ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Jeff Hoeyberghs veroordeeld tot 10 maanden cel voor seksistische lezing

Jeff Hoeyberghs: "Ik heb niet aan seksisme gedaan."
door Tsenne Kikke - dinsdag 4 januari 2022 16:51

De 60-jarige Jeff Hoeyberghs moest zich voor de correctionele rechtbank van Gent verantwoorden voor seksisme en aanzetten tot haat en discriminatie. De plastisch chirurg kwam in opspraak, nadat hij in december 2019 een lezing gaf voor het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV) over het thema 'vrouwen'.

Een lezing vol vrouwonvriendelijke uitspraken

Twee uur lang liet Hoeyberghs zich op die dag gaan over hoe hij de vrouw de dag van vandaag zag.  Hij noemde vrouwen onder meer lui. “Ze willen de privileges van de mannelijke bescherming en geld, maar ze willen hun benen niet meer opendoen. Je kan een vrouw niet als gelijke behandelen zonder haar slaaf te worden.” Hij zei ook dat vrouwen niet geschikt zijn als wetenschapper, en dat kinderen van alleenstaande moeders voor problemen zorgen. “Daarmee zitten de gevangenissen, de psychiatrische instellingen en de afkickcentra vol.”

Hij stelde verder dat "wij ze wasmachines, afwasmachines, poetsvrouwen gegeven hebben, totdat ze natuurlijk zelf overbodig waren". Of nog: "Hulp zoeken bij een wijf. Weet je hoe wij dat noemen? Jeanetten."

Na de lezing, die door een student werd gefilmd, kwamen 1.489 klachten bij het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM) binnen. Ook Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia kreeg 152 meldingen binnen voor discriminatie wegens "raciale criteria, fysieke kenmerken of gezondheidstoestand". Het parket pikte de zaak op en vond genoeg aanwijzingen om de chirurg voor de rechtbank te brengen. Het IGVM stelde zich daarbij burgerlijke partij.

Voor de camera van VTM Nieuws deed Hoeyberghs er daarna nog een stevige schep bovenop. “Iedereen heeft er zich hartelijk kapot mee gelachen. Als ik zeg dat één wijf in huis meer zetels kapotbijt dan vijf honden, dan beginnen zelfs de achterlijkste mongolen te dansen en een carnavalsliedje te maken”, klonk het.

Hoeyberghs was toen echter nog steeds van mening dat hij niets verkeerds gedaan heeft. “Welke uitspraken waren erover? Die ene fameuze quote ging over sexstrike. De beweging die aan MeToo voorafging, zei het volgende: ‘Wij gaan onze benen dichthouden in ruil voor privileges van mannen’. ‘Sexstrike for privilege’, wat versta je daar niet aan? Ik heb nog nooit een vrouw ontmoet die haar benen toedoet om privileges van mij te krijgen”, fulmineerde hij bij VTM.

Eerder stoorde Hoeyberghs zich evenwel aan het werk van het parket tijdens het onderzoek. “Ze gebruikten ondertiteling waarbij er ‘moeilijk verstaanbaar’ staat om zo wansmakelijke zaken in mijn schoenen te schuiven. Dan kun je zo’n zaak toch niet ten gronde aanpakken? En dat heet dan procureur des Konings? Ik denk dat de koning zich zou schamen als hij weet hoe onder hem wordt gewerkt.”

De plastisch chirurg sprak ook na de passage in de raadkamer van een schande. “De procureur heeft een dubbele agenda. Ik pleit onschuldig.” Achteraf besliste die raadkamer dat Hoeyberghs zich voor de rechtbank moest verantwoordenn waardoor het proces werd ingeleid.

Maar in de rechtbank gelden andere regels. “Die geestesgestoorden in Gent snappen dat blijkbaar niet. Ik denk dat Gent een dokter nodig heeft. Dit is een beerput geworden van gestoord extremisme. En we gaan er met z’n allen iets moeten aan doen, want ze verzeiken op die manier het leven.”

In de rechtbank zelf klonk hij wel iets gematigder. Een seponering was volgens hem aan de orde. “Ik heb die studenten twee uur geëntertaind met humoristische uitspraken. Wat is het verschil met een comedian die komt optreden? Dat ging nu toevallig over vrouwen, maar het had even goed over iets anders kunnen gaan. Ik ben ‘de vrouw’ alles dankbaar. Mijn moeder bijvoorbeeld, of via mijn werk. Zonder hen was ik niets. Meer zelfs, ik ben blij voor de aandacht die de vrouw nu krijgt.”

Geen schuldinzicht

Volgens advocate Cloots presenteerde Hoeyberghs zichzelf als klokkenluider. “Hij wilde zijn publiek, voornamelijk jonge mannen die vatbaar zijn voor extreme meningen, waarschuwen voor wat hen te wachten staat als ze niet goed opletten.” Het is volgens Cloots dan ook bewezen dat Hoeyberghs de strafwet geschonden heeft.

Het openbaar ministerie sloot zich aan bij de pleidooien. “Hoeyberghs spoorde zijn jonge mannelijke publiek aan tot vrouwonvriendelijk gedrag met haatdragende en vernederende uitspraken tegenover vrouwen. Bovendien beschikt hij niet over enig schuldinzicht.”

De rechter nam vanochtend ruim zijn tijd om zijn vonnis toe te lichten. “Het is als arts uw taak om mensen te helpen, niet om geweld tegenover vrouwen in de hand te werken. Bovendien is er een absoluut gebrek aan schuldinzicht, wat duidelijk bleek uit de herhaling van haatdragende uitspraken tegenover de pers. Volgens de beklaagde zijn vrouwen hysterische, zwakke, domme en vuile wezens die bescherming zoeken bij mannen. Ze zijn er om mannen seksueel te bevredigen en huishoudelijke taken te doen”, zei de rechtbankvoorzitter. “Dit crimineel gedrag vormt een bedreiging voor een vreedzame samenleving. De beklaagde werkt fysiek en psychisch geweld tegen vrouwen in de hand.”

Hoeyberghs werd bijgevolg veroordeeld tot een celstraf van 10 maanden, waarvan de helft met uitstel, en een boete van 8.000 euro. Dat betekent dat hij voorlopig niet naar de cel moet, tenzij hij binnen drie jaar de voorwaarden zou schenden die de rechtbank hem heeft opgelegd. Verder kreeg hij ook een verbod van vijf jaar om openbare ambten te vervullen en dient hij een schadevergoeding van 1.489 euro te betalen aan het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen en 1.000 euro aan de UGent.

Hoeyberghs was niet aanwezig bij de uitspraak, maar hij gaat vermoedelijk in beroep tegen de veroordeling. Zijn advocaat had de vrijspraak gevraagd en gesteld dat de rechtbank "geen moreel oordeel" moest uitspreken. "Zijn uitspraken kunnen in algemene morele orde verwerpelijk zijn. Dat is mogelijk. Tussen de morele verwerpelijkheid en strafbaarheid bestaat er nog altijd een lijn. Als die wordt afgeschaft dan gaan de rechters morele oordelen vellen, zoals in Afghanistan en Iran", had Rieder gepleit.

De rechtbank volgde de verdediging dus niet en oordeelde dat Hoeyberghs "onmiskenbaar heeft aangezet tot haat, discriminatie of geweld" tegen vrouwen met "gore, vulgaire, vrouwonvriendelijke en haatdragende" uitspraken.

Jeff Hoeyberghs reageerde bij VTM NIEUWS op zijn veroordeling...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht