ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Gemengde gevoelens over al hetgeen zich tussen Rusland en Oekraïne plaatsgrijpt

Het wordt stilaan tijd dat er een einde aan komt…
door Tsenne Kikke - vrijdag 27 mei 2022 21:05

Die oorlog mag stilaan worden gestopt: het is welletjes geweest...

Ondanks de nederlaag in de havenstad Marioepol blijft de Oekraïense president Volodimir Zelenski zichzelf overtuigen dat al het verloren terrein zal worden teruggenomen...

Wel heeft hij gelijk door tijdens een televisie-interview te zeggen dat het Oekraïense leger de Russische strijdkrachten grote schade heeft toegebracht. Maar aan zijn toevoeging "dat Oekraïne de ruggengraat van het Russische leger heeft gebroken, en dat het de komende jaren niet meer op de been zal kunnen komen," mag je gerust twijfelen...

Voor Volodimir Zelenski heb ik veel respect en soms hoor ik hem graag bezig, hetgeen niet uitsluit dat die gemengde gevoelens van maanden geleden zich blijven opdringen, waardoor ik me verplicht voelde om zaken, die ik reeds eerder heb gepubliceerd, voor mezelf te herhalen. Je mag meelezen, natuurlijk...

Aan jou beste lezer, raad ik aan om eerst een stukje geschiedenis over Oekraïne te lezen opdat je Poetin begrijpt. Met 'begrijpen' bedoel ik wel dat je zijn gedachtengang en handelingen niet moet aanvaarden. Maar, indien je aan Zelfkennis doet, en de mens beter leert kennen, zou je kunnen inzien dat hij niet anders kon denken, noch handelen. Natuurlijk kan je daarvan ook jezelf als voorbeeld nemen, en aanvaarden dat - om Gurdjieff aan te halen: 'alles op een manier gebeurt dat nooit op een andere manier had kunnen geschieden...' Zo lezen we op Wikipedia, onder andere...

Separatisme en Russische inmenging

In november 2013 ontstond er in de hoofdstad Kiev een grootschalige protestbeweging, waarbij meer dan honderd doden vielen. De Russisch-gezinde president Janoekovytsj verloor de meerderheidssteun van het Oekraïense parlement. Deze zette hem op 22 februari 2014 af en schreef nieuwe verkiezingen uit. Janoekovytsj vluchtte naar aanleiding van deze protesten naar Rusland. Ondertussen werd er in Kiev een nieuwe regering gevormd, de regering-Jatsenjoek. In de overwegend Russischtalige delen van Oekraïne braken protesten uit tegen deze nieuwe regering, waarna Rusland het schiereiland Krim bezette. Op het Krim-schiereiland en in het Donetsbekken grepen Russisch gezinde protestbewegingen de macht en schreven er eigen lokale referenda uit. Deze zijn slechts door Rusland erkend als volksraadpleging.

Op 17 maart 2014 werd in de Krim de onafhankelijkheid uitgeroepen en op 18 maart annexeerde Rusland het schiereiland en werd de Krim weer overgeheveld naar Rusland. Vladimir Poetin gaf later aan dat hij deze annexatie reeds langer gepland had. Andere landen spreken van een niet-legitieme annexatie van Oekraïens grondgebied en beschuldigen Rusland ervan dat het de protesten tegen de nieuwe Oekraïense regering aanmoedigde om het land te destabiliseren.

In het Donetsbekken, een gebied in het oosten van Oekraïne dat ook bekend staat als de Donbas, werden pro-Russische protestbewegingen actief. Een aantal maanden na de annexatie van de Krim, op 11 mei 2014, riepen zij de onafhankelijkheid van de volksrepubliek Donetsk en volksrepubliek Loegansk uit, waaruit de confederatie Nieuw-Rusland werd gevormd. Daar kwam het tot een gewapende strijd tussen het Oekraïense leger en de door Rusland gesteunde separatisten.

Na de Oekraïense verkiezingen van 25 mei 2014 werd Petro Porosjenko op 7 juni 2014 aangesteld als de nieuwe president van Oekraïne. Op 20 mei 2019 werd Porosjenko opgevolgd door de komiek en tv-persoonlijkheid Volodymyr Zelensky.

In februari 2022 erkende Rusland de onafhankelijkheid van de zelfverklaarde Oost-Oekraïense volksrepublieken Donetsk en Loegansk, inclusief hun claims op het gehele grondgebied van respectievelijk oblast Donetsk en oblast Loehansk. In de nacht van 24 februari 2022 kondigde Poetin een militaire operatie in de Oekraïne aan, waarna Russische troepen Oekraïne binnenvielen. De Russische invasie van Oekraïne in 2022 was daarmee een feit.

Herhalingen

1) Kremlinwoordvoerder: Als Oekraïne eisen inwilligt, kan oorlog elk moment stoppen

Maandag 7 maart 2022 - Eigenlijk voert Rusland geen oorlog tegen Oekraïne. Ik ben ervan overtuigd dat het merendeel van de Russische bevolking niet naar die oorlog verlangt. Wel verloopt het dispuut tussen Poetin en Zelenski. Een andere overtuiging is, dat in het verleden de NAVO niet echt op de toetreding van Oekraïne zat te wachten.

En, 'k schreef het reeds eerder... Zelenski had indertijd de bevolking moeten raadplegen door hen naar de stembus uit te nodigen. Natuurlijk moest er dan wel voor worden gezorgd dat de uitslag niet door Rusland kon worden vervalst. Maar, we kunnen de klok niet terugdraaien, en het kwaad is al geschied.

Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov zei vandaag in een telefonisch gesprek met persagentschap Reuters, dat als Oekraïne de Russische eisen inwilligt de ‘speciale militaire operatie’ op elk moment kan stopgezet worden. Die eisen zijn wel niet min. Peskov herhaalde de eisen nog eens: de grondwet aanpassen en neutraliteit verankeren, niet toetreden tot Navo, de Krim erkennen als Russisch grondgebied en Donetsk en Loehansk erkennen als onafhankelijke staten.

Het gaat dus eigenlijk over enkele lappen grond, zonder al teveel rekening te houden met de mensen die er op verblijven.

Peskov ontkende dat Rusland van plan is om heel Oekraïne over te nemen. "We zijn bezig met de demilitarisering van Oekraïne. We zullen het afmaken. Maar het belangrijkste is dat Oekraïne ophoudt met zijn militaire acties. Ze moeten daarmee stoppen en dan zal niemand schieten."

"Het gaat er niet om dat wij Loehansk en Donetsk van Oekraïne afpakken. Donetsk en Loehansk willen geen deel uitmaken van Oekraïne. Maar dat betekent niet dat ze daardoor vernietigd moeten worden. Voor de rest: Oekraïne is een onafhankelijke staat die zal leven zoals het wil, maar onder voorwaarden van neutraliteit."

Nog volgens Peskov werd er besloten tot een zogenaamde militaire operatie om de drie miljoen Russisch sprekenden in Loehansk en Donetsk te beschermen, "... die bedreigd werden door 100.000 Oekraïense manschappen".

Rusland moest wel handelen door de dreiging van de NAVO, klonk het verder. Het was ‘slechts een kwestie van tijd’ voor de alliantie om ook raketten in Oekraïne te plaatsen zoals het in Polen en Roemenië had gedaan. "We konden dit niet langer dulden. We moesten wel handelen."

2) 30 maart 2022 -  Oekraïne blijft onder het geweld kreunen…

- Niettegenstaande de aankondiging om aanvallen op Kiev en Tsjernihiv te reduceren, zal Rusland zijn 'speciale militaire operatie' in Oekraïne verderzetten. "Zij verloopt strikt volgens plan. De opdrachten en doelen blijven gehaald," zei Maria Satsjarova, de woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bij de vredesonderhandelingen tussen beide landen gaat het verder om de "demilitarisering van Oekraïne, de denazificatie", aldus de woordvoerster. Naast een mogelijke neutraliteit van Oekraïne en de daarmee verbonden veiligheidsgaranties gaan de gesprekken bovendien om "erkenning van huidige territoriale realiteiten". Moskou eiste dat Kiev het schiereiland Krim als een deel van Rusland erkent, alsmede de gebieden Loehansk en Donetsk als onafhankelijke staten. Oekraïne wees dit categoriek af.

Het is dan misschien ook niet verwonderlijk te noemen dat avond na avond de Russische televisiekijker ingepeperd krijgt dat de invasie in Oekraïne een gerechtvaardigde 'militaire operatie' is. De laatste weken, nu de Russische opmars stokt, klinkt de roep om een “definitieve oplossing van het Oekraïense probleem” en de inzet van kernwapens nóg luider en dreigender.

3) Vrijdag 6 mei 2022 - "Rusland blijft voor altijd in het zuiden van Oekraïne," zei het Russische parlementslid Andrey Turchak, voormalig secretaris van Verenigd Rusland en trouwe volgeling van president Poetin, bij een bezoek aan de bezette Oekraïense stad Cherson. "Rusland is hier voor altijd. Daar moet niemand aan twijfelen. Er wordt niet teruggekeerd naar het verleden."

Vandaag - 27 mei 2022

“Geen morzel grond krijgt Rusland!...” Dat was de felle reactie van Zelenksi deze week op het voorstel van de gewezen Amerikaanse buitenlandminister Henry Kissinger dat Oekraïne stukken land aan Rusland moet geven “omdat er alleen zo vrede komt”.

Volodymyr Zelenski: "Mijnheer Kissinger duikt op uit het diepe verleden en zegt dat een stuk van Oekraïne aan Rusland moet worden gegeven, zodat Rusland niet van Europa vervreemdt. Het lijkt erop dat de kalender van de heer Kissinger niet 2022 is, maar 1938, en dacht dat hij sprak tot een publiek niet in Davos, maar in het München van die tijd."

De doden zullen aan weerszijden blijven vallen, meerdere gebouwen en zo meer worden vernietigd, en de kans is zelfs groot dat Zelenski geheel Oekraïne aan Rusland zal verliezen...

Geld hier het spreekwoord: "Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd?..." Och, que sera, sera.

Wist je, beste lezer...,

...dat van al de duizenden maandelijkse bezoekers praktisch niemand de blogs met anderen - via Facebook of Twitter, bijvoorbeeld - deelt?... Kan jij daar iets aan doen??? Al bij voorbaat bedankt!

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je een (bak)steentje bijdraagt, mogen we jouw naam hieronder publiceren? -

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht