ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

9 mei bleef voorbehouden aan de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog

Poetin sprak de wereld toe vanop Rode Plein: “Het Westen bereidde zich voor op een invasie van Rusland.”
door Tsenne Kikke - maandag 9 mei 2022 18:10

Toegegeven...: er werd wekenlang met angst naar 9 mei uitgekeken, de dag waarop Poetin het volk zou toespreken vanop het Rode Plein in Moskou. Sommigen gingen ervan uit dat hij de oorlog zou verklaren aan Oekraïne en aan het Westen, anderen speculeerden dat hij annexaties zou aankondigen. Maar tijdens zijn - eerder korte - herdenkingstoespraak, was hiervan helemaal geen sprake. Poetin deed dus het tegenovergestelde van wat velen verwachtten. Maar, dat wil niet zeggen dat er geen harde woorden vielen - en, natuurlijk weten we niet wat hij aangaande Oekraïne - een naam, die tijdens zijn speech niet over zijn lippen kwam - in de nabije toekomst zal verkondigen.

Eigenlijk had Poetin nog steeds dezelfde boodschap als aan het begin van de invasie, zijnde: het Westen heeft geprovoceerd, de confrontatie was onvermijdelijk, en de Russen vechten om het nazisme tegen te gaan. De Russische soldaten vechten in Oekraïne dan ook voor "onze mensen in de Donbas, voor de veiligheid van ons vaderland," klonk het. Hij benadrukte ook dat er alles aan moet worden gedaan opdat "de horror van een nieuwe globale oorlog zich niet herhaalt". De meest opmerkelijke passage was wellicht dat hij voor het eerst toegaf dat er ook aan Russische kant verliezen zijn geleden. De gesneuvelden kregen zelfs een minuut stilte. "De dood van elke soldaat en officier is pijnlijk voor ons. De overheid zal er alles aan doen om voor deze families te zorgen," zei Poetin.

Onaanvaardbare bedreiging

In zijn toespraak verdedigde hij weliswaar de 'speciale militaire operatie' in Oekraïne als een geforceerde, noodzakelijke, tijdige en juiste reactie op de bedreigingen uit Oekraïne en het Westen; dit, uit pure zelfverdediging. "Het gevaar groeide met de dag. Rusland heeft de agressor preventief afgewezen."

Volgens Poetin was Oekraïne van plan een militair offensief te starten om delen van de Donbas-regio in het oosten te heroveren op de Russisch-gezinde separatisten die het gebied sinds 2014 controleren. En ook de Krim - het schiereiland dat in 2014 door Rusland geannexeerd werd - wilde Oekraïne volgens Poetin heroveren. En dat met de hulp van het Westen. "Ons historisch grondgebied", verwees hij er later in zijn toespraak naar.

"We zagen dat de militaire infrastructuur opgevoerd werd, dat er honderden militaire adviseurs aan de slag waren en geregeld moderne wapens geleverd werden door de NAVO. Kiev kondigde de mogelijke aankoop van kernwapens aan en het NAVO-blok begon met een actieve militaire kolonisatie van gebieden die bij ons behoren. Daardoor werd er een voor ons absoluut onaanvaardbare bedreiging geschapen, direct aan onze grenzen," beklemtoonde hij. "Het gevaar groeide met de dag. Rusland heeft de agressor preventief afgewezen. Daardoor was een clash met de neonazi's, gesteund door de Verenigde Staten en hun kleinere partners onvermijdelijk. Het was noodzakelijk, tijdig en juist. De beslissing van een soeverein, sterk, onafhankelijk land."

Ter herinnering: Sinds maart 2014 is het Donetsbekken, in de oblasten Donetsk en Loehansk, de inzet geweest van een gewapende strijd. Separatisten, die door het Russische leger werden gesteund, probeerden het gebied onder Russisch gezag te krijgen, en vochten tegen het Oekraïense leger.

Tevens verwees Poetin eerder al geregeld naar het neonazisme in Oekraïne en benoemde de denazificatie van Oekraïne als één van de doelstellingen van de invasie. Volgens hem heeft het Westen afgelopen december de uitgestoken hand van Rusland voor een dialoog over veiligheidsafspraken in Europa afgewezen. "De NAVO-landen wilden niet naar ons luisteren. Ze hadden andere plannen. Dat zien we nu." Rusland had toen een uitgebreid document opgesteld met een hele reeks eisen, waar het Westen niet op inging. Poetin eiste onder meer dat Oekraïne en Georgië nooit lid mogen worden van de NAVO en de NAVO geen nieuwe militaire infrastructuur mocht opbouwen in nieuwe lidstaten zoals Polen, Roemenië en de Baltische staten."

Zijn toespraak sloot hij af met: "Voor Rusland, voor de overwinning, hoera!"

Zelenski had ook iets te zeggen...

Niet alleen Poetin hield een toespraak naar aanleiding van de overwinning tijdens de Tweede Wereldoorlog, ook de Oekraïense president Volodimir Zelenski deed dat. In een videoboodschap beloofde hij zijn volk de overwinning in de oorlog in zijn land. "We hebben destijds gewonnen, we zullen nu ook zegevieren."

"We zijn trots op onze voorouders die, met andere volkeren in de coalitie tegen Hitler, het nazisme hebben overwonnen. We zullen niemand toelaten om zich deze overwinning toe te eigenen," aldus Zelenski.

"Miljoenen Oekraïners hebben gevochten tegen het nazisme (...), hebben de nazi's verjaagd uit Loegansk, Donetsk, hebben Cherson, Melitopol, Berdjansk bevrijd van de bezetters, hebben de nazi's verjaagd uit Jalta, Simferopol, Kertsj en de Krim, hebben Marioepol bevrijd van de nazi's," zei hij nog. De steden die hij opsomde, liggen in het oosten en zuiden van Oekraïne en zijn momenteel bezet door Russische troepen of liggen op de Krim.

"Ze hebben nazi's verjaagd uit heel Oekraïne, maar de steden die ik heb genoemd, inspireren ons vooral, geven ons de hoop dat we de bezetters van ons grondgebied zullen verjagen. "Op de Dag van de Overwinning vechten we voor een nieuwe overwinning,"  zei hij. "De weg ernaartoe is moeilijk, maar we twijfelen er niet aan dat we zullen winnen."

Volgens Zelenski zal het Moskou vergaan zoals met het Hitler-regime. "En binnenkort zullen we in Oekraïne twee Dagen van de Overwinning hebben."

Kortom: volgens mij zijn - in een wereld waarin Zuivere Rede ontbreekt en vooral Angst regeert - de motieven, de acties en de reacties van beide partijen gerechtvaardigd. En, wat er eigenlijk zou moeten geschieden, schreef ik reeds eerder... Kan je voor mij een afspraak met Poetin en Zelenski verzorgen? Danke!

Indien je lang genoeg naar de afbeelding van deze geslepen vos kijkt, zie je hem innerlijk glimlachen. devil

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Betalende teksten...

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht