ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Morgen herdenkt Rusland de overwinning op nazi-Duitsland

… met een militaire parade op het Rode Plein.
door Tsenne Kikke - zondag 8 mei 2022 17:24

- Volodomir Zelenski herdacht in een speech het einde van de Tweede Wereldoorlog: “Onze ‘nooit meer’ heeft na die oorlog slechts 77 jaar geduurd. We hebben het nog geen eeuw volgehouden. Helaas hebben degenen die al deze misdaden hebben overleefd, miljoenen mensen verloren die voor de overwinning hebben gevochten en die hebben verloren.”

- "Capituleren is geen optie, want Rusland is niet in ons leven geïnteresseerd. Ze geven er niet om ons in leven te laten." Dat zei een officier van het Azov-regiment, die zich in de ondergrondse gangen van de staalfabriek Azovstal verschanst, in een videopersconferentie.

“Ik kan alleen maar hopen op een wonder,” schreef de 30-jarige commandant Serhi Volynsky op Facebook. “Het lijkt erop dat ik in een helse realityshow zit waar we als militairen vechten voor het leven, elke kans grijpen om mensen te redden en de hele wereld kijkt naar een interessant verhaal! Zulke scenario’s worden gebruikt in films en series. Het enige verschil is dat het geen film is en wij geen fictieve personages zijn! Dit is het echte leven! Pijn, lijden, honger, kwelling, tranen, angst, dood - allemaal echt!”

Hij plaatste er een foto van zichzelf bij waarop hij met een ogenschijnlijk gebroken neus te zien was. “Ik hoop dat de hogere krachten (in de brede zin van het woord) een oplossing vinden voor onze redding! Zodat deze helse realityshow zal eindigen... Hogere machten, we wachten op het resultaat van jullie acties... De tijd verstrijkt en de tijd is ons leven!”. Hij eindigde zijn hulpoproep met een smeekbede. “Bij elke evacuatie van burgers uit de staalfabriek zijn witte vlaggen gebruikt. Dat gebeurde ook bij de vierde evacuatie, zaterdag. De prijs van de laatste evacuatie is drie doden en zes gewonde soldaten. Het Marioepol-garnizoen deed al het mogelijke om burgers te redden. Wij vragen iedereen om zijn best te doen om ons te evacueren.”

- De verdedigers van het enorme industriële complex leven al 72 dagen onder constante bombardementen en aanvallen door het Russische leger en bij gebrek aan medicijnen, water en voedsel sterven gewonde soldaten aan gangreen en bloedvergiftiging. Volodymyr Zelenski zei zaterdagavond dat het redden van de verzetsstrijders heel moeilijk wordt. Hij kondigde onderhandelingen aan over de evacuatie van de gewonden, medici en de overgebleven soldaten. Hij hoopte dat er vandaag daarvoor humanitaire corridors opengaan. Moskou heeft echter herhaaldelijk aangekondigd dat het van plan is de Oekraïense strijders gevangen te nemen, zelfs als ze zich overgeven.

- Popasna wordt al wekenlang belegerd door pro-Russische separatisten en troepen die trouw zijn aan Moskou, met steun van luchtmacht en artillerie. Russische eenheden drongen precies twee maanden geleden, op 8 maart, voor het eerst het stadje binnen, dat de Oekraïners eerder in een vesting hadden veranderd. Voor het uitbreken van de oorlog woonden in Popasna zowat 20.000 mensen. Russische troepen hebben na wekenlang strijden het verwoeste stadje veroverd. "Helaas hebben onze troepen zich een beetje moeten terugtrekken uit Popasna, nadat de stad meer dan twee maanden werd beschoten", zei gouverneur Sergej Hajdaj van de oblast Loehansk vandaag in een televisie-interview. De Oekraïners hebben zich naar zijn zeggen verplaatst naar eerder voorbereide posities buiten de stad.

Volgens Hajdaj is alles in Popasna "tot op de funderingen verwoest". De gouverneur had het ook over hevige gevechten rond Vojevodivka, een voorstad van de grote stad Severodonetsk. Alle plaatsen in de oblast Loehansk worden momenteel zwaar betwist, maar de Russische plannen "om de regio Loehansk tegen 9 mei volledig te veroveren" liggen buiten bereik, zei hij. Momenteel controleren pro-Russische troepen ongeveer 90 procent van het grondgebied.

- Vladimir Poetin verspreidde een boodschap naar aanleiding van 9 mei, een belangrijke feestdag die de zege op nazi-Duitsland moet herinneren. "Vandaag strijden onze soldaten, net als hun voorouders, zij aan zij om hun land te bevrijden van de nazi's. Dat doen we, in het vertrouwen dat de overwinning net als in 1945 van ons zal zijn. Helaas steekt het nazisme vandaag weer de kop op. Vandaag is het onze gemeenschappelijke plicht de heropleving van het nazisme te voorkomen, dat zoveel leed heeft veroorzaakt bij volkeren van verschillende landen." Hij hoopte naar eigen zeggen 'dat de volgende generaties de herinnering van hun vaders en grootvaders waardig zijn'. Hij wenste 'een vredevolle en rechtvaardige toekomst' aan 'alle inwoners van Oekraïne'.

Kenneth Lasoen, expert defensie, inlichtingendiensten en terrorisme van de Universiteit Antwerpen en het Nederlandse instituut Clingendael zei: "Strijders van Azov mogen dan 'nuttig' zijn in de huidige omstandigheden, sommigen vrezen dat ze na de oorlog een gevaar zouden vormen voor de verkozen regering in Kiev. Veel leden van de eenheid spreken al langer over de 'noodzaak van een tweede revolutie' in hun land die dan een 'meer krachtige leider' aan de macht zou moeten brengen om orde, discipline en eenheid te bouwen. Dat lijkt erg ver van de Europese waarden zoals vrijheid en democratie en lijkt meer aan te leunen bij de ideeën van Poetin en extreem-nationalistische groeperingen in Rusland..."

Anders gezegd...: hoe blij zal Zelenski zijn indien ze allemaal in leven blijven?

- Bij een Russische luchtaanval op een school in de Oekraïense oblast Loehansk zijn er gisteren volgens de plaatselijke autoriteiten wellicht 60 doden gevallen. In het gebouw hadden ongeveer 90 mensen beschutting gezocht tegen het oorlogsgeweld, maar door het bombardement brak er brand uit en stortte het schoolgebouw in. De hulpdiensten konden 30 mensen redden, van wie er zeven gewond zijn geraakt. De overige 60 mensen die nog onder het puin liggen, zijn waarschijnlijk allemaal overleden, zei gouverneur Sergej Hajdaj.

- Rusland blijft op verschillende steden in de Donbas de aanval inzetten. Na enkele dagen zonder noemenswaardige vooruitgang hebben Russische troepen in de Oost-Oekraïense regio Donbas wel opnieuw terreinwinst geboekt. Zo ook op Marioepol, waar Oekraïense eenheden de Azovstal-fabriek blijven bezetten. Gesteund vanuit de lucht en door artilleriegeschut proberen de Russen daar een doorbraak te forceren. Volgens het Oekraïense leger werden recent negen Russische aanvallen afgeslagen. Een Mi-28-helikopter, 19 tanks en 20 gepantserde militaire voertuigen zouden daarbij vernield zijn.

- In grote delen van Oekraïne is in de nacht van zaterdag op zondag het luchtalarm afgegaan. Volgens het persagentschap Unian was dat het geval in en rond de hoofdstad Kyiv, maar ook in onder andere Lviv in het westen, Charkiv en Donetsk in het oosten en Odessa in het zuiden waar
 ontploffingen te horen waren. Het is voorlopig onduidelijk of het ging om Russische raketinslagen dan wel om afweergeschut van de Oekraïense luchtafweer. Ook in de zuidelijke stad Mykolaiv werden explosies gehoord. Kyiv vreest dat Moskou de nakende herdenking van de Russische overwinning op de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog zal aangrijpen om zware luchtaanvallen uit te voeren op Oekraïne.

- Zo'n 1,16 miljoen mensen uit betwiste gebieden in Oekraïne zijn volgens het Russische leger sinds eind februari naar Rusland overgebracht. Onder hen bevinden zich 205.000 kinderen, heeft het ministerie van Defensie zaterdag in Moskou bekendgemaakt. Alleen al sinds vrijdag zijn 18.580 inwoners, onder wie 1.840 kinderen, uit Oekraïne volgens het ministerie naar Rusland vertrokken. Rusland ziet dit als het redden van bedreigde burgers. Kyiv beschuldigde Moskou er echter van mensen te hebben ontvoerd en ze te verhinderen naar door Oekraïne gecontroleerde gebieden te verhuizen.

- In een video die gedeeld werd door de burgemeester van Marioepol is te zien waar het Russische leger enkele ‘geëvacueerde’ Oekraïners heeft ondergebracht. Volgens hem gaat het om een zogenaamd ‘filtratiekamp’ in het door Russen bezette Bezimenne, een dorpje 30km van Marioepol. De mannen zouden er gevangen gehouden zijn en bedreigd met executies en martelingen. De Russen zouden hen aan dwangarbeid laten doen, of mobiliseren in het Russisch leger. Rusland gebruikte dergelijke filtratiekampen al eerder in de Tweede Wereldoorlog en in de Tsjetsjeense Oorlog.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Betalende teksten...

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht