ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De Slag om Marioepol krijgt hoogstwaarschijnlijk nog enkele staartjes…

Welk lot staat er de soldaten uit de Azovstal-fabriek te wachten?
door Tsenne Kikke - woensdag 18 mei 2022 17:48

De 21-jarige soldaat Vadim Shishimarin zou in de eerste dagen van de Russische invasie in Oekraïne een ongewapende burger hebben doodgeschoten. Het slachtoffer was een 62-jarige man op een fiets, die aan het telefoneren was, toen hij de Russische troepen passeerde. Shishimarin kreeg volgens de Oekraïense aanklagers van hogerhand de opdracht om de man te doden 'om te voorkomen dat hij de locatie van de Russen zou prijsgeven aan de Oekraïense verdedigers'.

De soldaat pleitte vandaag, tijdens een voorlopige hoorzitting in Kiev, schuldig. Hij riskeert nu levenslang. Volgende week komt de rechtbank opnieuw bijeen. Volgens de Oekraïense aanklagers kunnen er nog meer rechtszaken volgen, omdat er duizenden potentiële oorlogsmisdaden werden gepleegd door Russische troepen. Moskou blijft met klem ontkennen dat het de troepen beveelt om burgers te viseren. Maar, nu we het over een rechtszaak hebben gehad...

Wat zal Rusland met de soldaten uit de Azovstal-fabriek aanvangen?

Het lot van de 256 strijders, die maanden verschanst zaten in de Azov-staalfabriek in Marioepol, blijft onzeker. Denis Pushilin, de pro-Russische separatistische leider in de regio, zei dat 'het gerecht daarover zal beslissen'. Bovendien claimt Moskou dat er in Marioepol geen 256, maar 959 Oekraïense strijders waren die zich hadden overgegeven. Ondertussen zouden ze 'worden ondervraagd'. Ook blijkt dat er nog steeds topcommandenten van het Azov-regime in de fabriek aanwezig zouden zijn, die nog steeds weigeren zich over te geven.

Intussen groeit aan Oekraïense zijde de vrees dat Rusland de afspraken over een geplande gevangenenruil niet zal nakomen. Er bestaat dus nog veel onduidelijkheid over de afspraken die gemaakt werden tussen de Oekraïense en Russische overheid over het lot van die krijgsgevangenen. De Oekraïense vice-premier Irina Verestsjoek sprak maandag nog met grote zekerheid over een deal aangaande een onmiddellijke gevangenenruil, maar president Volodymyr Zelensky klonk dinsdag al een heel stuk minder overtuigd dat de 'helden van Marioepol' meteen weer zouden kunnen terugkeren naar eigen land.

Verwarrend nieuws...

In de staalfabriek Azovstal zou er nog altijd een duizendtal Oekraïense militairen zitten. Aanvankelijk waren er meer dan tweeduizend mensen in de staalfabriek, zei Denis Poetsjilin, de pro-Russische separatistische leider van de zelf-uitgeroepen Volksrepubliek Donetsk op een persontmoeting in Marioepol, waaraan het Franse persbureau AFP deelnam. Gezien de overgaven sinds maandag blijft er nog iets meer dan de helft over, voegde hij eraan toe. "Voor het ogenblik komen de commandanten en de bevelhebbers van hoge rang van het regiment-Azov niet naar buiten."

Doodstraf voor oorlogsmisdadigers?

Vladimir Poetin had naar het schijnt gegarandeerd dat de gevangenen zouden worden behandeld volgens de internationale normen, maar elders in Moskou klinken andere geluiden...

- Dmitry Polyansky, de Russische vice-ambassadeur bij de VN, ontkende dat er een deal was, en zei dat “ik niet wist dat Engels zoveel manieren heeft om deze eenvoudige boodschap te verkondigen: de Azovnazi’s hebben zich onvoorwaardelijk overgegeven."

- Volksvertegenwoordiger Leonid Slutski zei dinsdag dat Rusland zorgvuldig zou moeten “nadenken” over de doodstraf voor Azov-strijders.

- Vjatsjeslav Volodin, de voorzitter van het Lagerhuis van het Russische parlement, sprak over “oorlogsmisdadigers” die niet moeten worden geruild, maar berecht. “Dit zijn oorlogsmisdadigers en wij moeten alles in het werk stellen om hen voor het gerecht te brengen”, zei hij en riep zelfs op tot de doodstraf: “Deze mannen verdienen het niet te leven.”

- Het Russische equivalent van de Amerikaanse FBI zei dat de gevangen strijders zouden worden ondervraagd om “na te gaan of zij betrokken waren bij misdaden tegen burgers”.

Er is dus sprake van het feit dat Rusland de Oekraïense militairen eerst wil ondervragen, als deel van wat het overheidspersagentschap Tass omschreef als “een onderzoek naar misdaden door het Oekraïense regime”. Rusland gebruikt het extreemrechtse Azov-regiment al langer als argument voor de noodzaak voor de ‘speciale militaire operatie’ in Oekraïne, als bedreiging voor de Russischsprekende minderheid in het land.

Het Openbaar Ministerie heeft het Russische hooggerechtshof gevraagd om de militaire eenheid - het Azov-bataljon, waartoe de meeste gevangen strijders behoren - tot een terroristische organisatie uit te roepen. Russische media melden dat parlementariërs in het Russische parlement, de Doema, steun zoeken voor een wetswijziging die de “Oekraïense nazi’s” zou uitsluiten van een toekomstige ruil met Russische krijgsgevangenen. Voor de Russen lijkt dit logisch binnen het verhaal dat ze ophangen. In hun ogen zijn deze gevangenen de ‘nazi’s’ die Rusland zouden hebben bedreigd en die een belangrijke reden zijn voor de zogenaamde “speciale militaire operatie” in Oekraïne.

Toch is zo’n ruildeal niet uitgesloten, meende professor Thomas Jäger van de universiteit van Keulen. In ‘Bild’ legde hij uit dat Poetin zich als een 'welwillende leider' kan profileren door de gevangenen uiteindelijk vrij te laten. Langs de andere kant begrijpt Jäger ook de essentiële rol van de gevangenen in Poetins oorlogspropaganda. “Eindelijk kan hij de voorgewende ‘nazi’s’ tonen. Hij moet wel, want zonder deze beelden kan ook de interne steun voor de oorlog instorten.”

De Oekraïense bevolking vreest eveneens dat de Russen de gevangenen zullen laten afzien. “Ik wacht op nieuws en bid”, zei Natalia Zarytska, die deel uitmaakte van een delegatie van echtgenotes en moeders van Oekraïense mannen in Azovstal. Die delegatie had Turkije, dat goede betrekkingen onderhoudt met zowel Rusland als Oekraïne, gevraagd om tussenbeide te komen om een veilige evacuatieroute voor hun geliefden te verzekeren.

Bovendien vreest Oekraïne dat - nu Marioepol door Rusland is veroverd - de volgelingen van de gevreesde Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov erover de leiding zullen krijgen, schreef de 'Ukrainska Pravda'.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Betalende teksten...

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht