ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Corona: de pandemie ligt achter ons, nietwaar? Of, niet waar?…

Het aantal geregistreerde besmettingen steeg tot meer dan 5.000 per dag.
door Tsenne Kikke - woensdag 6 juli 2022 19:26

Wie achter de woorden kon lezen, wist al dat de cijfers meer en meer de hoogte zullen opgaan. De Belgische coronacijfers blijven dus verder stijgen. Vooral nu dat Graspop en Rock Werchter achter de rug zijn. Het aantal nieuwe, geregistreerde besmettingen met het coronavirus is tussen 25 juni en 1 juli dan ook gestegen tot gemiddeld 5.518 per dag, ofwel: 38.626 in die periode. Ook het aantal ziekenhuisopnames stijgt, en het aantal overlijdens is in die periode toegenomen met 67 procent.

In de realiteit ligt het aantal besmettingen volgens viroloog Steven Van Gucht hoger, omdat veel mensen zich niet laten testen. Toch vreest hij niet voor een zware impact op de ziekenhuizen.

De afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 119 mensen per dag met het coronavirus opgenomen. In totaal liggen er nu 1.526 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen. Het aantal patiënten op intensieve zorg is stabiel gebleven op 73. Anderzijds is die 'stabiliteit' misschien te danken aan het aantal overlijdens in dezelfde periode, die met 67 procent is toegenomen. Gemiddeld sterven er in België 8 coronapatiënten per dag.

En, hoe erg is het om vaker dan één keer corona te krijgen?

Volgens nieuw onderzoek lopen mensen die meer dan eens covid-19 hebben gehad een dubbel zo groot risico om door welke oorzaak dan ook te overlijden, vergeleken met mensen die slechts één keer positief zijn getest.

Je bent ingeënt en hebt onlangs covid-19 gehad, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je het opnieuw krijgt. Toch? Mis. Een nieuw onderzoek wijst erop dat elke nieuwe besmetting extra gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, zowel tijdens de ziekte als in de maanden daarna.

"Elke herinfectie is als het opnieuw gooien met een dobbelsteen," zei universitair docent geneeskunde Ziyad Al-Aly van 'Washington University School of Medicine' in de Verenigde Staten. "Een tweede infectie is evengoed slecht voor je als een eerste."

Deze bevindingen zijn vooral zorgwekkend, omdat de omikron-subvarianten BA.4 en BA.5, die de nieuwste golf in een groot deel van de wereld veroorzaken, nog beter zijn in het omzeilen van eerdere immuniteit dan de BA.1- en BA.2-subvarianten van de eerste omikrongolven. De komende weken kunnen daardoor wereldwijd vele miljoenen mensen opnieuw besmet worden.

Het onderzoek kreeg online veel aandacht toen het op 17 juni als voorpublicatie werd uitgebracht. Er bleek onder meer dat mensen die tweemaal of vaker covid-19 hadden gehad, twee keer zoveel kans hadden om te overlijden door welke oorzaak dan ook in de zes maanden nadat ze het coronavirus hadden opgelopen, vergeleken met mensen die het maar één keer hadden opgelopen. Ook hadden ze drie keer zoveel kans om in die periode in het ziekenhuis te worden opgenomen.

Dit resultaat werd door veel mensen verkeerd geïnterpreteerd. Die zagen het als teken dat herinfecties inherent erger zijn dan eerste infecties. Maar dat is absoluut niet het geval, zei Al-Aly.

Herinfectie-ernst

Het risico op ernstige gevolgen na herinfectie is waarschijnlijk kleiner dan na de eerste infectie, zei hij. Zeker weten doen we dat echter niet, omdat het onderzoek geen vergelijking heeft gemaakt tussen de eerste en tweede infectie onder dezelfde personen. In plaats daarvan vergeleken de onderzoekers mensen die minstens twee keer besmet zijn geweest met mensen die één besmetting hadden doorgemaakt. Het zou kunnen dat mensen die twee keer besmet raken, relatief kwetsbaar zijn en daardoor meer kans hebben om ernstig te worden getroffen.

Een andere interpretatie, die ook wel aan het onderzoek wordt gegeven, is dat het erger is om twee of drie keer covid-19 te krijgen dan slechts één keer. Dit is, tot op zekere hoogte, wél waar. Dat klinkt voor sommigen vanzelfsprekend, maar je hebt ook mensen die ervan uitgaan dat herinfecties onschadelijk zijn. Tot nu toe had niemand het effect van herinfecties echter gekwantificeerd, zei Al-Aly. Ook was nog niet aangetoond hoeveel slechter mensen er gedurende zes maanden na herinfectie aan toe zijn.

Cumulatief risico

In het onderzoek scoorden mensen die twee of drie keer covid-19 hadden gehad significant hoger op vervelende zaken, van hartaandoeningen tot nieraandoeningen, in vergelijking met mensen die slechts één infectie hadden doorgemaakt. Dit gold gedurende de eerste dertig dagen van infectie, en in de maanden die volgden. Dit suggereert dat er sprake is van een cumulatieve toename van het risico. Dit geldt zowel voor niet-gevaccineerden als voor degenen die ten minste één dosis vaccin hadden kregen voor hun tweede corona-infectie.

Het onderzoek is gebaseerd op de medische dossiers van bijna zes miljoen mensen, die zijn bijgehouden door het Amerikaanse ministerie van Veteranenzaken. Van deze mensen hadden er bijna 260.000 één covid-19-infectie doorgemaakt, en 40.000 twee of meer.

In het onderzoek was de gemiddelde leeftijd van de mensen zestig jaar, maar er zaten ook mensen tussen van een jaar of twintig, zei Al-Aly, die niet denkt dat de resultaten alleen van toepassing zijn op oudere mensen.

Preventieve behandelingen

Nu we dit weten: wat moeten we doen? Aangezien er minder animo bestaat voor het dragen van mondkapjes en het beperken van sociale contacten, vindt Al-Aly dat we meer mensen preventief zouden moeten behandelen met antivirale middelen zoals paxlovid van Pfizer (dat bestaat uit de generieke geneesmiddelen niramatrelvir en ritonavir), en dat we prioriteit moeten geven aan de ontwikkeling van effectievere vaccins, zoals vaccins die je via de neus toedient.

"Er is geen excuus om deze vaccins niet hyperagressief na te streven’, schreef cardioloog Eric Topol van het 'Scripps Research Translational Institute' in de Verenigde Staten in een commentaar op het onderzoek van Al-Aly. "Het gebrek aan urgentie en aan het vrijmaken van middelen komt voort uit de illusie dat de pandemie achter ons ligt."

Bron: New Scientist

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je een (bak)steentje bijdraagt, mogen we jouw naam hieronder publiceren? -

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht