ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Ook de film Blade Runner 2049 gezien?

Maar het einde is voor diverse interpretaties vatbaar….
door Tsenne Kikke - zondag 5 juni 2022 16:40

Gisterenavond zag ik de film 'Blade Runner 2049'. Waarom? Omdat het op IMDb een rating kreeg van 8 op 10; een iets, dat vandaag de dag maar zelden tegenkomt. Waarover het precies gaat? Niet minder dan Chris Stuckmann kan er iets interessants over vertellen.

Tussen haakjes: ondanks al de lof die de film verkreeg, gaf ik het slechts een 7.

Schrijver Philip K. Dick stelde in 1968 de vraag: 'Do Androids Dream of Electric Sheep?'. Ridley Scott maakte met 'Blade Runner' in 1982 zijn droomversie van dat verhaal. Niet met een elektrisch schaap maar met een origami-eenhoorn als motief. In zijn vervolg toont Denis Villeneuve nu hoe het eruitziet als je droomt over een droom die je 35 jaar geleden had.

Want, met 'Blade Runner 2049' heeft de sciencefiction thriller, die zich afspeelt in een dystopisch Los Angeles, waarin echt en namaak nauwelijks meer van elkaar te onderscheiden zijn, eindelijk zijn langverwachte vervolg gekregen.

Het succes van 'Blade Runner 2049' is - volgens mij - te danken aan de weergaloze spectaculaire opnamen en de meest fascinerende personages. Ook het acteren is optimaal. Inhoudelijk zit het verhaal spijtig genoeg slechts met haken en ogen in elkaar en om die reden voor verschillende 'filosofische interpretaties' vatbaar. Hetzelfde geldt voor het einde, net als bij zijn voorganger. Wel wordt er geïnsinueerd dat er nog een Blade Runner 3 kan komen, waarin de rebellen - met aan het hoofd de 'mens' - de macht overneemt.

Anderzijds beschikt die 'mens' - waarvan in de film sprake is - over bepaalde paranormale capaciteiten, waardoor men kan vermoeden dat ook zij een AI is en dan ook geen 'ziel' heeft...

Wel is het geheel - mits enkele aanpassingen - een prachtige gegeven om de Gurdjieff-filosofie erbij te betrekken. Want, in 'Blade Runner 2049' komt het er op neer om als kijker te definiëren wat een 'mens' is, die dan ook een persoonlijke ziel in zichzelf meedraagt, en wat artificiële mensmachines zijn.  

In die aanpassing bestaat de maatschappij dan ook voornamelijk uit verschillende soorten zielloze menstypen van vlees en bloed, waaronder de visuelen, de auditieven en de kinestheten, aangevuld met replica's, Blade Runners genaamd, en geprogrammeerde hologrammen. In deze versie hebben die Blade Runners de taak om echte mensen, met een ziel dus, te vervolgen en uit te roeien, omdat ze een gevaar betekenen en anderen kunnen 'wakker' maken. Vergelijk het zo'n beetje met het Jezus-verhaal.

Maar, hoe weten die Blade Runners of jij, beste lezer, wel of niet over een 'ziel' beschikt?... Weet je het zelf wel? Denk je het te weten, of verbeeld je het?...

In elk geval, indien je de ziel niet in jezelf hebt gekristalliseerd, hoef je niet van Blade Runners bang te hebben, tenzij je een 'mens' onderdak geeft...

Toch knap, hé, om ongebreidelde fantasie met een stukje werkelijkheid te verbinden, nietwaar?

Wist je, beste lezer...,

...dat van al de duizenden maandelijkse bezoekers praktisch niemand de blogs met anderen - via Facebook of Twitter, bijvoorbeeld - deelt?... Kan jij daar iets aan doen??? Al bij voorbaat bedankt!

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je een (bak)steentje bijdraagt, mogen we jouw naam hieronder publiceren? -

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht