ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Merkwaardige studie: 64 procent van de bijwerkingen van een vaccin zijn ingebeeld

“Mensen die kritisch zijn over de vaccins zullen meer bijwerkingen ervaren dan mensen die wel veel vertrouwen hebben in de coronaprikken.”
door Tsenne Kikke - zaterdag 22 januari 2022 3:33

Een derde van de deelnemers aan een klinische proef die geen vaccin ontvingen, rapporteerden systemische bijwerkingen zoals hoofdpijn en vermoeidheid.

Het placebo-effect is het bekende fenomeen waarbij de lichamelijke of geestelijke gezondheid van een persoon verbetert na het nemen van een behandeling zonder farmacologisch therapeutisch voordeel - een suikerpil, of een spuit met zoutoplossing, bijvoorbeeld. Hoewel de precieze biologische, psychologische en genetische onderbouwing van het placebo-effect niet goed wordt begrepen, wijzen sommige theorieën op verwachtingen als de primaire oorzaak en beweren andere dat niet-bewuste factoren die zijn ingebed in de relatie tussen patiënt en arts automatisch het volume van de symptomen afzwakken.

Soms kunnen placebo-effecten ook schadelijk zijn - het zogenaamde 'nocebo-effect' treedt op wanneer iemand onaangename bijwerkingen ervaart na het innemen van een behandeling zonder farmacologische effecten. Diezelfde suikerpil die misselijkheid veroorzaakt, of die spuit met zoutoplossing die tot vermoeidheid leidt.

In een nieuwe meta-analyse van gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde COVID-19-vaccinproeven vergeleken onderzoekers van het 'Beth Israel Deaconess Medical Center' (BIDMC) de percentages bijwerkingen die werden gerapporteerd door deelnemers die de vaccins kregen, met de percentages bijwerkingen die werden gerapporteerd door degenen die een placebo-injectie kregen die geen vaccin bevatte. Hoewel de wetenschappers ontdekten dat significant meer deelnemers aan het onderzoek die het vaccin kregen bijwerkingen meldden, meldde bijna een derde van de deelnemers die het placebo kregen ook ten minste één bijwerking, waarbij hoofdpijn en vermoeidheid de meest voorkomende waren. De bevindingen van het team zijn gepubliceerd in JAMA Network Open.

"Bijwerkingen na placebobehandeling komen vaak voor in gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken," zei hoofdauteur Julia W. Haas, PhD, een onderzoekster in het 'Programma in Placebo Studies' van het BIDMC. "Het verzamelen van systematisch bewijs met betrekking tot deze nocebo-responsen in vaccinonderzoeken is belangrijk voor COVID-19 vaccinatie wereldwijd, vooral omdat bezorgdheid over bijwerkingen naar verluidt een reden is voor aarzeling over het vaccin."

Haas en collega's analyseerden gegevens van 12 klinische proeven met COVID-19 vaccins. De 12 proeven omvatten meldingen van bijwerkingen van 22.578 ontvangers van een placebo en 22.802 ontvangers van een vaccin. Na de eerste injectie ondervond meer dan 35 procent van de placebo-ontvangers systemische bijwerkingen - symptomen die het hele lichaam treffen, zoals koorts - waarbij hoofdpijn en vermoeidheid het meest voorkwamen met respectievelijk 19,6 procent en 16,7 procent. Zestien procent van de placebopatiënten meldde ten minste één lokaal voorval, zoals pijn op de injectieplaats, roodheid of zwelling.

Ter vergelijking: na de eerste injectie ondervond 46 procent van de ontvangers van het vaccin ten minste één systemische bijwerking en meldde tweederde van hen ten minste één lokale bijwerking. Hoewel deze groep een farmacologisch actieve behandeling kreeg, zijn ten minste enkele van hun bijwerkingen toe te schrijven aan het placebo - of in dit geval, nocebo-effect, aangezien veel van deze effecten zich ook voordeden in de placebogroep. De analyse van Haas en collega's suggereerde dat nocebo verantwoordelijk was voor 76 procent van alle bijwerkingen in de vaccingroep en bijna een kwart van alle gemelde lokale effecten.

Na de tweede dosis daalden de bijwerkingen in de placebogroep tot 32 procent die systemische bijwerkingen rapporteerde en 12 procent die lokale effecten rapporteerde. Daarentegen rapporteerden de deelnemers die het vaccin kregen meer bijwerkingen, met 61 procent die systemische bijwerkingen rapporteerden en 73 procent die lokale bijwerkingen rapporteerden. De onderzoekers berekenden dat nocebo verantwoordelijk was voor bijna 52 procent van de bijwerkingen die na de tweede dosis werden gemeld. Hoewel de reden voor deze relatieve afname van nocebo-effecten niet kan worden bevestigd, denken de onderzoekers dat het hogere percentage ongewenste voorvallen in de vaccingroep de eerste keer ertoe kan hebben geleid dat de deelnemers de tweede keer meer verwachten.

"Niet-specifieke symptomen zoals hoofdpijn en vermoeidheid - waarvan we hebben aangetoond dat ze bijzonder nocebo-gevoelig zijn - worden in veel bijsluiters genoemd bij de meest voorkomende bijwerkingen na COVID-19 vaccinatie," zei senior auteur Ted J. Kaptchuk, directeur van het 'Programma in Placebo Studies and the Therapeutic Encounter' in het BIDMC en professor in de geneeskunde aan de Harvard Medical School. "Er zijn aanwijzingen dat dit soort informatie ertoe kan leiden dat mensen gewone, dagelijkse achtergrondsensaties verkeerd toeschrijven als het gevolg van het vaccin of angst en bezorgdheid veroorzaken waardoor mensen hyper alert worden op lichamelijke gevoelens over bijwerkingen."

Kaptchuk en zijn collega's staan bekend om een grote en groeiende hoeveelheid bewijsmateriaal waaruit blijkt dat volledige openbaarmaking van een placebobehandeling, wat hij "open label placebo" noemt, veel voorkomende chronische aandoeningen daadwerkelijk kan verbeteren zonder nocebo-effecten. Hoewel sommige onderzoekers van mening zijn dat het informeren van patiënten over bijwerkingen schade kan veroorzaken, is Kaptchuk van mening dat het ethisch noodzakelijk is om deelnemers volledig te informeren over de mogelijke bijwerkingen van de vaccins.

"Geneeskunde is gebaseerd op vertrouwen," zei Kaptchuk. "Onze bevindingen leiden ons ertoe te suggereren dat het informeren van het publiek over de mogelijkheid van nocebo reacties zou kunnen helpen om de zorgen over COVID-19 vaccinatie te verminderen, wat de aarzeling om te vaccineren zou kunnen verminderen."

- Co-auteurs waren: Sarah Ballou, PhD, en John Kelly, PhD van BIDMC; Friederike L. Bender, MS, Marcel Wilhelm, PhD, en Winfried Rief, PhD van Philipps University Marburg; en Franklin G. Miller PhD, van Weill Cornell Medical College.

- Dit werk werd gedeeltelijk ondersteund door een postdoctorale beurs van de 'Duitse Academische Uitwisselingsdienst' (Deutscher Akademischer Austauschdienst, DAAD) aan Haas.

- De auteurs verklaren geen belangenconflicten te hebben.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht