ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfkennis: Er was een tijd…

Wat is spiritualiteit?…
door Tsenne Kikke - vrijdag 19 augustus 2022 22:40

Er was eens...

Ooit was er een tijd dat ik alles afwist van zaken, zoals het godsbegrip, aura's, chakra's, kundalini, reïncarnatie, wedergeboorte, spiritisme, de geneeskracht van edelstenen, het derde oog, en van allerhande paranormale & spirituele fenomenen. Ik bouwde er zelfs een eigen vereniging rond, Psychon vzw genaamd.

Nu, meer dan 50 jaar later, kan ik er nog slechts over meespreken, en vertellen wat er daarover in boeken, op het internet en in de verbeeldingswerelden van mensen zoal aan te treffen is.

Feit is, dat jij in wezen hetzelfde zou moeten doen om in je eigen brein leugens van waarheden te kunnen onderscheiden. Durf je dat wel aan?... Of, neem je de leugens tot op jouw sterfbed mee? Enkel jij kan daarover op dit eigenlijke moment beslissen.

Nota: eigenlijk zou je zeer veel zaken niet zozeer als 'leugens' moeten benoemen, zolang je maar eerlijk tegen jezelf blijft door toe te geven dat je, bijvoorbeeld, het bestaan van iets aanneemt, maar daarbij eerlijk toegeeft dat je het niet echt weet.

Bijvoorbeeld: "Ik geloof in het bestaan van (engelen, goden, duivels, vampiers, ufo's, .... vul zelf in), maar écht weten doe ik het niet."

Spiritualia, in 2003 opgericht, had de oorspronkelijke bedoeling om louter en alleen spiritueel ingestelde mensen aan te trekken. Het probleem waarmee we die laatste 19 jaren geconfronteerd werden, is het feit dat elke mens zijn spiritueel-zijn op een eigen manier vertaald; dit, afhankelijk van zijn menstype, scholing, niveau van bewustzijn, bijgelovigheidsgraad, en zo meer. En, als je op Wikipedia het woordje 'spiritualiteit' raadpleegt, geraak je er ook niet veel wijzer uit.

Zo staat er, bijvoorbeeld, het volgende te lezen: "Spiritualiteit heeft in de breedste zin te maken met zaken die de geest (Latijn: spiritus) betreffen. Het woord wordt op vele manieren gebruikt en kan te maken hebben met religie of bovennatuurlijke krachten, maar de nadruk ligt op de persoonlijke innerlijke ervaring."

Anders gezegd: 8 miljard mensen - 8 miljard persoonlijke innerlijke ervaringen.

Zeer veel van die aardbewoners denken dat ze 'spiritueel' zijn ingesteld, omdat ze met een ganse hoop overtuigingen rondlopen, die ze ooit in hun leven van anderen hebben 'geleend'. Anders gezegd: overtuigingen, die ze ergens gelezen of gehoord hebben gekregen, waarvan ze zélf nooit ervaringen hebben opgedaan, en er in wezen dus niets van kunnen afweten. In de bedoeling van: 'echt weten'.

Eigenlijk liegen ze, onbewust natuurlijk. "Mensen schrijven zichzelf eigenschappen toe die ze niet bezitten," beweerde Gurdjieff. "De mens kan het liegen niet laten en loopt met leugens rond, vooral met betrekking tot zichzelf."

Nogmaals: 50 jaar geleden wist ik het eveneens veel beter dan de dag van vandaag. Ook ik diende dus eerst met de talrijke leugens - of, noem het 'onwaarheden' -  te worden geconfronteerd, vooraleer op zoek te gaan naar datgene dat 'Waarheid' zou kunnen worden genoemd, zijnde: de 'Waarheid' met betrekking tot onsZelf. Het is een proces, en net als eender welk ander proces neemt het tijd in beslag. Eigenlijk is het een levenswerk - want, ikzelf ben er ook nog aan bezig.

Ondanks het feit dat het niet de bedoeling is, kunnen waarheden kwetsend overkomen. Het merendeel van de mensen, die bovenstaande woorden zouden lezen, zullen er zich dan ook automatisch tegen verzetten, met de nadruk op het woordje 'automatisch' of, noem het 'instinctief'. Alsof ze op de verkeerde 'spirituele' website zijn beland... :-)

Wat bewust-zijn betreft... Tracht eens 'bewust' te ontbijten... Weet je nog? Denk aan de 'Ontbijt Test'.

- Wie komt er dus voor 'Zelfkennis' in aanmerking, zijnde: 'Het leren Kennen van het Innerlijke Zelf'?

Antwoord: Zoals jij weet, enkel zij die - net als jij - de gehele 'spirituele supermarkt' hebben afgeschuimd, niet vonden wat ze eigenlijk zochten - voornamelijk 'zichzelf' - en, waarin er nog voldoende vertrouwen schuilgaat om uit te kijken naar dat 'iets' in zichzelf dat er tóch nog zou moeten zijn - gewoonweg, omdat het nog niet afgestorven is. Die mensen raad ik dan ook de Zelfkennis aan, gebaseerd op de leerstellingen van Gurdjieff.

En, als ik iets véél beters tegenkom, zal ik het aan jou, beste eclecticus, doorvertellen, beloofd!

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je een (bak)steentje bijdraagt, mogen we jouw naam hieronder publiceren? -

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht