ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Boekvoorstelling: Stanley Hauerwas - Een theologische biografie

In de afgelopen halve eeuw hebben weinig theologen het landschap van het Amerikaanse geloof en de praktijk zo gevormd als Stanley Hauerwas.
door Tsenne Kikke - donderdag 3 maart 2022 18:48

De 82-jarige Stanley Hauerwas is een begrip in de theologie. Soms wordt zijn werk geroemd om zijn radicaliteit, tegendraadsheid en profetisch vermogen, dan weer bekritiseerd als tribalistisch, onrealistisch en te weinig samenhangend. Maar is dat het hele verhaal? In dit boek nemen Ariaan Baan en Jan Martijn Abrahamse de lezer mee in het leven en denken van Hauerwas, niet alleen om een vollediger beeld te geven van zijn theologische oeuvre, maar ook om te laten zien wat ‘Stanley’ drijft als theoloog en als mens.

In de afgelopen halve eeuw hebben weinig theologen het landschap van het Amerikaanse geloof en de praktijk zo gevormd als Stanley Hauerwas. Zijn werk op het gebied van sociale ethiek, politieke theologie en ecclesiologie heeft een enorme invloed gehad op de kerk en de samenleving. Maar hebben we Hauerwas's theologie, zijn invloeden, en zijn plaats onder de theologen wel goed begrepen? Hauerwas wordt vaak - en terecht - geassocieerd met de post-liberale theologische beweging en haar nadruk op een narratieve interpretatie van de Schrift. Toch beweert hij ook te staan in de theologische traditie van Karl Barth, die sterk de prioriteit van Jezus Christus in alle zaken bevestigde en die het protestantse liberalisme afwees. Dit zijn twee rivieren die in verschillende richtingen lijken te stromen.

Tevens is de rol van getuigenis een terugkerend thema in het werk van Stanley Hauerwas: door de waarheid te verkondigen in een wereld van leugens, door vrede te zoeken in een wereld van geweld, laten getuigen zien wie God is, wie wij zijn, en hoe de wereld in elkaar zit.

- Stanley Hauerwas werd door The New York Times "de belangrijkste theoloog van het nieuwe millennium" genoemd.

Aankopen via Bol.com? Of, er eerst iets meer uit lezen? Klik op deze link...

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht