ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Aan het hoofdstuk Azovstal-fabriek is er uiteindelijk een einde gekomen…

Alle strijders gaven zich over.
door Tsenne Kikke - zaterdag 21 mei 2022 5:28

- Niet 959, maar wel 1.730 Oekraïense militairen uit de Azovstalfabriek gaven zich intussen over aan de Russen, meldde het Russische ministerie van Defensie.

De beelden van Oekraïense strijders, die de Azovstalfabriek in Marioepol verlieten en zich overgaven aan Russische troepen, deden Rusland de voorbije dagen triomferen. De definitieve val van Marioepol was een feit. Maar nog niet alle Oekraïense strijdkrachten hadden toen de staalfabriek in de havenstad verlaten en de strijd was dan ook niet volledig gestreden. Dat bleek uit een korte videoboodschap op 19 mei van Sviatoslav Palamar, de plaatsvervangende commandant van het Azov-regiment. “Vandaag is dag 85 van de oorlog. Mijn commando en ik zijn op het grondgebied van de Azovstal-fabriek. Er is een operatie aan de gang, waarvan ik de details niet zal aankondigen. Met dank aan de wereld, bedankt aan Oekraïne. Tot ziens.”

Hoeveel strijders zich op dat ogenblik nog in de catacomben van de fabriek bevonden en welke operatie ze planden was niet duidelijk. Nochtans beweerde Moskou dat alle strijders in Azovstal-fabriek zich hadden overgegeven. De industriezone zou nu volledig onder Russische controle zijn. Sinds 16 mei zijn in totaal 2.439 Oekraïense soldaten door de Russen gevangengenomen, aldus woordvoerder Igor Konasjenkov van het Russische defensieministerie. "Vandaag 20 mei heeft de laatste groep bestaande uit 531 strijders zich overgegeven," aldus Konasjenkov.

Eerder op de dag meldde Denis Prokopenko, bevelhebber van het regiment-Azov, in een videoboodschap wel degelijk dat de laatste Oekraïense strijders in de fabriek vanuit Kiev het bevel hadden gekregen om de gevechten te stoppen. Einde hoofdstuk Azovstal-fabriek... Maar, zolang er leven is, is er hoop. Voor hetzelfde geld konden die laatste strijders er hun leven bij hebben gelaten. Stoppen was in dit geval dus een wijze zet.

- Ook de 26-jarige fotograaf-soldaat Dmytro Kozatsky verliet die hel. Met zijn foto’s van de gewonde en slecht verzorgde soldaten toonde hij de wereld de rauwe ellende in de belegerde Azovstalfabriek in Marioepol. Wat hem wacht, is een Russische gevangenenkamp en de onzekerheid over wanneer en of die hem weer naar huis laten gaan. "Tussen haakjes," zei, hij, "terwijl ik in gevangenschap vertoef, laat ik jullie mijn foto's na. Stuur mijn beelden naar alle fotowedstrijden. Als ik iets krijg, zal ik daar na mijn vrijlating heel blij mee zijn. Ik dank jullie allemaal voor jullie steun. Tot ziens."

Hieronder vind je er enkele van. Klik op deze link indien je ze allemaal wenst te bekijken.

- Oekraïne neemt in juli de eerste vijftien Duitse Gepard-luchtafweertanks in ontvangst uit de voorraden van de Duitse industrie. Dat is het resultaat van een gesprek tussen de Duitse minister van Defensie Christine Lambrecht met haar Oekraïense ambtgenoot Oleksij Reznikov. Tot het pakket behoort ook de opleiding door het Duitse leger en de levering van zowat 60.000 stuks munitie, én de levering van nog eens vijftien pantservoertuigen in de zomer.

- Op diplomatiek vlak beweegt ook het een en ander. Omdat een Turks veto tegen Navo-lidmaatschap van Zweden en Finland in de lucht hangt, leidde dat tot enkele opvallende verklaringen. Zo liet de Finse premier in een Italiaanse krant optekenen dat ze geen Navo-basissen en kernwapens op haar grondgebied wil. De Polen merkten dan weer op dat ze op militair vlak voor Finland en Zweden in de bres zullen springen, ook al zijn ze geen Navo-lid en geldt het wederzijds verdedigingsartikel ‘artikel 5’ voor hen nog niet.

- In een toespraak heeft oud-president van de VS George W. Bush per ongeluk de invasie van Irak ‘volledig ongerechtvaardigd en wreed’ genoemd, terwijl hij sprak over de invasie van Rusland in Oekraïne. Hij corrigeerde zichzelf onmiddellijk en stak de blunder op zijn leeftijd. ‘Ik ben 75 jaar oud’, aldus Bush. Na zijn verspreking mompelde hij nog ‘Irak ook ...’, waarna het publiek moest lachen. Maar niet iedereen vond zijn opmerking even grappig. Het leidde meteen tot spot en kritiek op sociale media.

-  “Je moet niet alleen een beroep doen op de Russische Federatie, maar ook diep kijken naar alle oorzaken die de huidige voedselcrisis hebben veroorzaakt, en in de eerste plaats zijn dat de sancties die door de VS en de EU aan Rusland zijn opgelegd en die de normale vrije handel belemmeren, onder meer in voedselproducten zoals tarwe, meststoffen en andere”, zei Andrei Rudenko, de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken.

Zijn opmerking kwam er nadat David Beasley, baas van het voedselprogramma van de Verenigde Naties, Poetin erop had aangesproken dat miljoenen mensen ter wereld zouden sterven door de Russische blokkade van de havens in de Zwarte Zee. “Als je ook maar een beetje een hart hebt voor de rest van de wereld, ongeacht wat je van Oekraïne vindt, moet je die havens openzetten.” Maar Rusland wil enkel overwegen om de toegang tot de Zwarte Zee opnieuw open te stellen als de sancties tegen het land worden opgeheven.

- De roebel is vrijdag naar de hoogste koers tegenover de euro gestegen in zeven jaar tijd. Steeds meer Europese bedrijven lijken in te gaan op de eis van Vladimir Poetin om aardgas in de Russische munt te betalen. De roebel steeg negen procent tegenover de euro, en staat op het hoogste peil sinds juni 2015. Tegenover de dollar staat de roebel het hoogst in vier jaar tijd. Dat maakt van de Russische munt de best presterende dit jaar wereldwijd.

Onder meer stijgende prijzen voor energie zorgen er voor dat de roebel 20 procent sterker staat dan voor de Russische inval in Oekraïne. Verscheidene landen en bedrijven gaven al aan in te stemmen met de eis van Moskou om in roebel te betalen voor aardgas. Dat stut de vraag naar de Russische munt.

- McDonald’s heeft een deal gesloten met Alexander Govor, de eigenaar van 25 franchises van de fastfoodketen in Siberië, voor de overname van alle restaurants in Rusland. Govor zal de bijna 850 McDonald’s-restaurants in Rusland en het bijhorende personeel overnemen, maar voortaan opereren met een eigen – voorlopig nog onbekende – naam, een eigen logo en aanbod. Het is niet duidelijk hoeveel hij voor de overname betaalde.

- Door een akkoord tussen de Nationale Bank van België en zijn Oekraïense evenknie kunnen Oekraïense vluchtelingen die in België geregistreerd zijn, vanaf 1 juni hun bankbiljetten in grivna omwisselen in euro. Die dienst wordt niet alleen aangeboden aan de loketten van de Nationale Bank, maar ook Belfius, Beobank, BNP Paribas Fortis, CBC, ING, KBC en KBC Brussels hebben hun medewerking toegezegd.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Betalende teksten...

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht