ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De nieuwe Dikke Van Dale wordt genderinclusief

Vrouwen zijn nog immer niet aan mannen gelijk.
door Tsenne Kikke - dinsdag 11 januari 2022 17:02

In de nieuwste editie van de Dikke Van Dale wordt een groot aantal woorden dat naar mensen verwijst, voor het eerst voorzien van m, v, én de genderneutrale x. Zo wordt de minister m/v/x...

De toevoeging m/v/x geldt voor alle ‘de-woorden’ die een persoon aanduiden, maar die niet per se verwijzen naar een biologisch geslacht. Bijvoorbeeld: de minister, de voetballer, de held, de bakker of de crimineel.

Deze wijziging bij bijna 15.000 woorden is een gevolg van de veranderende opvattingen in de samenleving, waardoor het taalgebruik meeverandert. Een steeds grotere groep mensen verwijst met beroeps- en andere persoonsnamen niet meer naar een bepaald geslacht, en bedient zich in het dagelijks taalgebruik van genderinclusieve mogelijkheden.

Wat hetzelfde blijft

Bij de-woorden die duidelijk wijzen op het biologisch geslacht, zoals de vuilnisman, de non, de vader of de kraamvrouw, verandert niets; zij houden alleen een (m) of een (v).

Een voorbeeld  daarvan ...

Eigenlijk zou men met al die geslachtsveranderingen achter de-woorden een m/v/x moeten toevoegen, opdat lezers weten over wie het precies gaat, zoals:

Die minister (m) zei...
Die minister (v) zei...
Die minister (x) zei...
Die minister (voorheen m, nu: v) zei...

Het blijft dus wachten op de ministeres, de voetbalster, de heldin, de bakster of de crimineelin/criminelin, maar ook op de kraamman. :-) En, als ik het goed begrijp bestaan er geen vuilnisvrouwen die bij de vuilniskar werken, en zo meer.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht