ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

"Dit was een bom!": Trump aanhangers sprakeloos achtergelaten door Hutchinson getuigenis

Trump sloeg het advies van zijn advocaten in de wind, en jutte de betogers op 6 januari op.
door Tsenne Kikke - woensdag 29 juni 2022 17:22

Donald Trump wist dat veel betogers die op 6 januari 2021 voor zijn toespraak naar Washington D.C. waren gekomen – en die even later het Capitool zouden bestormen – gewapend waren, en was op voorhand gewaarschuwd dat het risico bestond dat de betoging uit de hand zou lopen. Dat getuigde Cassidy Hutchinson, een topmedewerkster van haar toenmalige stafchef Mark Meadows, gisteren  voor de commissie van het Amerikaanse Congres over de bestorming.

Er stond geen zitting gepland voor dinsdag, maar maandag kondigde de commissie een spoedzitting aan: daarop zou een mysterieuze getuige recent verkregen bewijs aanbrengen. Die getuige bleek dus Hutchinson te zijn, die twee jaar lang nauw samenwerkte met Meadows. Ze kon dus betrouwbaar inzicht verschaffen in wat Trump en Meadows wisten vóór de bestorming.

Volgens Hutchinson hadden zijn advocaten Pat Cipollone en Eric Herschmann Trump bijvoorbeeld op voorhand gewaarschuwd om bepaalde uitspraken – zoals: “Vecht voor mij” en “Ik zal met jullie meegaan” – niet te gebruiken tijdens zijn toespraak, wat de president desondanks wel deed. Cipollone zou de entourage van de president ook meermaals op het hart hebben gedrukt om hem niet naar het Capitool te laten gaan. “We gaan aangeklaagd worden voor elke denkbare misdaad als hij mee naar het Capitool gaat”, zou de advocaat gezegd hebben tegen Hutchinson.

“Let my people in”

Beide mannen wisten volgens Hutchinson ook dat veel mensen in de menigte die dag gewapend waren met AR-15-machinegeweren, handwapens, boksbeugels, knuppels en kogelvrije vesten. Veel Republikeinse kopstukken, waaronder ook Trump zelf, herhaalden in het verleden nochtans meermaals dat de betogers niet gewapend waren.

Volgens Hutchinson waren Trump en Meadows ook op voorhand gebrieft over het gevaar dat de bijeenkomst uit de hand zou kunnen lopen. Desondanks zou Trump erop aangedrongen hebben om verschillende veiligheidsmaatregelen af te voeren.

Zo zou Trump boos geworden zijn omdat veel betogers door metaaldetectoren moesten – nochtans standaardprocedure voor wie in de buurt van de Amerikaanse president komt – omdat het zo leek alsof er minder mensen aanwezig waren voor de bijeenkomst op de Mall, in hartje Washington D.C. “Het kan me verdomme niet schelen dat ze wapens dragen. Ze zijn hier niet om mij kwaad te doen,” zei Trump volgens Hutchinson. “Let them in, let my people in. Laat ze binnen, laat mijn mensen binnen. Ze kunnen na de bijeenkomst naar het Capitool marcheren.”

Trump greep naar stuur van limousine

Na afloop van zijn toespraak werd Trump door de geheime dienst naar zijn gepantserde limousine begeleid, om weer naar het Witte Huis gebracht te worden. Hij zou volgens Hutchinson op dat moment echter beslist hebben dat hij naar het Capitool wilde gaan, om ook daar een toespraak te houden en de zitting bij te wonen waar de benoeming van Joe Biden als de volgende president goedgekeurd zou moeten worden. Hutchinson had dit van iemand gehoord...

Toen de geheime dienst dat uit veiligheidsoverwegingen niet wilde toestaan, zou Trump naar het stuur van de wagen gegrepen hebben, en tegen het hoofd van zijn beveiliging Bobby Engel geroepen hebben: “Ik ben de fucking president, breng me nu naar het Capitool!”

Na haar getuigenis vertelde een ambtenaar van de geheime dienst dat Tony Ornato, toenmalig plaatsvervangend stafchef van het Witte Huis, ontkende dat hij dat tegen Hutchinson zou hebben gezegd.

“Mike verdient het”

Trump werd ondanks zijn bezwaren dan toch naar het Witte Huis gebracht, waar hij live op televisie zag hoe de betogers het Capitool binnendrongen. Daarbij kwamen in totaal vijf mensen om het leven. Hij zag ook hoe de betogers schreeuwden om vicepresident Mike Pence, die de procedure om Joe Biden te benoemen als volgende president in goede banen moest leiden, op te hangen.

Volgens Hutchinson reageerde Trump daar schouderophalend op: “Hij denkt dat Mike het verdient”, zei Meadows daarover naar verluidt tegen Cipollone. “Hij wil niks doen”, klonk het dan weer toen het ging over een mogelijke oproep door Trump aan zijn aanhangers om het geweld te staken.

Ketchup droop van de muur

Volgens Hutchinson had Rudy Giuliani – nog zo’n nauwe bondgenoot van Trump en naar verluidt één van de grootste aanstokers van de complottheorieën over vervalste verkiezingen – haar op 2 januari gevraagd of ze enthousiast was over 6 januari. Hij zei haar dat het een topdag zou worden, dat ze naar het Capitool zouden gaan en Trump er machtig zou uitzien. Toen Hutchinson daarover met Meadows sprak, zei die te vrezen dat dingen “heel, heel slecht” zouden kunnen worden.

Zowel Meadows als Giuliani zouden Trump volgens Hutchinson later gevraagd hebben om een presidentieel pardon.

Hutchinson getuide ook hoe kwaad Donald Trump was toen zijn justitieminister William Barr in een interview had verklaard dat geen bewijs was gevonden voor de beweringen over een gestolen verkiezing. Toen zij daarna de eetkamer van het Witte Huis binnenkwam, zag ze een medewerker het tafelkleed verversen. Hij gebaarde naar de muur, naast de tv. “Ik merkte eerst dat er ketchup van de muur droop en dat er een gebroken bord op de vloer lag.” Trump was volgens de medewerker woedend geworden toen hij Barrs interview zag en “had zijn lunch tegen de muur gegooid”. “Ik zou van hem wegblijven”, zei de man, terwijl Hutchinson een handdoek nam om de boel te helpen schoonmaken.

Het was volgens haar niet de eerste keer tijdens haar carrière dat Trump borden op de grond smeet of het tafelkleed wegtrok om alles op de vloer te doen vallen.

"Dit is een dramatisch laatste stuk dat het verhaal verrijkt," zei Daniel C. Richman, een professor in de rechten aan de Columbia Universiteit. "Maar het is niet duidelijk dat het de fundamentele vraag van strafrechtelijke aansprakelijkheid verandert."

Trump reageerde inmiddels al op de onthullingen van Hutchinson op 'Truth Social', zijn eigen sociale medium. “Ik weet amper wie deze persoon, Cassidy Hutchinson, is”, aldus de voormalige president.

De meest verrassende episode tot nu toe was toen Hutchinson vertelde over een incident dat ze uit de tweede hand had gehoord, waarbij Trump zou hebben geprobeerd het stuur van het presidentiële voertuig te grijpen zodat hij op 6 januari naar het Capitool kon worden gereden. Na de getuigenis vertelde een ambtenaar van de geheime dienst dat Tony Ornato, toenmalig plaatsvervangend stafchef van het Witte Huis, ontkent tegen Hutchinson te hebben gezegd dat de voormalige president het stuur had vastgegrepen.

Het ministerie van Justitie heeft tot nog toe al meer dan 220 relschoppers aangeklaagd wegens obstructie, waarbij moet worden bewezen dat een beklaagde willens en wetens het werk van het Congres heeft verstoord.

Sommige rechtsgeleerden suggereerden dat Trump zich tegen de aanklacht zou kunnen verdedigen door aan te voeren dat hij niet de bedoeling had om met zijn plannen het werk van het Congres te verstoren, maar dat hij te goeder trouw handelde om iets te doen aan wat hij oprecht meende dat verkiezingsfraude was.

Eigenlijk niets met 'spiritualiteit' te maken, maar' 'k vrees dat het in de smaak valt van de meeste Spiritualia-bezoekers...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je een (bak)steentje bijdraagt, mogen we jouw naam hieronder publiceren? -

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht