ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Ge zou zot zijn om te gaan werken

De vraag is: waar moet de verandering geschieden?…
door Tsenne Kikke - maandag 20 juni 2022 20:27

In Brussel kwamen vandaag 70.000 betogers opdagen om meer koopkracht te eisen. Wie daar niet bij was, is opiniemaakster Zelfa Madhloum. Van haar hand las ik onderstaand artikel...

Hier zijn we dan. 20 juni 2022, met een nationale staking voor meer koopkracht die ons Belgenlandje platlegt à la française. Mij zag je vandaag op die barricade niet staan – dat is volstrekt nutteloos, en ik zal je uitleggen waarom.

Werken is iets heel waardevols. Werken is ook vrijheid. Het geeft het leven meer betekenis. Je levert een bijdrage aan de maatschappij. Je bent er onderdeel van. Je hoort erbij. Je bouwt mee aan de wereld van morgen. Dat is mijn mening. En ondertussen ook mijn missie, sinds de oprichting van mijn rekruteringskantoor voor mensen met moeilijke toegang tot de arbeidsmarkt. Met wat begeleiding, een push en een netwerk help ik mensen aan werk. Anderstaligen. Vluchtelingen. Alleenstaande ouders. Werk is een kansengenerator.

Al zou ge eigenlijk zot zijn om hier in België nog te gaan werken. En niet wegens die index of loonnormwet waar vandaag ons land over op z’n kop staat. Het is het beleid op andere vlakken dat aan de tand gevoeld moet worden. Het beleid dat met zijn belastingdruk op arbeid – dat d’ailleurs nergens zo hoog ligt als in België – nettolonen van werkende mensen onderdrukt, terwijl het ondertussen bij niet-werkende mensen een gezonde arbeidsethos ondermijnt door hen aan het verslavende infuus van ons sociale vangnet te hangen.

Want, laten we een kat een kat noemen: het verschil tussen werken en niet werken is verwaarloosbaar klein. Erger nog, in veel gevallen verdien je zelfs minder als je wél gaat werken.

Zo zag ik vorige week een alleenstaande moeder. Ik bood haar een job aan bij een supermarkt met een brutoloon van om en bij de 1.600 euro. Ze legde haar OCMW-uitkering en al haar sociale tarieven en voordelen in de weegschaal, en haakte af: ze zou verlies maken als ze de job zou aannemen – dik verlies. Uit angst om haar sociaal vangnet te verliezen, bedankte ze me voor de moeite … de zoveelste die dat deed.

Nu, laat het duidelijk wezen: ik ben blij dat ik in een sociale welvaartsstaat leef. Dat er een vangnet is voor zij die het moeilijker hebben, want je weet nooit wanneer het jou ook kan overkomen. Maar collectieve sociale verantwoordelijkheid is exact wel dat: collectief! Het is afwisselend geven en nemen, en daar is het beleid niet op voorzien. De werkende mens houdt netto bitter weinig over, terwijl voor de niet-werkende mens de verleiding om veilig verstrikt te blijven zitten in de mazen van het vangnet, blijvend lonkt.

Dus nu staan we hier, met duizenden die luidkeels betogen voor meer koopkracht. Maar dat is in se dus een nutteloze zaak. Want vandaag weegt werken gewoon niet op tegen niet werken. En dát is waar het beleidsschoentje waarlijk wringt …

Hoog tijd dus voor verandering.

Bron: De Standaard - Zelfa Madhloum

- Indien je een (bak)steentje bijdraagt - of, ooit hebt bijgedragen: mogen we jouw naam hieronder publiceren? -

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht