ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Zelfkennis: ook volgens P. D. Ouspensky kan de mens het liegen niet laten

Zelfkennis voor Dummies… :-)
door Tsenne Kikke - vrijdag 10 juni 2022 2:04

Beste bezoeker,

Gelieve te beseffen dat Zelfkennis-teksten in wezen enkel en alleen gericht zijn tot mensen die aan Zelfkennis doen - of, zich er in willen verdiepen, waaronder de Eclectici.

Indien je daar niet bij behoort, kan je die Zelfkennis-artikels best niet lezen, omdat ze ongewild kwetsend zouden kunnen overkomen; gewoonweg, omdat jij ze zo zou kunnen interpreteren. Waarheden kunnen nu eenmaal kwetsen, zonder dat het hun bedoeling is. Bovendien is de kans groot dat je dingen kunt lezen, die jij niet graag leest - met als gevolg: jou kunnen irriteren. Anderzijds staan er op deze Spiritualia-website genoeg blogs en rubrieken waaraan je misschien wél iets kunt hebben, nietwaar?... :-)

Beste Zelfkenniser of Eclecticus...

Pjotr Demianovitsj Ouspenski ontmoette George Ivanovitch Gurdjieff in april 1915. De werkrelatie met zijn leermeester verliep moeizaam, en hij verliet Gurdjieff voor de eerste maal in Essentuki in de zomer van 1919 en daarna opnieuw in Constantinopel in augustus 1921, toen hij naar Engeland emigreerde. Tenslotte, in januari 1924, brak Ouspensky voorgoed en begon zijn eigen leerstellingen te verkondigen, gebaseerd op die van Gurdjieff.

In 1941 vertrok hij, vanwege de Tweede Wereldoorlog, naar New York waar hij nieuwe groepen vormde. In 1947 keerde Ouspensky terug naar Engeland en hield een reeks voordrachten waarin hij zich distantieerde van wat hij ooit onderwezen had. Onder zijn studenten waren Rodney Collin, Maurice Nicoll, Robert S. de Ropp, Kenneth Walker, Remedios Varo en Dr Francis Roles. Hij stierf op 2 oktober 1947, 69 jaar oud.

Ouspensky gaf gedurende vele jaren duizenden lezingen, en men citeert hem vooral met inspirerende uitspraken die een mens kunnen doen nadenken, waaronder...:

- Over het doel van zijn 'Systeem' zei hij: "Het doel van het systeem is de mens tot het geweten te brengen. Geweten is een bepaalde faculteit die bestaat in ieder normaal mens.... Het geweten is een toestand waarin men niets voor zichzelf kan verbergen, en het moet in de mens ontwikkeld worden. Deze ontwikkeling loopt parallel en gelijktijdig met de ontwikkeling van het bewustzijn."

- Ouspensky was vooral geïnteresseerd in negatieve emoties en het gebrek aan reden daarvoor, en zei: "Er is absoluut geen enkele onvermijdelijke reden waarom de actie van iemand anders of een omstandigheid een negatieve emotie bij mij zou opwekken. Het is slechts mijn zwakte. Geen enkele negatieve emotie kan worden veroorzaakt door externe oorzaken als we dat niet willen."

- En wat oorlog betreft: "Oorlogen beginnen niet uit zichzelf, noch beginnen 'volkeren' ze, hoezeer ze er ook van beschuldigd worden. Het zijn juist de mensen met hun 'goede bedoelingen' die de vrede in de weg staan. Maar is het mogelijk te verwachten dat zij dit ooit zullen begrijpen? Heeft iemand ooit zijn eigen waardeloosheid begrepen?"

- "Als we onszelf beginnen te bestuderen stuiten we allereerst op één woord dat we meer dan enig ander gebruiken en dat is het woord 'ik'. We zeggen 'ik doe', 'ik zit', 'ik voel', 'ik vind het leuk', 'ik vind het niet leuk', enzovoorts. Dit is onze voornaamste illusie - want, de voornaamste fout die we over onszelf maken is dat we onszelf als één beschouwen; we spreken altijd over onszelf als 'ik', en we veronderstellen dat we steeds naar hetzelfde verwijzen, terwijl we in werkelijkheid verdeeld zijn in honderden en honderden verschillende 'ikken.... Deze 'ikken' veranderen voortdurend; het ene onderdrukt het andere, het ene vervangt het andere, en al deze strijd vormt ons innerlijk leven."

- Over de mens zei hij: "De mens is een machine, maar een zeer eigenaardige machine. Hij is een machine die, onder de juiste omstandigheden en met de juiste behandeling, kan weten dat hij een machine is - en, als hij zich dit volledig realiseert, kan hij de wegen vinden om op te houden een machine te zijn."

- Over het onderwerp liegen, zei Ouspensky: "Liegen vult ons hele leven. Mensen doen alsof ze van alles weten: over God, over het toekomstige leven, over het universum, over de oorsprong van de mens, over de evolutie, over de zin van het leven, over alles en nog wat; maar in werkelijkheid weten ze niets, zelfs niet over zichzelf. En telkens wanneer zij spreken over iets wat zij niet weten, alsof zij het wel weten, liegen zij."

Dit laatste is voor de gewone mens moeilijk te begrijpen. Leg maar eens uit dat al wat er in zijn hoofd zit, aangeleerd is. Geen mens beschikt over echte, geverifieerde kennis, enkel en alleen over 'geleende kennis'; een kennis, die hij ergens heeft opgedaan. Noem het 'informatie' als je wilt, maar geen 'kennis'. Kennis is iets dat een mens écht 'bezit' - maar, vooraleer daarvan sprake kan zijn, moet een mens 'zijn'. En, wie 'Is'?... Welke mens, bestaande uit talrijke persoonlijkheden, aangevuld met 1001 ikjes, kan een 1-heid 'zijn'.

Over 'ikken'...

Zo kan je op dit ogenblik misschien denken dat je bewust bent, terwijl je in wezen door de woorden die je leest bent aangezogen en er even onbewust op reageert. Automatisch..., jijzelf hoeft daar niets voor te doen. Zo vergroei je met elke prikkel die jouw lichaam binnentreedt. Als je een film bekijkt, identificeer je je met de beelden, als je een boek leest vergroei je je met het verhaal, als je muziek beluistert wordt je erdoor meegesleept, indien je op straat wandelt, ben je meestal in gedachten verzonken, et cetera.

Het is bovendien niet gemakkelijk om Gurdjieff's woorden 'Alles gebeurt' te begrijpen. Verstandelijk misschien. Ik bedoel wat jij 'verstandelijk' noemt, alhoewel het met zuivere rede niets te maken heeft. Verre van zelfs, en dan nog kan je die twee woordjes niet begrijpen, zolang je er jouw ganse wezen niet bij betrekt, waaronder jouw gevoelens, bijvoorbeeld.

En, wat de reageren betreft...

Reacties verschillen natuurlijk van mens tot mens; dit, afhankelijk van het menstype, van de werkzaamheden van het brein, de controle die men erover heeft, en zo meer.

Vergelijk het zo'n beetje met schakers. Tegen een profesionele schaker ben je tijdens een schaakspel gegarandeerd niet opgewassen. Zo'n iemand is voorbereid en overschouwt alle mogelijke zetten en tegenzetten in een flits. Ook zou je hem onmogelijk van zijn stuk kunnen brengen. De énige reactie die je van hem kunt verwachten, is een tegenzet.

Niets met bewustzijn te maken: zijn hersenen zijn beter getraind, maar misschien kan die persoon in het dagelijkse leven dan weer geen ei bakken - of, zich zo nu en dan eens stuntelig of kinderachtig gedragen. Geen mens is perfect. In elk geval heeft een yogi meer controle over zijn geest dan een fakir of een monnik. Op eclecticus vind je er veel meer over...

Over de mens en zijn mogelijke evolutie en het thema 'liegen'...

Wist je, beste lezer...,

...dat van al de duizenden maandelijkse bezoekers praktisch niemand de blogs met anderen - via Facebook of Twitter, bijvoorbeeld - deelt?... Kan jij daar iets aan doen??? Al bij voorbaat bedankt!

- Indien je een (bak)steentje bijdraagt - of, ooit hebt bijgedragen: mogen we jouw naam hieronder publiceren? -

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht