ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

"We leven in een hel": Pakistan en India lijden onder extreme hittegolven

Temperaturen van ongekende hoogte hebben geleid tot kritieke water- en elektriciteitstekorten.
door Tsenne Kikke - woensdag 4 mei 2022 0:39

Hitte in Pakistan en India bereikt grens van wat menselijk lichaam aankan.

De afgelopen weken heeft Nazeer Ahmed geleefd op een van de heetste plaatsen op aarde. Terwijl een brutale hittegolf over India en Pakistan raasde, heeft zijn huis in Turbat, in de Pakistaanse regio Balochistan, te lijden gehad onder weken van temperaturen die herhaaldelijk bijna 50° Celsius (122° F) hebben bereikt, ongekend voor deze tijd van het jaar. De lokale bevolking is in hun huizen gedreven, kan niet werken behalve tijdens de koelere nachtelijke uren, en heeft te kampen met een ernstig tekort aan water en elektriciteit.

Ahmed vreest dat het alleen maar erger zal worden. In 2021 werd hier de hoogste meitemperatuur ter wereld gemeten, een verbijsterende 54°C. Dit jaar voelt het nog heter aan. "Vorige week was het waanzinnig heet in Turbat. Het voelde niet aan als een aprilmaand," zei hij.

Terwijl de hittegolf de enorme energietekorten in India en Pakistan heeft verergerd, krijgt Turbat, een stad met ongeveer 200.000 inwoners, nu nauwelijks elektriciteit, met elke dag tot negen uur belastinguitval, wat betekent dat airconditioners en koelkasten niet kunnen functioneren. "We leven in een hel," zei Ahmed.

Hetzelfde geldt voor het hele subcontinent, waar meer dan 1,5 miljard mensen de gevolgen van de klimaatverandering voelen nu de verzengende zomertemperaturen twee maanden vroeger zijn ingetreden en de opluchting van de moessons nog maanden op zich laat wachten. In het noordwesten en midden van India was het in april het warmst in 122 jaar, terwijl het in Jacobabad, een stad in de Pakistaanse provincie Sindh, zaterdag 49 graden was, een van de hoogste apriltemperaturen die ooit ter wereld zijn gemeten.

De hittegolf heeft al een verwoestend effect gehad op gewassen, waaronder tarwe en verschillende soorten fruit en groenten. In India is de opbrengst van tarwe in sommige gebieden die het zwaarst zijn getroffen door de extreme temperaturen tot 50% gedaald, waardoor de vrees voor wereldwijde tekorten na de Russische invasie in Oekraïne, die al een verwoestend effect op de voorraden heeft gehad, nog is toegenomen.

In het district Mastung in Balochistan, bekend om zijn appel- en perzikboomgaarden, zijn de oogsten gedecimeerd. Haji Ghulam Sarwar Shahwani, een boer, zag met lede ogen toe hoe zijn appelbomen meer dan een maand te vroeg in bloei stonden, en zag vervolgens tot zijn wanhoop hoe de bloesem knetterde en vervolgens afstierf in de droge hitte van het seizoen, waardoor bijna zijn hele oogst verloren ging. Boeren in het gebied spraken ook van een drastisch effect op hun tarweoogst, terwijl het gebied onlangs ook is getroffen door 18 uur durende stroomonderbrekingen.

"Dit is de eerste keer dat het weer zo'n ravage heeft aangericht aan onze gewassen in dit gebied," zei Shahwani. "We weten niet wat we moeten doen en er is geen hulp van de overheid. De teelt is afgenomen; nu groeien er nog maar heel weinig vruchten. De boeren hebben miljarden verloren door dit weer. We lijden en we kunnen het ons niet veroorloven."

Sherry Rehman, de Pakistaanse minister van Klimaat, vertelde 'The Guardian' dat het land geconfronteerd werd met een existentiële crisis omdat de klimaatnoodsituatie zich van het noorden tot het zuiden van het land deed voelen.

Rehman waarschuwde dat de hittegolf de gletsjers in het noorden van het land in een ongekend tempo doet smelten, en dat duizenden het risico lopen om door overstromingen te worden overvallen. Ze zei ook dat de zinderende temperaturen niet alleen gevolgen hadden voor de gewassen, maar ook voor de watervoorziening. "De waterreservoirs drogen op. Onze grote dammen staan op dit moment op een dood niveau, en waterbronnen zijn schaars," zei ze.

Rehman zei dat de hittegolf de internationale gemeenschap wakker zou moeten schudden. "Klimaat- en weersomstandigheden zijn van blijvende aard en zullen in omvang en intensiteit alleen maar toenemen als de wereldleiders nu niet in actie komen," zei ze.

Volgens deskundigen is de verzengende hitte op het subcontinent waarschijnlijk een voorproefje van wat ons nog te wachten staat nu de opwarming van de aarde steeds sneller gaat. Abhiyant Tiwari, een assistent-professor en programmamanager aan het 'Gujarat Institute of Disaster Management', zei dat "extreme, frequente en langdurige hittegolven geen toekomstig risico meer zijn. Het is er al en het is onvermijdelijk".

De Wereld Meteorologische Organisatie zei in een verklaring dat de temperaturen in India en Pakistan "in overeenstemming waren met wat we verwachten in een veranderend klimaat. Hittegolven komen vaker voor, zijn intenser en beginnen vroeger dan in het verleden."

Een hittegolf wordt afgekondigd wanneer de maximumtemperatuur meer dan 40° C bedraagt en minstens 4,5°C boven normaal is.

In het weekend was Bikaner in India met 47,1°C de heetste plaats van het land. In sommige delen van Noordwest-India bleek echter uit satellietbeelden dat de oppervlaktetemperatuur op het land de 60°C had overschreden - ongekend voor deze tijd van het jaar, wanneer de gebruikelijke oppervlaktetemperaturen tussen 45 en 55°C liggen.

"De hoogste temperaturen werden geregistreerd ten zuidoosten en zuidwesten van Ahmedabad, met maximumtemperaturen aan het landoppervlak van ongeveer 65°C," aldus het Europees Ruimteagentschap op zijn website.

De hoge temperaturen hebben de vraag naar elektriciteit enorm onder druk gezet in zowel India als Pakistan, waar de bevolking te kampen had met urenlange stroomonderbrekingen door de verlammende hitte. Op vrijdag bereikte de piekvraag naar elektriciteit in India volgens de regering het hoogste punt ooit: 207.111 MW.

India kampt met het ergste elektriciteitstekort in zes decennia. Stroomonderbrekingen van meer dan acht uur zijn opgelegd in staten zoals Jharkhand, Haryana, Bihar, Punjab en Maharashtra omdat de binnenlandse steenkoolvoorraden tot een kritiek niveau zijn gedaald en de prijs van geïmporteerde steenkool de pan uit is gerezen. In een poging om het kolentransport in het hele land te versnellen, hebben de Indiase spoorwegen meer dan 600 passagiers- en posttreinen geschrapt om plaats te maken voor het vervoer van kolen naar elektriciteitscentrales.  

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Betalende teksten...

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht