ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Macron onder vuur na uitspraak niet-gevaccineerden tot op het einde te pesten

Veel draait omheen de eerstvolgende presidentsverkiezingen…
door Tsenne Kikke - woensdag 5 januari 2022 18:56

In het 67 miljoen inwoners tellende Frankrijk zijn ongeveer 5 miljoen mensen niet gevaccineerd tegen het coronavirus. De Franse president Emmanuel Macron wil hen in het dagelijks leven snel extra beperkingen opleggen, onder meer door ze de toegang te ontzeggen tot restaurants, theaters, bioscopen en andere sociale activiteiten. Een negatieve test is dan niet meer voldoende.

In een toespraak de dato 31 december 2021, zei hij: "Ik doe een oproep aan de 5 miljoen niet-gevaccineerden: doe die simpele geste voor uzelf, voor uw landgenoten en voor ons land. Heel Frankrijk rekent op u." En, in een opmerkelijk vraaggesprek met de krant ‘Le Parisien’ zei hij gisteren dat hij vastbesloten was om de ongevaccineerden tot op het einde toe het leven zuur te maken.  

“Ik wil de Franse bevolking niet ambeteren. Maar wat de niet-gevaccineerden betreft, bij hen heb ik wel veel zin om hen te pesten. En we zullen dit ook tot op het bot blijven doen. Dat, dat is de strategie. Dit is het beste argument voor de strategie van de regering.” Hij benadrukte verder dat dringende operaties moeten worden uitgesteld omwille van een aantal mensen dat zich weigert te laten vaccineren.

Feit is, dat ook in Frankrijk de ziekenhuisbedden vooral door niet-gevaccineerden worden ingenomen. Macron: "Zij bezetten 85% van de reanimaties, wat leidt tot uitstel van operaties."

"Bijna alle mensen, meer dan 90%, hebben zich aan de vaccinatie gehouden, het is een zeer kleine minderheid die zich ertegen afzet", voegde hij eraan toe. "Hoe verkleinen we deze minderheid? We verminderen het, het spijt me het te moeten zeggen, door hen nog meer te irriteren. Ik ga ze niet in de gevangenis stoppen, of ik ga ze niet met geweld laten inenten. Maar vanaf 15 januari kunt u ongevaccineerd niet meer op restaurant, geen koffie meer gaan drinken of niet meer naar het theater gaan."

“In een democratie zijn leugens en domheid de ergste vijand”, voegde Macron toe. “We leggen druk op de ongevaccineerden door hen, zoveel mogelijk, de toegang tot activiteiten in het sociaal leven te beperken.” En ook: “Als mijn vrijheid die van anderen bedreigt, dan ben ik een onverantwoordelijk iemand. En onverantwoordelijken zijn geen burgers.”

Veel reactie

Vanuit politieke hoek kwam er heel wat reactie op de uitspraken van Macron. De rechts-populistische Marine Le Pen vond dat de president hiermee "de natie hardnekkig verdeelt" en van ongevaccineerden "tweederangsburgers" maakte en dat Emmanuel Macron zijn ambt onwaardig is. De uiterst linkse Jean-Luc Mélenchon sprak over “walgelijke” uitspraken, en Damien Abad van Les Républicains zei dat de president blijk gaf van “kinderachtig cynisme”, terwijl de voorzitter van de Republikeinen, Christian Jacob, "weigerde in te stemmen met een tekst die erop gericht is de Fransen kwaad te maken".  

"President, ik zal de Fransen niet langer lastig vallen. De aftredende president praat er openlijk over om een categorie Fransen in de zeik te nemen," twitterde een andere extreemrechtse kandidaat Eric Zemmour onmiddellijk. Mogelijke presidentskandidate Christiane Taubira hamerde erop: "Het essentiële karakter van vaccinatie om de pandemie het hoofd te bieden, staat niet toe de Fransen te beledigen, tegen elkaar op te zetten en zondebokken aan te wijzen". De LR-kandidate van haar kant zei op CNews dat zij "verontwaardigd was over de opmerkingen van de president van de republiek". Volgens haar "is het niet aan de President van de Republiek om de goede en de slechte Fransen uit elkaar te houden".

Op de regeringsbank probeerde Olivier Véran, minister van Volksgezondheid, het vuur te blussen door de woorden van de president in beleefdere taal te vertalen. "Het kwaad dat ons land verteert is een vaccinatie die, hoewel belangrijk, ontoereikend blijf vanwege miljoenen niet-ingeënte mensen."

De ophef komt ook op een gevoelig moment. De regering moet de nieuwe wetgeving die een vaccinatiebewijs verplicht voor onder meer restaurant- en cafébezoek, evenementen en het openbaar vervoer over langere afstanden nog door het parlement loodsen. De discussie daar verloopt echter moeizaam en is al herhaaldelijk stilgelegd. Deze namiddag ging dat stormachtige debat verder.

Berekend

Politieke analisten noemen de taal van Macron grof en waarschuwden voor mogelijk gewelddadige reacties van antivaxers, schreef de Britse krant ‘The Guardian’. Maar tegelijkertijd zagen de analisten de opmerkingen van de president ook als een 'zorgvuldige politieke berekening'. Want, de nieuwe presidentsverkiezingen grijpen plaats op 10 en 24 april 2022.

Uit peilingen blijkt immers dat een grote meerderheid van de Franse kiezers steeds meer gefrustreerd raakt door de coronapandemie en de strengere vaccinatiepas steunt als een effectief middel om er een einde aan te maken. Van zij, die zich ertegen verzetten, zullen er waarschijnlijk toch maar heel weinig mensen stemmen voor Macron zijn, wierpen de analisten op.

In 'Le Parisien' koos de president dus voor de aanval en wekte hij de woede op van een deel van de politiek, terwijl het onderwerp van de vaccinpas nog steeds actueel is. Deze strategie is weliswaar niet nieuw, maar de president liet duidelijk zien dat hij de niet-gevaccineerden op de vingers wil tikken, door niet alle Fransen op dezelfde manier aan te spreken. Naarmate de presidentsverkiezingen naderen, lijkt de huurder van het Elysée stilaan de kleren van een kandidaat aan te trekken. En, volgens verschillende studies zijn zijn kiezers wel degelijk grotendeels voorstander van vaccinatie. De mensen die op hem stemmen zijn legitiem, gevaccineerd en luisteren naar wat hij zegt", verklaarde Jérôme Fourquet, directeur van de afdeling Opinie van het Ifop, onlangs aan L'Express. Terwijl bij Le Pen en Zemmour, de helft anti-pas, anti-vax is."

Encore une petite phrase du président...

Nog een zinnetje van de president... Deze keer verwees hij naar Georges Pompidou en legde hij uit dat hij "de niet-gevaccineerden kwaad wil maken". Waarom deze uitbarsting? Ook al heeft hij zich enkele weken geleden verontschuldigd voor enkele uitdrukkingen die in het verleden als onhandig werden beschouwd, en die een deel van de Franse bevolking konden stigmatiseren... Roselyne Febvre praat erover met David Revault d'Allonnes en Pierre Jacquemain.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht