ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Hoe sommige dingen achteraf voorspelbaar hadden kunnen zijn…

Welke mensen trekken sommige mensen onbewust aan?
door Tsenne Kikke - dinsdag 18 januari 2022 4:19

Van sommige menstypen zou men kunnen gruwelen, vind ik. En, in alle lagen van de bevolking kunnen zich drama's voordoen die soms frontpagina's bereiken. Niet elke dag, niet elke maand, zelfs niet elk jaar, godzijdank. Dus, beste eclectici, concentreer je dus niet zozeer op de dramatische gebeurtenis, maar op de diverse menstypen die erin voorkomen.

Ik heb het ditmaal, onder andere, over een zekere Dave De Kock, die de dood van de 4-jarige kleuter Dean Verberckmoes uit Verrebroek op z'n kerfstok heeft. Nadat je al het onderstaande hebt gelezen, zou je kunnen zeggen dat het 'voorspelbaar' was. Natuurlijk is niets minder waar - want, elke mens verdient nieuwe kansen, nietwaar? Wel heb ik enkele bedenkingen die ik best voor mezelf hou...

Elke Verberckmoes, de moeder van de kleine heeft psychiatrische hulp nodig. En, tijdens zo'n tijdelijk verblijf in het psychiatrisch ziekenhuis Sint-Hiëronymus van Sint-Niklaas, vertrouwt ze het kind toe aan een die Dave De Kock: niet de vader van dat kind, maar een oppas. Het was Dave die haar woensdagochtend met de wagen aan die instelling afzette. “Dag mama, ik ga je missen,” waren de laatste woorden van de 4-jarige Dean toen hij haar uitzwaaide.

Elke wordt daar sinds 4 november 5 dagen per week opgenomen, omdat ze in behandeling is voor een depressie. Dean en zijn zusje worden dan gewoonlijk opgevangen bij Elke's moeder, maar woensdag zou 'de vriend des huizes' op Dean passen. In het weekend komt ze naar huis om bij haar kinderen van 4 en 7 te zijn. “Maar ook dinsdag was ik thuis omdat Dean een kleine operatie moest ondergaan”, vertelde ze.

Ongerust

Donderdagavond had de moeder nog contact met Dave, maar vrijdag werd ze ongerust. Hij had laten weten dat Dean donderdag nog een dagje langer bij hem mocht blijven slapen. “Hij zei dat hij dat afgesproken met zijn vriendin en mijn mama.” Maar achteraf is gebleken dat zij helemaal niet op de hoogte waren.

Toen Elke vrijdag bij haar ouders kwam, keek ze ernaar uit om haar kinderen te zien, “want mijn kinderen zijn mijn prioriteit”, vertelde. Intussen had Dave De Kock haar nog een bericht gestuurd, waarin hij schreef dat hij met zijn vriendin naar zijn grootouders in Antwerpen was en dat mijn kindjes bij mijn mama waren. “Maar toen ik thuiskwam, was Dean spoorloos.”

“Blijkbaar heeft Dave ruzie gehad met zijn vriendin R. W. en heeft hij Dean meegenomen naar Antwerpen, maar hij is nooit bij zijn grootouders in Antwerpen geweest”, vertelde de moeder nog. “Ik was kwaad omdat hij het met mij had moeten bespreken dat Dean langer zou blijven, en niet achter mijn rug. Mits dat mijn moeder, de oppas en zijn vriendin zaterdag samen met ons ging wandelen. Dacht ik: het is goed, dan heb ik even quality time met mijn dochtertje, voor Dean zaterdag naar huis komt. Maar hij is nooit meer thuisgekomen."

Naar het schijnt had R. W. hem met de woorden “Vertrek!” aan de deur gezet, maar ze durfde dat niet aan de moeder te vertellen... Waarom hij dat kind meenam, is nog niet geweten.

De 34-jarige Dave is gisterennamiddag rond 14.15 uur na een melding over een verdachte situatie in het Nederlandse Meerkerk aangehouden. Tijdens zijn arrestatie was hij zo zwaar onder invloed dat hij pas uren later ondervraagd kon worden door de politie. Pas rond 22 uur trof de politie op zijn aanwijzen het levenloos kinderlichaam aan op Neeltje Jans, een werkeiland op de Oosterschelde in de Nederlandse provincie Zeeland. Het forensisch onderzoek zal tot diep in de nacht duren.

Elke: “Ik wist dat hij veroordeeld was en in de cel had gezeten, maar ik wist niet waarom. Dat vertelde hij niet. Hij vertelde enkel dat hij tien jaar lang onschuldig in de gevangenis had gezeten. Ik vertrouwde hem. Nooit kreeg ik het gevoel dat hij zaken verzweeg. Ik had dat pas nadien allemaal vernomen, na de verspreiding van het opsporingsbericht. Toen kreeg ik plots artikels over zijn verleden doorgestuurd. Ik was geschokt. Als ik dit geweten had, zou ik hem nooit mijn kinderen hebben toevertrouwd.”

Elke en Dave kennen elkaar sinds juli. Hij past regelmatig op haar kinderen. “Toen hij me afzette aan het ziekenhuis was Dean meegegaan. Dave zou zich om mijn zoontje bekommeren, iets wat hij trouwens elke woensdag deed. Ze kunnen het goed met elkaar vinden en Dean beschouwt hem als een soort ‘knuffeloom’. Niks wees erop dat hij dit keer andere plannen had.”

Na Dave De Kock is ook R. W., zijn Nederlandse vriendin, opgepakt. Bij haar arrestatie was ze zwaar onder invloed van alcohol. Tegen de politie had ze eerder gelogen om haar partner te beschermen, omdat ze schrik had dat hij opnieuw achter de tralies zou vliegen. Ze hielp ook bij de smoesjes, zodat de moeder van Dean op het verkeerde been gezet werd.

Nabericht:

Advocaat Jef Vermassen zal de vrouw bijstaan. “Ik kan bevestigen dat ik de raadsman ben van de mama van het slachtoffertje. Maar vooraleer ik verklaringen afleg, wil ik haar eerst onder vier ogen kunnen spreken. Dat gebeurt vanavond.”

Hij trad als advocaat van de burgerlijke partij al op voor nabestaanden van slachtoffers van onder meer de moorden gepleegd door Kim De Gelder, Ronald Janssen en Hans Van Themsche. Zo konden we het volgende lezen... "Strafpleiter Jef Vermassen is geraadpleegd door de moeder van het vierjarige slachtoffer Dean Verberckmoes en hij zal als advocaat optreden voor de vrouw."

Die man is peperduur, en om die reden betwijfel ik ten zeerste dat de moeder hem contacteerde. Volgens mij heeft hij zich eerder opgedrongen teneinde opnieuw in het nieuws te verschijnen. Tenslotte kan het geen moeilijke zaak zijn, en hopelijk kan hij er de een of andere schadevergoeding uit persen.

Maar, aangezien dader en slachtoffer uit België komen en de ‘ontvoering’ op Belgisch grondgebied gebeurde, terwijl het lichaam van Dean in Nederland werd aangetroffen, is het momenteel nog onduidelijk in welk land de uiteindelijke rechtszaak tegen Dave De Kock zal worden gevoerd.

“Ik hoop dat het tot een assisenproces in België zal komen”, zei Jef Vermassen. “Nederland kent namelijk geen assisen en moordverdachten worden er dus niet berecht door een volksjury. Zo’n assisenproces in België verloopt erg uitvoerig, terwijl het in Nederland op enkele uurtjes kan afgehandeld zijn. Bovendien zijn de straffen er doorgaans lager dan bij ons. Daarom hoop ik dat de rechtszaak in ons land zal worden gevoerd, maar ik vrees een beetje dat het Nederland zal worden.”

Nabericht 8/2/2022

Met zijn hoofd meestal naar beneden gericht en geen zin om zelf het woord te nemen. Zo verscheen de 34-jarige Dave De Kock in Amsterdam voor de rechtbank om zich te verzetten tegen zijn overlevering naar België. Het Belgische gerecht gaat ervan uit dat de kleine Dean in Sint-Niklaas of Sint-Gillis-Waas moet zijn omgebracht. De Kock zelf ontkent de moord of ontvoering. “Hij kan hoogstens berecht worden voor het achterwege laten van hulp”, pleitte zijn advocaat Michael Yap.

Schuldig verzuim dus. Geen moord of ontvoering. Hoe het kleutertje dan precies om het leven kwam, is echter nog steeds niet duidelijk.

Advocaat Yap was van mening dat Dave De Kock wel degelijk in Nederland moet worden berecht. Hij pleitte uitvoerig dat de omstandigheden in de Belgische gevangenissen, en met name die in Dendermonde, “mensonwaardig” zijn. Hij verwees daarvoor expliciet naar bepaalde rapporten en ook uitspraken van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. “Uit verslagen blijkt dat er sprake is van structurele overbevolking. De gezondheidszorg blijkt er ook ondermaats. De psychiater is er met pensioen gegaan en tot op heden is er geen vervanger voor hem aangesteld.”

De rechtbank gaat zich nu beraden over de eventuele overlevering. Op 22 februari volgt een uitspraak.

Welke feiten?...

Die 34-jarige Dave zat al een gevangenisstraf van 10 jaar uit (een jaar met enkelband), nadat hij in 2010 een tweejarig jongetje op een meest onmenselijke manier mishandelde waarbij de peuter uit Ravels het leven liet. Miguel Van Kriekinge was zijn naam, en het zoontje van Dave's toenmalige vriendin, een zekere Sandra V.; een vrouw, die door gerechtspsychiaters omschreven werd als “een zwakbegaafde vrouw, naïef en makkelijk te beïnvloeden”.

De twee leerden elkaar kennen via het internet, chatten even over en weer, en op 24 mei 2008 stond Dave plots voor Sandra’s deur in Ravels. Zij liet haar internetliefje binnen, hij ging niet meer weg en trok meteen bij haar in. Vanaf dát moment veranderde het leven van Sandra’s 2-jarige zoontje Miguel in een hel. Het vrolijke en opgewekte ventje dat tot dan nooit iets mankeerde, transformeerde in een huilerig kind wiens gezichtje plots alle kleuren van de regenboog kreeg, en dat het uitkrijste van angst zodra Dave nog maar bij hem in de buurt kwam. Daar bleek ook een reden voor…

Want bijna meteen nadat Dave was ingetrokken bij Sandra, vertrouwde ze hem zo goed als elke dag de zorg over Miguel toe. En terwijl zij weg was en dacht dat de peuter in goede handen was, liep het thuis helemaal mis. Zo trof ze haar zoontje op een avond aan met een bebloed gezicht. Volgens haar vriend was hij ‘met de kleine op de arm onwel geworden en gevallen’. Een dag later zag het gezichtje van Miguel helemáál bont en blauw. De uitleg van Dave? Hij was ‘per ongeluk’ tegen het jongetje aangebotst, waardoor het kind van de trap was gevallen – helemaal tot beneden. Daarna had hij het ventje – al even ‘per ongeluk’ – met de stofzuigerslang tegen het hoofd geslagen. En zo ging het elke dag maar door. Toen de man Miguel van ver in zijn bedje gooide en de peuter met zijn gezicht tegen de spijlen belandde, was de jongen zogezegd ‘uit bed gevallen’. En nadat hij hem hardhandig op de grond gooide, maakte hij zijn vriendin wijs dat hij Miguel ‘om te spelen’ een achterwaartse salto op bed had laten maken, en het kind had laten vallen – per ongeluk, alweer.

Hersenvliesbloeding

Ondanks al die ‘toevallige ongelukjes’, was Dave ook op 25 juni 2008 alleen thuis met Miguel. Terwijl de jongen in bad zat, tilde hij hem uit het water en gooide hij hem vervolgens hard op de grond – naar eigen zeggen omdat hij zag dat Miguel van het badwater dronk. Het kind botste met zijn hoofd tegen de badrand, en werd onwel. Maar in plaats van het jongetje te verzorgen of een dokter te bellen, schudde Dave hem nog eens hardhandig door mekaar en riep hij dat hij moest luisteren. Pas ‘s avonds, toen Sandra weer thuis was en Miguel er al zó slecht aan toe was dat hij stuiptrekkingen kreeg en zijn eigen tong stuk beet, werd beslist om naar het ziekenhuis te gaan.

Bij aankomst in het Sint-Jozefziekenhuis in Turnhout verkeerde de peuter in een sub-comateuze toestand. Hij werd met een hersenvliesbloeding overgebracht naar het UZ Antwerpen waar Miguel nog geopereerd werd, maar een week later bezweek het ventje aan zijn verwondingen. De wetsdokter stelde op het lichaam van de peuter tientallen oudere verwondingen vast die wezen op zwaar geweld. Dave werd opgepakt voor onmenselijke behandeling met de dood tot gevolg, en werd in 2010 veroordeeld tot tien jaar cel. Tijdens de rechtszaak schetsten gerechtspsychiaters geen fraai beeld van de man. Hij werd omschreven als een psychopaat met een sadistische ingesteldheid. "Hij is gestoord", klonk het in de rechtbank. "Als iets hem niet zint, reageert hij zich op een sadistische manier af. Als hij binnen een relatie voelt dat de ander hem tegenspreekt en niet volgzaam is, reageert hij zich af door bijvoorbeeld een kind van de trap te gooien of in een bad met koud water te zetten.”

Zelf situeerde de man de oorzaak van het geweld bij zijn speed- en pijnstillersverslaving, en zei hij "nooit de bedoeling te hebben gehad om Miguel pijn te doen", iets waar de rechtbank weinig geloof aan hechtte.

Dave werd uiteindelijk veroordeeld tot tien jaar effectieve celstraf wegens mishandeling met de dood tot gevolg, zonder het oogmerk te doden. Sandra V. kreeg twee jaar met uitstel.

“Ik hoop dat deze straf u tot inzicht brengt”, aldus de rechter bij de uitspraak. “Ik hoop dat u beseft welk leed u hebt aangericht.”

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne liet aan VTM Nieuws weten dat de gevangenis van Tilburg, waar Dave toen zat opgesloten, een aanvraag had gedaan om hem in een psychiatrische instelling te plaatsen. Daar werd echter nooit op ingegaan. “Dan heeft de gevangenis beslist om hem zijn straf verder te laten uitzitten in Ruislede, waar hij begeleid werd om van zijn (drugs)verslaving af te geraken.”

Na zijn vrijlating keerde hij niet terug naar Ravels, maar verhuisde hij naar Sint-Gillis-Waas, waar hij een nieuw leven opbouwde...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht