ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Op 18 maart 2022 verschijnt: Hoe overleef ik de moderne wereld bij uitgeverij Atlas Contact

... van de hand van Alain de Botton & The School of Life.
door Tsenne Kikke - dinsdag 22 februari 2022 5:56

Na zes jaar verschijnt er weer een boek van een van de meest geliefde filosofen van deze tijd.

“De opkomst van de moderniteit is een tragische geschiedenis. We hebben een torenhoge prijs betaald voor onze nieuwverworven vrijheden. De moderniteit heeft ons innerlijke en externe landschap naar de vernieling geholpen […}, heeft vervreemding veroorzaakt, afgunst gekweekt, schaamte vergroot, ons van elkaar gescheiden, ons in verwarring gebracht, ons gedwongen geforceerd te grijnzen en ons rusteloos en woedend gemaakt.

De moderne wereld heeft ons een reeks buitengewone voordelen en geneugten gebracht, waaronder technologie, medicijnen en entertainment. Maar het kan ook voelen alsof de moderne tijd ons steeds dieper in hebzucht, wanhoop en opwinding dompelt. Zelden heeft de wereld zich meer bevoorrecht gevoeld. Maar tegelijk voelt de mens zich ook bezorgd, woedend en angstig. Hoe overleef ik de moderne wereld is de ultieme gids voor het navigeren door onze ongewone tijden. Het boek behandelt onze relatie met de nieuwsmedia, onze ideeën over liefde en seks, onze veronderstellingen over geld en onze carrières, onze houding ten opzichte van dieren en de natuur, onze bewondering voor wetenschap en technologie, ons geloof in individualisme en secularisme – en onze verhouding tot rust en eenzaamheid. Als de moderne tijd (gedeeltelijk) als een ziekte gezien kan worden, is een juiste diagnose misschien wel de remedie. Het boek helptons om een kalmere, authentiekere, soms luchtigere relatie aan te gaan met de dwaasheden en obsessies van onze tijd.

Gelukkig hoeven we niet in ons eentje te lijden. Hoewel eenieder van ons de indruk heeft dat het om een persoonlijke aandoening gaat, wordt onze toestand niet door onze geest veroorzaakt maar door het tijdperk waarin we leven. Als we de diagnose van de kwaal leren stellen, kunnen we uiteindelijk inzien dat we niet allemaal op onze eigen manier gestoord zijn, maar in een periode leven van uitzonderlijk intense, door de samenleving voortgebrachte onrust. Dan kunnen we inzien dat de moderniteit een soort ziekte is, die we slechts kunnen genezen door haar te begrijpen.”

- Alain de Botton (1969) werd geboren in Zwitserland en woont en werkt in Londen. Hij behoort tot de bekendste hedendaagse filosofen. In 1993 debuteerde hij met Proeven van liefde en schreef daarna een groot aantal boeken, waaronder Hoe Proust je leven kan veranderen, De troost van de filosofie en De kunst van het reizen. Zijn laatste boek, Weg van liefde, verscheen in 2016. De Botton is de geestelijk vader van The School of Life, dat meerdere vestigingen heeft waaronder een in Amsterdam. Het YouTube kanaal van The School of Life heeft meer dan zeven miljoen abonnees.

Alain De Botton & The School of Life, Hoe overleef ik de moderne wereld | Atlas Contact - Oorspronkelijke titel: How to Survive the Modern World | vertaling Jelle Noorman | paperback | 344 pagina's | € 22,99 | ISBN 978 90 2450 4596 2 | verschijnt ook als e-book.

Reeds reserveren bij Bol.com? Of, er eerst iets uit lezen? Klik op deze link.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht