ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Nieuws uit Oekraïne, Polen en Rusland

De Poolse president haalde in een interview uit naar enkele wereldleiders…
door Tsenne Kikke - donderdag 9 juni 2022 17:28

- Het Oekraïense ministerie van Defensie zei vandaag dat zijn strijdkrachten in een tegenoffensief in de regio Cherson een deel van het grondgebied hadden teruggewonnen. Het gaf geen verdere details, maar zei wel dat de Russische troepen verliezen in mankracht en uitrusting hadden geleden, mijnen hadden gelegd terwijl ze werden teruggedrongen en barricades hadden opgeworpen voor de Oekraïense troepen.

- De Poolse president haalde in een interview met de Duitse krant 'Bild' uit naar leiders, zoals Olaf Scholz en Emmanuel Macron, die met Poetin praten. Die gesprekken leveren niets op en geven de schijn van legitimiteit aan iemand die verantwoordelijk is voor de misdaden die het Russische leger in Oekraïne begaat.

Hij zei geschokt te zijn door de aanhoudende gesprekken met de Russische leider en door de recente oproep van Macron om Poetin niet te vernederen. "Heeft iemand gedurende de Tweede Wereldoorlog op deze manier met Adolf Hitler gesproken?", vroeg Duda zich af. "Heeft er iemand gezegd dat hij zijn gezicht moet kunnen redden? Dat we het zo moeten regelen dat het niet vernederend is voor Adolf Hitler?"

In het interview ging Duda eveneens in op de vrees dat Poetin ook zijn land aanvalt. “We zien het gezicht van Rusland dat we in decennia niet meer gezien hadden, maar we kennen dat wel. Het is het gezicht van een imperialistische staat die anderen hun vrijheid wil ontnemen. En dat moeten we vermijden.” Hij zei dan ook te hopen dat het imperialistische Rusland zijn tanden stukbijt op Oekraïne. “Ondertussen worden wij zo sterk dat het niet meer de moeite loont om ons aan te vallen. Oekraïne verdedigen is van fundamenteel belang voor ons.”

Hij spaarde ook zijn kritiek op het beleid van Duitsland niet, en zei nog steeds te wachten op tanks en extra bewapening. “We hebben onze tanks weggegeven en niets in de plaats gekregen. We zijn aan het onderhandelen over nieuwe tanks, en hebben een contract getekend met de VS. Ook in Zuid-Korea doen we dat. Maar dat gaat jaren duren. Als we ondertussen wat oudere Duitse tanks konden krijgen, zouden we heel dankbaar zijn.”

- Het Russisch leger heeft meer dan duizend Oekraïense krijgsgevangenen en buitenlanders die ze gevangennamen in de Azovstal-fabriek in Marioepol, naar Rusland gebracht om te berechten.

- Twee Britten en één Marokkaan, die in Oekraïne waren om tegen de Russen te vechten, zijn in de zelfverklaarde volksrepubliek Donetsk tot de doodstraf veroordeeld. Het gaat om de 28-jarige Aiden Aslin uit Nottinghamshire, de 48-jarige Shaun Pinner uit Bedforshire en de Marrokaan Saaudun Brahim. Dat meldde het Russische staatspersagentschap Ria. Het Verenigd Koninkrijk benadrukte dat ze krijgsgevangenen zijn en dat ze daardoor immuniteit moeten krijgen en geen proces mogen ondergaan.

- Oekraïne en Rusland hebben opnieuw 50 lichamen van militairen uitgewisseld. Dat heeft het Oekraïense ministerie van Re-Integratie laten weten.

- Een zekere Dmitri Shkrebets voerde anderhalve maand strijd om het lot te kennen van zijn 20-jarige dienstplichtige zoon Yegor, kok op de gezonken Moskva. Hij botste op een muur van stilzwijgen. Toen startte hij zijn persoonlijke oorlog op sociale media om de overheid te dwingen de waarheid op te biechten. Anderhalve maand later gaf een officiële bron in Moskou toe dat honderden dienstplichtigen in Oekraïne ingezet zijn geweest.

De zoon van Shkrebets werd op 13 april als vermist opgegeven nadat de Moskva, het vlaggenschip van de Russische Zwarte Zeevloot, was gezonken omdat hij naar verluidt door een Oekraïense raket was getroffen. Rusland beweerde toen dat een brand aan boord de ontploffing had veroorzaakt.

Sindsdien werd er niets gezegd over wat er met de bemanning is gebeurd, van wie velen nog steeds vermist zijn, hoewel Rusland wel een video heeft gepubliceerd waarop de opvarenden naar verluidt veilig en wel bij een militaire parade te zien waren.

Dmitri Shkrebets vroeg de krijgsmacht wat er met zijn zoon was gebeurd. Het antwoord kwam in een brief van het bureau van de militaire aanklager. "Het schip waarop Y. D. Shkrebets diende, kwam de territoriale wateren van Oekraïne niet binnen en is niet opgenomen in de lijst van militaire eenheden en formaties die betrokken waren bij de speciale militaire operatie. Op 13 april 2022, tijdens een noodsituatie die leidde tot het zinken van het schip, verdween hij. De zoektocht heeft geen positief resultaat opgeleverd en de locatie van uw zoon is onbekend," aldus de brief.

Het verlies van zijn zoon had Shkrebets' kritiek aangewakkerd, die onder de nieuwe wetgeving, ook een gevangenisstraf kan krijgen, indien hij geacht wordt het leger via zijn publicaties in diskrediet te hebben gebracht. Om die reden had hij onder zijn volgelingen een advocaat gezocht om toezicht te houden op zijn verklaringen. "Als u in de volgende publicaties juridische problemen ziet, laat het me dan alstublieft weten, zodat ik ze kan corrigeren. Ik kan me geen misstappen veroorloven," schreef hij op 31 mei.

Ondertussen werd Dmitri door de veiligheidsdiensten van het land ondervraagd. Op het Russische sociale media platform 'VK', het Russische equivalent van Facebook, schreef Shkrebets dat agenten van een niet geïdentificeerde veiligheidsdienst naar zijn appartement kwamen en hem ondervroegen over vermeende bommeldingen. "Het leek alsof de tragische dood van mijn zoon me niet genoeg schokte, niet genoeg verdriet, niet genoeg problemen had gegeven. Iemand wilde van mij een 'bevroren' terrorist maken."  Tevens meldde hij dat zijn laptop in beslag werd genomen voor forensisch onderzoek.

Volgens Shkrebets beweerden die ambtenaren van de veiligheidsdienst dat "namens hem per e-mail (buitenlandse) berichten met bommeldingen naar sommige organisaties zijn gestuurd". Hij ontkende deze aantijgingen en noemde ze "absurd".

"Nu wacht ik niet alleen op nieuws van het militaire parket van de Zwarte Zeevloot over een verandering in de status van mijn zoon, maar ook op het resultaat van het onderzoek van mijn laptop, waarin niets terroristisch kan worden gevonden, aangezien die er nooit is geweest," zei hij.

Shkrebets bekritiseerde het optreden van de militaire autoriteiten naar aanleiding van het neerhalen van de Moskva en riep op tot straffen tegen alle verantwoordelijken voor het laten deelnemen van dienstplichtigen aan de oorlog met Oekraïne. Militaire dienst is in Rusland verplicht tussen 18 en 27 jaar, maar alleen beroepsmilitairen, die een arbeidscontract met de strijdkrachten hebben ondertekend, kunnen in een conflict worden ingezet.

"De rekruten nemen niet deel en zullen niet deelnemen aan de gevechten. Er zal ook geen extra rekrutering van reservisten plaatsvinden", had president Vladimir Poetin op 8 maart in een boodschap benadrukt. Twee dagen later gaf de woordvoerder van het ministerie van Defensie, Igor Konasjenkov, toe dat zij 'verschillende gevallen' hadden ontdekt die in tegenspraak waren met de woorden van Poetin, maar dat deze rekruten spoedig naar huis zouden terugkeren. Sommige van de jongeren waren geïdentificeerd na hun gevangenneming door Oekraïne, aldus minister van Defensie Sergei Shoigu.

President Vladimir Poetin ontkende dus aanvankelijk dat dienstplichtigen deelnamen aan de 'speciale militaire operatie' van Rusland in Oekraïne, maar gaf later toe dat ze het wel deden. De Moskva, die over kernwapens beschikte, was het pronkstuk van de Russische Zwarte Zeevloot. Het werd bemand door ongeveer 500 matrozen.

En, alhoewel de Russische regering maandenlang ontkende dat de Moskva deelnam aan de gevechten, onthulde het Telegram-kanaal van de Russische Defensieombudsman eergisteren dat de moeder van een gewonde man op het schip, een zekere Gulnaz Urazayeva, te horen kreeg dat de bemanning was opgenomen in de lijst van deelnemers aan de militaire campagne om "hun sociale rechten te beschermen en ervoor te zorgen dat de families de voorziene betalingen ontvangen...".

 

Wist je, beste lezer...,

...dat van al de duizenden maandelijkse bezoekers praktisch niemand de blogs met anderen - via Facebook of Twitter, bijvoorbeeld - deelt?... Kan jij daar iets aan doen??? Al bij voorbaat bedankt!

- Indien je een (bak)steentje bijdraagt - of, ooit hebt bijgedragen: mogen we jouw naam hieronder publiceren? -

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht