ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

China’s nultolerantie tegen corona: onleefbaar, hardvochtig en populair

"Ik begrijp nu waarom vroegere revoluties plaatsvonden," klonk het.
door Tsenne Kikke - woensdag 13 april 2022 12:25

Geen voedsel, veel willekeur en geen respect voor wie besmet raakt: China kan het beloofde ‘mildere’ coronabeleid niet waarmaken. De weerzin en wanhoop in Shanghai nemen gevaarlijke proporties aan.

China hanteerde sinds de oorspronkelijke uitbraak in Wuhan consequent een zero-covid-beleid. Ondanks de strenge lockdown in de Chinese miljoenenstad Shanghai neemt het aantal coronabesmettingen er verder toe. De autoriteiten maakten er vandaag melding van een recordaantal van 26.330 nieuwe infecties.

Shanghai, de economische hoofdstad van China, zit in een draconische lockdown en de censuur krijgt de wanhopige getuigenissen niet meer toegedekt. De nijpendste ellende voor de 25 miljoen inwoners komt niet door omikron, maar door het hardhandige beleid van opsluiting dat de Chinese Communistische Partij (CCP) ondanks eerdere beloftes blijft handhaven. De CCP brengt nog altijd mensen met milde infecties onder staatstoezicht, maar hun aantallen zijn zo groot dat het systeem kraakt.

"Het enige wat ik nog hoop, is deze plaats levend te verlaten," zei de 34-jarige Lu Jiaying tegen de 'Financial Times'. Ze werd op een overvolle bus gezet voor een 16 uur lange rit naar een quarantainecentrum, zonder drinken of plaspauze. Lu had geen symptomen. In principe mogen asymptomatische patiënten thuis uitzieken, in de praktijk staan ambtenaren onder druk van oversten om ‘voldoende gevaarlijke gevallen’ te isoleren uit de ­gemeenschap. Tijdige medische informatie op basis waarvan ze die mensen kunnen identificeren is er blijkbaar niet, propaganda over ‘het virus als volksvijand nummer één’ is er des te meer. Lu kreeg nooit te horen waarom ze weg moest uit haar flat.

Aangesproken als vee

Niet alleen de contactopsporing is de trappers kwijt. Ook de quarantaine- en zorgvoorzieningen zijn ondermaats. Huilende moeders met baby’s melden dat ze opgesloten zitten op halve bouwwerven, zonder wc-papier of rantsoenen. "Het Fangcang-opvangcentrum, waar ik zit, is een pretpark voor het virus," schreef Leona Cheng in een zeldzame bewaarde Wechat-post. "De overvolle zaal wordt niet ontsmet. Er is geen behandeling. Ik word aangesproken met mijn nummer, alsof ik vee ben. Ik zit vast aan mijn bed, durf niet te drinken, omdat de wc’s zo vuil zijn, en het licht brandt de hele nacht door."

Voor het eerst is ook de rantsoenering van afgesloten wijken ingestort. Verse voeding of pampers zijn al dagenlang moeilijk te krijgen. "Vlees, rijst, melk of groenten zijn online amper te bestellen, terwijl een verjaardagstaart binnen de twee uur aan huis geleverd was, omdat die lang op voorhand was gemaakt," tweette Jared Nelson, een Amerikaanse advocaat in Shanghai.

Radio Free Asia onderschepte geluidsfragmenten van een oudere man in het district Kailu 5 die al vier dagen niets gegeten had. "Mijn wijkcomité zegt dat er niets meer is en dat ze zullen terugbellen." De man belde naar de politie om te vragen of hij voedsel zou krijgen als hij de blokkade in zijn buurt zou omzeilen en gearresteerd werd. "Ik begrijp nu waarom vroeger revoluties plaatsvonden."

Shanghai heeft de nood aan voedselpakketten onderschat en kampt met uitval bij personeel in de distributiesector. Na twee jaar coronacrisis is er bovendien nog steeds geen oplossing voor mensen die ziek zijn, zwanger zijn of in een noodsituatie zitten en van wie de wijk in lockdown belandt. De CCP kent dat probleem nochtans al sinds Wuhan. Op de sociale media wemelt het van de filmpjes van diabetes- of kankerpatiënten die geen hulp krijgen, omdat ze niet buiten mogen. Al zeker 26 klinieken in Shanghai nemen geen patiënten meer aan.

Opvallend is de apathische houding van overheidsvertegenwoordigers in de filmpjes en getuigenissen. Ambulanciers rijden langs smekende patiënten, contactopspoorders hebben geen uitleg klaar, partijleden in lokale comités nemen de telefoon niet op terwijl bewoners zonder voeding opgesloten zitten.

Gezang uit woontorens

Het ‘milde’ virus leidt tot explosieve politieke situaties. In de wijk Anju Chaoyang Garden ontdekten bewoners dat hun Partijcomité voedsel streng rantsoeneerde, waarna ze ‘een volksrevolutie’ uitriepen op Weibo en zelf een coöperatieve opzetten. ’s Nachts zingen appartementsbewoners protestslogans vanuit hun woontorens terwijl drones hen aanmanen om stil te zijn.

Meerdere bronnen erkennen nu openlijk dat tienduizenden mensen opsluiten in slechte omstandigheden alleen tot meer viruscirculatie leidt. Dat getuigt ook Mary (schuilnaam), partijvrijwilliger in een wijkcomité, aan een reporter van SupChina. Nadat ze drie hermetische lockdowns en drie massale testrondes van telkens 48 uur heeft georganiseerd in haar district, moet een oververmoeide Mary toezien hoe een oudere bewoner sterft omdat hij de wijk niet uit mag. Ze belt urenlang rond, op zoek naar toestemming van hogerop om een niet-besmette baby van twee besmette ouders te mogen plaatsen bij diens grootmoeder. Met amper twee locaties om 7.000 mensen regelmatig te testen, krijgt het virus volgens Mary alle kans. FFP2-maskers zijn niet beschikbaar. "Ons harde werk en slapeloze nachten zijn tevergeefs," zei ze. "Ik walg van de misleidende instructies, het herhaaldelijk toedekken van problemen, het eindeloze wachten. Wij zijn uitgeput en worden uitgescholden. Maar we hebben zelf geen middelen of rechten."

Naar westerse normen is de uitbraak in Shanghai niet zwaar, behalve in rusthuizen. Ook daar ontbreekt alle transparantie en stellen kinderen van rusthuisbewoners zich grote vragen.

Dat alles overtreft de ‘gangbare’ excessen van het centralistische China: het is een systeemcrisis. Zelfs in het rijke Shanghai heeft de CCP niet de mensen of middelen om strenge lockdowns leefbaar te houden. Het systeem draait om het nastreven van lage cijfers, niet om de rechten van burgers. Dat is voor velen een zware ontnuchtering. "Hier beweren ze dat ik positief heb getest, terwijl mijn online gezondheidscode groen is," schreef Cheng. "Wat proberen ze te verbergen? Hoe kan een overheid die altijd en eeuwig zegt het volk te willen dienen, dit doen? Ik begrijp het niet."


Woon meer eens in Shangai...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Betalende teksten...

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht