ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

3 op 10 Belgische ouderen beschikt over een basis aan digitale vaardigheden

Het onderzoek vind je terug op de website van Statbel.
door Tsenne Kikke - vrijdag 1 april 2022 19:43

Minstens 40% van alle Spiritualia bezoekers is ouder dan 65 jaar... Met andere woorden: mensen die al een mooi stukje leven achter de rug hebben en in wezen gepensioneerd zijn. Het zijn dan meestal ook personen wiens vastgeroeste overtuigingen geen ruimte toelaten om de bestaande fundamenten af te breken, teneinde ze met heilzamere te vervangen. Zij 'kennen zichzelf', en aan Zelfkennis doen - zijnde: het Kennen van het innerlijke Zelf - is dan ook voor hen niet weggelegd. De lichaamsgebonden persoonlijkheden en de honderdtallen ikjes laten het niet toe. Logisch, nietwaar?

Anderzijds is het niet omdat iemand véél jonger is dan 65 dat hij/zij bereid is om om zijn/haar innerlijke Zelf te gaan werken. Het bewijs daarvan is dat we in de laatste 15 jaar geen enkele persoon hebben kunnen aantrekken. Hoogstwaarschijnlijk 'kent iedereen zichzelf al', en aan Zelfkennis doen is dan ook voor hen niet weggelegd. Even logisch, nietwaar?

Wel is het opvallend dat heel veel laag geschoolden het een of andere 'beroep' in de alternaïeve wereld hebben opgenomen, en zich ontpopten tot éénogen om de talrijke blinden te begeleiden. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Ik bedoel dat er mensen zijn die aan hun innerlijke roeping beantwoorden - en het is dan ook aan jou, beste lezer, om het kaf van het koren te leren onderscheiden. Maar, spijtig genoeg ondervinden we daar niets van...

Weet, dat je in Zoek&Vind een persoon, praktijk of bedrijf kunt beoordelen, doch geen één van de vele duizenden Spiritualia bezoekers doet daar aan mee. :-)

In elk geval blijven we uitkijken naar mensen die aan zichZelf wensen te werken, en daardoor extra zin aan hun leven geven. Vooral de 65-plussers zijn van harte welkom, omdat ze daarvoor - net zoals ikzelf - meer tijd voor over hebben.

Tijd...: verspil, of benut het wijselijk, en (be)leef jouw dag alsof het jouw laatste is. Beloofd!?

Wat digitale vaardigheden vaardigheden betreft...

Terwijl 54% van de Belgen tussen 16 en 74 jaar minstens over een basis aan digitale vaardigheden beschikt, neemt dit percentage bij de Belgische ouderen tussen 65 en 74 jaar af tot 29%. Dat blijkt uit de ICT-enquête die Statbel, het Belgische Statistiekbureau, uitvoerde voor het jaar 2021. De bevraagde ouderen scoren vooral goed qua communicatieve vaardigheden en informatie- en datageletterdheid, maar veel minder op het vlak van veiligheid en het creëren van digitale content.

Helaas worden Belgen die 75 jaar of ouder zijn niet bevraagd voor deze enquête, waardoor er dus een blinde vlek is voor het oudste deel van de bevolking. De enquête richt zich ook enkel op privéhuishoudens, waardoor bijvoorbeeld bewoners van woonzorgcentra niet worden bevraagd.

Opvallend is dat van de bevraagde ouderen 23% aangeeft geen internetgebruiker te zijn. Dat is bijna 1 op 4. En dat terwijl het toch om relatief jonge ouderen tussen 65 en 74 jaar gaat.

Basisvaardigheden

In dit onderzoek heb je een ‘basis aan digitale vaardigheden’ als je een basiskennis hebt en een opdracht kan uitvoeren op het vlak van informatie- en datageletterdheid, communicatie, digitale creaties, veiligheid en het oplossen van problemen.  Wie meerdere taken kan vervullen, beschikt over ‘meer dan basiskennis’.

Bij informatie- en datageletterdheid gaat het om kunnen zoeken naar informatie over goederen en diensten, het zoeken naar informatie in verband met gezondheid, het lezen van online nieuwssites, dagbladen of nieuwstijdschriften of het controleren van online gevonden informatie. 68% van de Belgen tussen 65 en 74 jaar beschikt hier over basiskennis, dat wil dus zeggen dat ze een van deze taken kunnen uitvoeren. 1 op 2 van de oudere respondenten beschikt zelfs over meer dan basiskennis en kan meerdere van de opgesomde taken uitvoeren.

Communicatie

Bij digitale communicatie gaat het over taken zoals het versturen en ontvangen van e-mails, het voeren van videogesprekken, het gebruikmaken van sociale netwerken of het deelnemen aan discussies of online stemmingen. 73% van de Belgen tussen 65 en 74 jaar blijkt hier over een basis aan vaardigheden te beschikken. 50% van hen kan verschillende van deze taken uitvoeren.

Digitale creaties

Digitale creaties kunnen zowel teksten als foto’s, videoclips of geluidsfragmenten zijn, maar ook bestanden en rekenbladen. Uit de enquête blijkt dat 42% van de ouderen tussen 65 en 74 jaar over een basis beschikt om met bepaalde software of tekstverwerking aan de slag te gaan. 24% van de respondenten had meerdere programma’s onder de knie.

Veiligheid

Vaardigheden rond digitale veiligheid variëren. Het gaat onder meer over het controleren of websites waaraan persoonlijke gegevens worden geleverd veilig zijn, het lezen van een privacybeleid, het beperken van de toegang tot bepaalde profielen, inhoud of een geografische locatie en het weigeren van gebruik van persoonlijke gegevens voor reclamedoeleinden. Hier haalt 40% van de bevraagde ouderen minstens een basisniveau en doet 20% meerdere zaken om zich te beveiligen.

Onder deze restcategorie vallen digitale activiteiten, gaande van internetbankieren, over het installeren van software en apps, tot het online kopen of verkopen van goederen of diensten. Op dit vlak haalt 2 op 3 van de oudere respondenten een basisniveau en beschikt 24% over meerdere vaardigheden.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Betalende teksten...

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht