 2022 21:45

- Rusland heeft in de voorbije nacht meer dan vijfhonderd Oekraïense stellingen en bolwerken met artillerie bestookt. Het ministerie van Defensie beweerde dat daarbij meer dan zeshonderd Oekraïense strijders omgekomen zijn en 61 gevechtsvoertuigen, drie Oekraïense straaljagers, en  veertien drones vernietigd werden. Russische raketten zouden ook luchtvaartapparatuur op het Kanatovo-vliegveld in de centrale Kirovohrad-regio van Oekraïne en een groot munitiedepot in de zuidelijke stad Mikolajiv vernietigd hebben. In de regio Mikolajiv ging volgens de Russen een brandstofdepot van de Oekraïners de lucht in.

- Russische troepen hebben opnieuw geprobeerd om de staalfabriek Azovstal in de Zuid-Oekraïense havenstad Marioepol te bestormen. Op de site hebben de laatste overgebleven Oekraïense strijders zich nog altijd verschanst. Met hen zouden ook ongeveer 200 burgers zijn ingesloten, die daar hun toevlucht hebben gezocht. Voor de komende dagen heeft Rusland een dagelijkse, tot enkele uren beperkte wapenstilstand aangekondigd, zodat de burgers zich in veiligheid zouden kunnen brengen. Maar: "De Russen houden zich niet aan hun beloofde staakt-het-vuren en laten de evacuatie van de burgers, die zich nog steeds verschansen in de ondergrondse ruimtes van de fabriek, niet toe," klonk het.

- Bewakingsbeelden tonen hoe het Maksim Gorki-pretpark in Charkov verwoest werd tijdens bombardementen. De camera’s in het park, dat zich uitstrekt over meer dan 130 hectare, registreerden de aanvallen. Verschillende delen van het park vlogen in brand, of werden totaal vernield.

- Op het moment dat er nog volop strijd werd gevoerd in de laatste verzetshaard in Marioepol, de fabriek van Azovstal, werd er gisteren even verderop in de zuidelijke havenstad in het bijzijn van enkele topmilitairen en medewerkers van het Kremlin een pro-Russisch standbeeld onthuld. Het nieuwe monument beeldt een oude, kromgebogen vrouw uit die met beide handen een vlaggenstok omklemt met daaraan de voormalige vlag van de Sovjet-Unie. Het is gebaseerd op een Oekraïense gepensioneerde vrouw, beter bekend als babushka (grootmoeder) Anya. Wat vooraf ging...

Begin april circuleerde op het internet een filmpje waarop te zien was hoe Oekraïense soldaten een ouder koppel aanspraken. De vrouw verwarde ze verkeerdelijk met Russische soldaten en wapperde prompt met de rode Sovjet-vlag om de ‘bevrijders’ te verwelkomen. De Oekraïense militairen leken zich niet uit het lood te laten slaan en overhandigden de vrouw brood en een zakje met proviand. Vervolgens nam een van de militairen haar vlag af en ging erop staan. Daarop zei de verontwaardigde Anya dat haar ouders voor die vlag gestreden hadden en gaf ze prompt het eten terug. Ook wilde ze haar vlag terug, maar de soldaat weigerde.

Het filmpje werd gretig opgepikt door de Russische staatsmedia en babushka Anya groeide zo uit tot een ware symboolfiguur van de voorstanders van de oorlog. Grootmoeder Anya kreeg intussen ook al de bijnaam ‘Babushka Z’ en haar beeltenis prijkt onder meer op een flatgebouw in de omgeving van Moskou. Nu schonk het Russische regime haar dus ook een eigen standbeeld in Marioepol.

“Babushka Anya staat symbool voor het moederland van het hele Russische volk”, zei vice-stafchef Sergei Kiriyenko in zijn speech bij de inhuldiging. “Helaas kennen we haar volledige naam niet, maar we komen er ongetwijfeld achter en zullen dan de kans hebben om haar te danken voor haar verzet en om voor haar te buigen.”

Een filmpje van de speech werd op Telegram gedeeld door het aanwezig Russisch parlementslid Andrey Turchak. “In Marioepol, op het Leninsky Komsomol-plein, staat nu een monument voor grootmoeder Anya. Degene die niet bang was voor de Oekrofascisten en de Rode Vlag verdedigde, waarvoor haar ouders vochten”, schreef het lid van de grootste Russische partij erbij. “Deze heldhaftige vrouw liet de hele wereld zien wat de herinnering aan de prestatie van ons volk tijdens de Grote Vaderlandse Oorlog voor ons volk betekent. Hoe heilig deze herinnering voor ons is en hoe we bereid zijn deze te verdedigen. Lang leven voor babushka Anya. Ze is een voorbeeld voor ons allemaal.”

- Oekraïense strijdster zong het volkslied voor de medesoldaten terwijl Russen hun schuilplaats in fabriek in Marioepol belegerden.

- Aan de Oekraïense grens worden steevast mannen tegengehouden die het land, ondanks het verbod, proberen te verlaten. Voor alle mannen tussen 18 en 60 jaar is het nu eenmaal verboden om het land te verlaten. Uitzonderingen zijn er wel voor vaders die drie of meer minderjarige kinderen hebben en alleenstaande vaders van minderjarige kinderen of kinderen met een handicap. Maar, Oekraïne overweegt om het uitreisverbod voor mannen te versoepelen. "Er wordt momenteel besproken of bepaalde categorieën minstens voor korte tijd naar het buitenland mogen gaan", verklaarde Oleksi Arestovytsj, een raadgever van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, op de Oekraïense televisie. Het zou dan onder meer gaan om wetenschappers en zakenlui. De noodzakelijke wetswijzing zal echter wel enige tijd in beslag nemen, voegde hij er meteen aan toe.

- De Westerse hulp aan Oekraïne op militair vlak en op het vlak van inlichtingen zorgt ervoor dat Rusland zijn offensief in Oekraïne niet snel kan afronden. Dat zei het Kremlin vandaag. Woordvoerder Dmitri Peskov benadrukte wel dat “alle doelstellingen bereikt zullen worden”.

“De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, de NAVO in haar geheel, delen constant inlichtingen met de Oekraïense troepen. Samen met de levering van wapens, zorgen die acties ervoor dat de operatie niet snel afgerond kan worden," aldus Peskov.

Hij reageerde op een bericht van 'The New York Times', waarin anonieme bronnen binnen de Amerikaanse inlichtingendiensten stelden dat het Oekraïense leger verschillende Russische generaals bij het front heeft kunnen uitschakelen op basis van Amerikaanse inlichtingen. Het is niet duidelijk om hoeveel doden het exact gaat, maar volgens Oekraïense bronnen zouden twaalf Russische generaals om het leven zijn gekomen bij deze aanvallen.

Volgens de Amerikaanse bronnen deelt Washington informatie over de locatie van de mobiele hoofdkwartieren van de Russen met Oekraïne. Op basis van deze inlichtingen en eigen kennis, voert Kiev gerichte luchtaanvallen op Russische doelwitten uit.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Betalende teksten...

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht