ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Recent nieuws uit Oekraïne

Tegen 9 mei zou Rusland zijn doel moeten hebben bereikt.
door Tsenne Kikke - zaterdag 16 april 2022 17:18

- Na enkele dagen van relatieve rust lag de Oekraïense hoofdstad Kiev vanochtend alweer onder vuur. Er viel één dode terwijl meerdere mensen naar het ziekenhuis werden gebracht. Volgens een woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie werden zestien doelen (wapenopslagplaatsen vooral) geraakt met nauwkeurige raketten. De aanval verraste niet. Moskou had deze week reeds meermaals gedreigd met aanvallen op commandocentra in Kiev.

Klitsjko, de burgemeester van Kiev, vroeg de vele gevluchte burgers van zijn stad om zeker nog niet terug te keren. Volgens hem is er een vals gevoel van veiligheid ontstaan sinds de terugtrekking van de Russische troepen eind maart. Er zouden de voorbije dagen al enkele tienduizend inwoners van Kiev naar hun huis zijn teruggekeerd.

- Ook de universiteitsstad Charkov werd vannacht bestookt waarbij minstens tien mensen werden gedood en een 35-tal gewond. Meerdere woongebouwen in het district aan de oostelijke rand van de stad werden beschadigd of vernield, klo,k het voorts. De autoriteiten hebben de bevolking opgeroepen alleen de straat op te gaan wanneer dat absoluut noodzakelijk is.

- Het Russische hoofddoel blijft hoe dan ook de Donbas in het oosten van Oekraïne. Maar de grote aanval kan nog even op zich laten wachten. Eerst moeten de Russische troepen aangevuld worden. Bovendien boeken ze in het noordoosten nauwelijks terreinwinst. Vanuit Izjoem proberen ze door te stoten, maar het Oekraïense leger houdt daar voorlopig goed stand.

- Alleen in Marioepol kantelt de situatie stilaan in het voordeel van de Russen. Rusland heeft al meerdere keren geclaimd de haven te hebben veroverd en zei vrijdagochtend dat ook de Iljitsj-staalfabriek was ‘bevrijd’. Maar volgens het Oekraïense ministerie van Defensie wordt in de haven en bij de staalfabriek nog altijd gevochten. Rusland zou wel voor het eerst in de oorlog lange­afstandsbommenwerpers hebben ingezet.

De kans op een groots offensief met tanks in gespreide slagorde wordt kleiner vanwege de regen. De zachte grond zal het moeilijk maken om iets te ondernemen buiten de verharde wegen. Het gevolg is dat de strijd zich vooral zal concentreren op snelwegen, bruggen en steden met verkeersknooppunten zoals Kramatorsk en Slovjansk. Voor Oekraïne zijn deze punten relatief gemakkelijk te verdedigen. Eén aanval kan volstaan om konvooien tot stilstand te brengen. Bij Izjoem, bijvoorbeeld, een cruciaal stadje aan de frontlijn, werd donderdag nog een brug opgeblazen waardoor een Russische colonne zich op een doodlopende weg bevond.

- Wachten tot de zon doorbreekt en de grond opdroogt, lijkt geen optie. Moskou heeft zijn nieuwe bevelhebber, de 60-jarige Alexander Dvornikov, een strikte deadline meegegeven. Tegen 9 mei, de dag waarop de overwinning op de nazi’s in 1945 wordt herdacht, moet er resultaat zijn. Volgens de gouverneur van de Oost-Oekraïense regio Loehansk heeft Rusland tienduizenden soldaten, met daarbij honderden genietroepen, in het gebied verzameld voor een nakend offensief. Alles staat klaar voor een doorbraak. Het Russische leger wacht enkel nog beter weer af, om dan tegelijkertijd in Loehansk en de nabijgelegen regio Donetsk toe te slaan. De weersvoorspellingen geven aan dat het midden volgende week in dat gebied stopt met regenen.

- Het geduld van Poetin raakt stilaan op en dat maakt hem gevaarlijker. Volgens CIA-directeur William Burns is zelfs niet uit te sluiten dat hij een kleine, tactische kernbom inzet.

- Intussen heeft Moskou een brief gestuurd naar Amerika met de dringende vraag om te stoppen met de levering van wapens aan Oekraïne. Er zouden ‘onvoorspelbare consequenties’ komen als de VS wapens en militair materieel blijven leveren aan het Oekraïense leger.

Ook diplomatiek liet Moskou van zich horen. De Britse premier Boris Johnson en verschillende andere hoge Britse functionarissen mogen wegens de vele sancties van Londen tegen Moskou het land niet meer in. "Deze maatregel is genomen als reactie op de ongebreidelde media- en politieke campagne om Rusland internationaal te isoleren en de voorwaarden te scheppen voor de wurging van de nationale economie."

- In zeven weken strijd zijn er tussen de 2.500 en 3.000 Oekraïense militairen omgekomen en circa 10.000 gewond geraakt, zei president Volodymyr Zelensky tegen CNN. Hoeveel van hen zullen overleven, is moeilijk te zeggen, verklaarde hij. Hij zette die cijfers af tegen de ongeveer 20.000 militairen die de Russen volgens hem hebben verloren. Moskou zelf had het eind vorige maand over 1.351.

- Oekraïne heeft meer dan 700 Russische soldaten gevangengezet, en het Russische leger zou ongeveer hetzelfde aantal Oekraïense militairen in handen hebben. Een nieuwe uitwisseling van krijgsgevangenen is dan ook mogelijk.

- Oekraïne gebruikt gezichtsherkenning om gesneuvelde Russische soldaten te identificeren en bezorgt die foto’s dan aan familieleden van de dode militairen. De families van 582 gesneuvelde Russen werden op die manier al gecontacteerd. Dat meldde 'The Washington Post'. Sommige militaire en IT-analisten spreken echter van “psychologische oorlogsvoering” en vrezen dat de aanpak een averechts effect kan hebben. In plaats van hun woede te richten op het Russische bewind dat de oorlog coördineert vanuit het Kremlin, is het immers goed mogelijk dat de moeders, die de foto’s ontvangen, woedend zuullen reageren op wat de Oekraïners hun jongens hebben aangedaan.

De software is echter niet waterdicht, en experts vrezen dat sommige families verkeerdelijk zullen ingelicht worden over het overlijden van hun familielid.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Betalende teksten...

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht