ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Zonet verscheen bij Uitgeverij Atlas Contact: Tussen glimlach en grimas van Mariska Kret

'Tussen glimlach en grimas' verscheen op 25 maart 2022.
door Tsenne Kikke - maandag 28 maart 2022 18:41

Over uitingen van emoties bij mens en dier...

Mensen zijn tot op zekere hoogte in staat elkaars emoties van het gezicht af te lezen, maar hoe doen dieren dat? Hoort een vogel aan de zang van een andere vogel wat zijn stemming is? Laat een chimpansee zijn vrolijkheid blijken met een grijns, of betekent die zogenaamde lach juist iets heel anders? En, ruikt een hond aan een andere hond hoe de vlag er vandaag bijhangt?

Voor alle dieren die in sociale groepen leven is het belangrijk te begrijpen waar hun soortgenoten zich mee bezighouden. Gezichtsexpressies, lichaamstaal en andere emotionele uitingen spelen daarbij een cruciale rol. Charles Darwin merkte al op dat er een hoop overeenkomsten zijn in de uitingen van emoties van mensen en andere dieren. Dit is met name het geval met dieren waarmee we een lang evolutionair verleden delen, zoals bonobo’s en chimpansees. En herkennen we niet allemaal emotioneel gedrag bij onze huisdieren?

Elk dier op aarde is uniek en heeft dus ook een uniek repertoire aan emoties tot zijn beschikking. Mariska Kret laat ons zien welke verschillen er zijn, tussen mens en dier, én belangrijker nog: welke overeenkomsten.

Zo kunnen alle apen lachen, vooral tijdens spel. En terwijl mensen uitademen, als ze al lachend ha-ha-ha uitstoten, doen chimpansees dat om en om. Anders gezegd: ze maken het lachend geluid (een soort gehijg) tijdens het in- en uitademen. De orang-oetan maakt juist een knorrend geluid. Maar niet alleen mensapen lachen. Ook duiven en zelfs ratten doen het. In een volgend boek zal Kret ingaan op emoties bij dieren die nog wat verder van de mens afstaan.

In haar 'Tussen glimlach en grimas', dat op 25 maart verscheen, geeft Kret een overzicht van het onderzoek dat haar eind vorig jaar op een leerstoel cognitieve psychologie in Leiden bracht. De belangrijkste les uit al die jaren onderzoek, zegt Kret zelf: “We moeten openstaan om van iedere andere diersoort iets te leren. Ook op het gebied van emotie. En daarmee moeten we ook meteen de verantwoordelijkheid nemen om ze beter te beschermen en verzorgen.”

'Tussen glimlach en grimas' aankopen via Bol.com? En/of er eerst iets uit lezen? Klik dan op deze link.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht